Enimerotiko.gr
PLUS

Κτηνίατροι μοιράζονται 12 σημάδια που οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων πρέπει να γνωρίζουν πριν να είναι αργά

Δυστυχώς, τα κατοικίδια ζώα μας δεν μπορούν να μιλήσουν για να μας πουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Γι ‘αυτό ένας καλός ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει τα κύρια συμπτώματα των ασθενειών των κατοικίδιων ζώων.

Ανακαλύψαμε ποια σημάδια δείχνουν ότι θα πρέπει να μεταφέρετε αμέσως το κατοικίδιο ζώο σας στον κτηνίατρο αντί να αναζητήσετε απαντήσεις στο Διαδίκτυο. Και στο τέλος του άρθρου, υπάρχει κάτι που θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε καλύτερα τους τριχωτούς σας φίλους.

12. Άρνηση φαγητού

 • Εάν το κατοικίδιο ζώο σας αρνηθεί να φάει για περισσότερο από μια ημέρα, είναι ένας σοβαρός λόγος να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Ακόμη περισσότερο εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, έμετος ή άρνηση να πιουν νερό.
 • Η έλλειψη όρεξης μπορεί να υποδηλώνει διαφορετικές καταστάσεις: λοίμωξη, όγκο, στοματικές ή γαστρικές ασθένειες ή παράσιτα. Ο κτηνίατρος θα σας πει τι δεν πάει καλά.

11.Υπερβολική κατανάλωση νερού

Θυμηθείτε ότι οι γάτες και τα σκυλιά που τρώνε ξηρά τροφή πίνουν περισσότερο νερό από αυτά που τρώνε υγρές τροφές.

 • Παρακολουθήστε πόσο νερό πίνει το κατοικίδιό σας. Η έλλειψη νερού οδηγεί σε αφυδάτωση, ενώ η υπερβολική κατανάλωση νερού υποδηλώνει διαβήτη ή νεφρική νόσο.
 • Ο μέσος όγκος πόσιμου νερού ανά ημέρα για σκύλους είναι περίπου 20-70 ml / κιλό του σωματικού βάρους του. Για τις γάτες, είναι 60-120 ml συν την υγρασία στα τρόφιμα τους.

10. Το κατοικίδιο ζώο σας κρύβεται

Κάθε ζώο είναι διαφορετικό, αλλά όταν το κανονικά φιλικό κατοικίδιο ζώο σας ξεκινά από μόνο να κρύβεται, είναι κακό σημάδι.

 • Η επιθυμία να κρυφτεί μπορεί να σχετίζεται με την αδιαθεσία, ειδικά εάν το ζώο αρνείται να φάει, έχει προβλήματα στην τουαλέτα ή άλλα συμπτώματα.
 • Ένας άλλος λόγος είναι το έντονο άγχος.
 • Εάν μια γάτα προσπαθεί να κρυφτεί κάπου ψηλά, ίσως να έχει ψύλλους.

9. Ξαφνική επιθετικότητα

Ο πρώην στοργικός σας μικρός φίλος έγινε ξαφνικά επιθετικός; Πριν το τιμωρήσετε, μάθετε τον λόγο.

 • Ένας λόγος μπορεί να είναι ο πόνος, ειδικά εάν το κατοικίδιο ζώο θυμώνει όταν το αγγίζετε.
 • Οδοντικά προβλήματα, αρθρίτιδα, τραυματισμοί, λοιμώξεις – αυτές είναι μόνο μερικές καταστάσεις που μπορεί να αλλάξουν τη διάθεση ενός κατοικίδιου ζώου και να προκαλέσουν πόνο.

8. Συχνοουρία

Εάν η γάτα ή ο σκύλος σας έχει αρχίσει να πηγαίνει πιο συχνά στην τουαλέτα ή το χρώμα των ούρων του έχει αλλάξει, μην το αγνοήσετε, ειδικά εάν το κατοικίδιο ζώο σας κάνει συχνά ανεπιτυχείς προσπάθειες ούρησης.

 • Θυμηθείτε ότι τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά χρησιμοποιούν την τουαλέτα πιο συχνά.
 • Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν τέτοια συμπεριφορά, όπως η ακράτεια, ο διαβήτης,οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή οι νεφροπάθειες.

7. Το κατοικίδιό σας γλείφεται πολύ συχνά

 • Ο υπερβολικός αυτοκαθαρισμός στις γάτες μπορεί να σημαίνει προβλήματα υγείας. Ένας από τους λόγους είναι ότι έχει φαγούρα ή εσωτερικό πόνο στην περιοχή που γλείφε, ή μπορεί να είναι ψύλλοι ή αλλεργία. Μερικές φορές, οι γάτες γλείφονται έντονα λόγω άγχους ή άγχους.
 • Εάν το σκυλί σας γλείφει τις πατούσες του μεταξύ των νυχιών, τη περιοχή από την ουρά ή μεταξύ των γοφών, είναι ένα σημάδι αλλεργίας. Εάν ένας σκύλος γλείφει ασυνήθιστα αντικείμενα (το πάτωμα ή τους τοίχους) ή βρέχει συχνά τα χείλη του, τότε θα μπορούσε να είναι μια γαστρεντερική διαταραχή.

6. Κάτι δεν πάει καλά με τα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας

 • Τα κόκκινα μάτια, το οφθαλμικό έκκριμα ή η πρόπτωση τρίτου βλεφάρου είναι όλα συμπτώματα ιών και βακτηριακών λοιμώξεων. Για παράδειγμα, το διαφανές οφθαλμικό έκκριμα από τα μάτια μιας γάτας σημαίνει ότι είναι ένας ιός, ενώ τα κίτρινα ή τα πράσινα υποδηλώνουν λοίμωξη.
 • Τα κόκκινα μάτια μπορεί επίσης να σημαίνουν τραυματισμό, αλλεργία, ασθένειες του κερατοειδούς ή σοβαρά συστηματικά νοσήματα.

5. Το κατοικίδιο σας κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο

 • Οι γάτες μπορεί να κοιμούνται έως και 13-16 ώρες την ημέρα ή ακόμα περισσότερο εάν βαριούνται.
 • Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για παρατεταμένο ύπνο: άγχος, περιτονίτιδα, λευύρωση, νόσος του Lyme ή ακόμη και ιός ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών. Καλύτερα να πάτε στον κτηνίατρο για να είστε σίγουροι.
 • Σε σκύλους, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα θυρεοειδούς αδένα, διαβήτη, λοιμώξεις ή στρες.

4. Αλλάζει τρίχωμα

 • Μια άρρωστη γάτα δεν έχει τη δύναμη να γλείφει και να διατηρεί το τρίχωμά της καθαρό. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι η αρθρίτιδα.
 • Εάν το κατοικίδιο ζώο σας μαδάει πολύ έντονα, είναι επίσης επικίνδυνο σημάδι. Το ζώο μπορεί να πάσχει από δερματικές παθήσεις, υποσιτισμό, έλλειψη βιταμινών, αλλεργίες ή ακόμη και όγκο.

3. Αναπνευστικά προβλήματα

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει χωρίς σοβαρή σωματική άσκηση, μεταφέρετέ το αμέσως στον κτηνίατρο!

 • Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη και οι λόγοι για αυτήν είναι πολλές, και κυμαίνονται από υγρά στο στήθος έως και καρδιακά προβλήματα.

2. Αλλαγή στο χρώμα των ούλων

Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν συνήθως ροζ ούλα, εκτός από εκείνα που γεννιούνται με μαύρους. Εάν το χρώμα έχει αλλάξει, μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας στον κτηνίατρο.

 • Τα λευκά ούλα δείχνουν απώλεια αίματος. τα κόκκινα σε συνδυασμό με τον υψηλό πυρετό, υποδηλώνουν λοίμωξη, τοξικές ουσίες ή οδοντικά προβλήματα, το μπλε ή το μωβ δείχνει έλλειψη οξυγόνου. τα κίτρινα υποδεικνύουν ηπατικά προβλήματα.

1. Το κατοικίδιο ζώο σας κοιτάζει συνεχώς έναν τοίχο

Φυσικά, μπορεί να βλέπουν κάτι που δεν παρατηρούμε. Αλλά, δυστυχώς, ο λόγος είναι συνήθως πολύ πιο σοβαρός. Ένα σύνδρομο γνωστικής δυσλειτουργίας, σπασμοί ή ζάλη μπορεί να είναι συμπτώματα τραυματισμών στο κεφάλι, όγκων, εγκεφαλίτιδας, δηλητηρίασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλά άλλα.

Μπόνους: Πώς να καταλάβετε εάν η γάτα σας είναι θυμωμένη

Μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας απορρίπτεται επιθετικά και η αντίδρασή του σε εσάς μπορεί να είναι απροσδόκητη. Ευτυχώς, υπάρχει ένας ξεχωριστός δείκτης θυμού στις γάτες: τα μάτια τους. Κανονικά, τα μάτια μιας γάτας θα ήταν ανοιχτά ή μισά κλειστά με τις κόρες των ματιών της να είναι στενές και κάθετες. Εάν, ωστόσο, οι κόρες είναι πλατιές και στρογγυλές, αποτελεί σχεδόν σίγουρο σημάδι ότι δεν πρέπει να χαϊδέψετε το γατάκι σας εκείνη την ώρα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News