Enimerotiko.gr
Καιρός Κύριες ειδήσεις

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη – Πολική εισβολή θα σαρώσει τη χώρα, σε ποιες περιοχές η κακοκαιρία

Κλέαρχος Μαρουσάκης Ο μετεωρολόγος της τηλεόρασης του «Open Beyond», προειδοποιεί για διπλή κακοκαιρία τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα, ο ίδιος «βλέπει» και πολική ψυχρή εισβολή, αλλά αυτή πρόκειται να έρθει το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη.

Κ. Μαρουσάκης: Τι είπε αρχικά για τον καιρό

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην ανάλυσή του ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τόσο για τη διπλή κακοκαιρία που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα, όσο και για την μακροπρόθεσμη τάση για ψυχρή εισβολή μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη. «Βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο (πρώτος χάρτης – εικόνα δορυφόρου) αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από τις επόμενες ώρες. Αυτό κινείται βορειοανατολικά, φέρνοντας την πρώτη κακοκαιρία για το νέο έτος. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι βροχές, αλλά και η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης με τη βοήθεια και των νοτιάδων. Έτσι, αύριο βροχερός θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές. Επιπλέον, θα εκδηλώνονται κατά τόπους και λασποβροχές με έμφαση τα κεντρικά και νότια. Πρόσκαιρες καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά», είπε αρχικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Νέο ισχυρότερο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται στη χώρα μας. Πρόκειται για νέο βαρομετρικό χαμηλό, προερχόμενο από την κεντρική Μεσόγειο. Έτσι, λοιπόν σήμερα Δευτέρα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες όπου στο Ιόνιο τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και τα ξημερώματα της Τρίτης στο ανατολικό Αιγαίο την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη είναι πιθανό να δημιουργήσουν και προβλήματα. Ταυτόχρονα στα πελάγη μας θα πνέουν πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ψηλά βουνά της ηπειρωτικής χώρας, με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 1500 μέτρα περίπου και πάνω.

Στον δεύτερο χάρτη απεικονίζεται η βροχόπτωση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε με τους χρωματισμούς την εξέλιξη των βροχοπτώσεων όπου τα πιο σκούρα χρώματα αντιστοιχούν σε έντονα φαινόμενα.  Μάλιστα οι βροχές θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται και από τοπικά ισχυρές καταιγίδες οπότε και χρειάζεται προσοχή μιας και είναι πιθανό να παρατηρηθούν και πλημμυρικά επεισόδια. Εκτιμούμε ότι τα πιο έντονα φαινόμενα θα παρατηρηθούν προς το μεσημέρι της Δευτέρας και μέχρι νωρίς το βράδυ περίπου» ανέφερε στη συνέχεια.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τι ανέφερε στη συνέχεια

«Πολικές αέριες μάζες αναμένεται να “χτυπήσουν” μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου στο διάστημα 10 με 20 Ιανουαρίου μιας και όπως απεικονίζουμε στον τρίτο μας χάρτη ο “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστής θα εγκατασταθεί στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης κι έτσι πολικές αέριες μάζες θα ολισθήσουν στα ανατολικά κράσπεδά του όπως φαίνεται με τα μαύρα βέλη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο παραπάνω χρονικό διάστημα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (αν όχι βεβαιότητα) αυτό το πολικό κύμα αέρα να χτυπήσει και τη χώρα μας. Μάλιστα φαίνεται αυτή όλη η εξέλιξη να συνδυάζεται και από ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά αυξάνοντας τις πιθανότητες για πυκνές χιονοπτώσεις που είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η τάση αυτή παρακολουθείται στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον και θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες με περισσότερα στοιχεία. Συνεχίζω να τονίζω ότι η φετινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και “εύθραυστη”. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρούμε να ενημερώνουμε με τα όποια σφάλματα που προκύπτουν κάθε φορά.

Οι μακρινές προγνώσεις σχεδόν πάντα έχουν χρονικές αποκλίσεις. Αν όμως ο πολίτης γνωρίζει ότι έστω και με μια απόκλιση χρονική υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί ένα καιρικό φαινόμενο που πιθανόν να φέρει προβλήματα, σαφώς και μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε, ο ίδιος.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News