Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Υπερβολικό άγχος: 12 φυσικές θεραπείες για να το καταπολεμήσετε και να βελτιώσετε την υγεία σας

Η θεραπεία του άγχους μπορεί να επιτευχθεί με 12 φυσικούς τρόπους, προκειμένου να μην χρησιμοποιείται φάρμακα σε τακτική βάση.

Θεραπεία του άγχους: Με ψυχοσωματικές τεχνικές και συμπληρώματα ή ροφήματα

Ειδικότερα, υπάρχουν πολλές ασφαλείς και φυσικές θεραπείες για το άγχος, χωρίς να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, ξεκινώντας με ψυχο-σωματικές τεχνικές, όπως επίσης και με συμπληρώματα ή ροφήματα, τα οποία μπορούν να σας καταπραΰνουν. Ορισμένα αρχίζουν να δρουν άμεσα, ενώ άλλα μπορεί να περιορίσουν το άγχος με την πάροδο του χρόνου.

Θεραπεία του άγχους: Με χαμομήλι

Το πρώτο στη λίστα με τις φυσικές θεραπείες για το άγχος είναι το χαμομήλι. Αν αντιμετωπίζετε ορισμένες περιόδους νευρικότητας, μια κούπα με τσάι χαμομήλι θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Μερικά από τα συστατικά του χαμομηλιού αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που αλληλεπιδρούν ορισμένα φάρμακα όπως για παράδειγμα το Βάλιουμ.

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι ασθενείς που έπασχαν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και λάμβαναν συμπληρώματα χαμομηλιού για οχτώ εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση στα συμπτώματα του άγχους σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν μόνο ένα εικονικό φάρμακο.

Θεραπεία του άγχους: Με πράσινο τσάι

Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη ρύθμιση των παλμών της καρδιάς και της πίεσης του αίματος και μερικές ακόμα μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει το άγχος στους ανθρώπους. Σε μια από αυτές τις μελέτες, τα υποκείμενα του πειράματος που ήταν επιρρεπή στο άγχος άρχισαν να είναι πολύ πιο ήρεμα και πιο συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια του πειράματος, εφόσον όμως λάμβαναν πρωτύτερα 200 mg πράσινο τσάι.

Θεραπεία του άγχους: Με λυκίσκο

Ναι, βρίσκεται στη μπύρα, αλλά δεν θα επωφεληθείτε από τις καταπραϋντικές του ιδιότητες πίνοντας μια μπύρα. Το ηρεμιστικό συστατικό που περιέχει ο λυκίσκος είναι ένα πτητικό έλαιο το οποίο βρίσκεται μόνο σε εκχυλίσματα και βάμματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία. Ο λυκίσκος χρησιμοποιείται αρκετά συχνά ως ηρεμιστικό και συμβάλλει στην προώθηση της υπνηλίας και το τελικό του αποτέλεσμα είναι ο ύπνος.

Θεραπεία του άγχους: Με ρίζα βαλεριάνας

Η βαλεριάνα είναι ένα ηρεμιστικό φυτό. Αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για τον ύπνο και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση το ενέκρινε ως μια αποτελεσματική θεραπεία για τις διαταραχές του ύπνου.

Η ρίζα βαλεριάνας έχει δυσάρεστη οσμή και γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι άνθρωποι τη λαμβάνουν σε μορφή κάψουλας. Η ρίζα βαλεριάνας συχνά συνδυάζεται με άλλα ηρεμιστικά βότανα, όπως είναι ο λυκίσκος, το χαμομήλι και το μελισσόχορτο.

Θεραπεία του άγχους: Με την άσκηση

Η άσκηση είναι μια ασφαλής μέθοδος και κάνει καλό στο μυαλό. Είναι επίσης πανίσχυρο αντίδοτο κατά της κατάθλιψης και του άγχους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αν ασκείστε τακτικά θα αποκτήσετε περισσότερη αυτοεκτίμηση και θα αισθάνεστε πιο υγιείς.

Μια από τις κύριες αιτίες του άγχους είναι η ανησυχία για λόγους υγείας το οποίο διαλύεται όταν βρίσκεστε σε καλή φόρμα. Όπως αναφέρει στη μελέτη του ο καθηγητής Τσατσούλης Α. το άγχος εμφανίζεται συχνότερα σε μη δραστήρια άτομα.

Θεραπεία του άγχους: Με πασιφλόρα ή λουλούδι του πάθους

Αυτό το λουλούδι έχει εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση ως αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους, γι’ αυτό και αποτελεί μία από τις φυσικές θεραπείες για το άγχος. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα του άγχους τόσο αποτελεσματικά όσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και όπως και τα υπόλοιπα ηρεμιστικά μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα ηρεμιστικό βότανο κάθε φορά και να μην λαμβάνετε πασιφλόρα για περισσότερο από ένα μήνα συνεχόμενα.

Θεραπεία του άγχους: Με λεβάντα

Το έντονο άρωμα της λεβάντας μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες. Μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που περίμεναν στην αίθουσα αναμονής του οδοντιατρείου ήταν λιγότερο αγχωμένοι όταν η αίθουσα ήταν αρωματισμένη με αιθέρια έλαια λεβάντας. Σε άλλη μια μελέτη στη Φλόριντα, οι μαθητές που είχαν εισπνεύσει το άρωμα της λεβάντας πριν από τις εξετάσεις είχαν πολύ λιγότερο άγχος.

Σε μια μελέτη στη Γερμανία, ένα ειδικά διαμορφωμένο χάπι λεβάντας αποδείχτηκε ότι μειώνει τα συμπτώματα του άγχους σε ανθρώπους που πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή τόσο αποτελεσματικά όσο το Lorazepam, ένα φάρμακο κατά του άγχους που ανήκει στην ίδια κατηγορία με το Βάλιουμ.

Θεραπεία του άγχους: Με βαθιές εισπνοές

Οι βαθιές εισπνοές της γιόγκα έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές για τη μείωση του άγχους και του στρες. Ένας λόγος για την αποτελεσματικότητά τους έγκειται στο ότι δεν παίρνουμε βαθιές εισπνοές όταν είμαστε αγχωμένοι. Έτσι, μπαίνει στη λίστα μας με τις φυσικές θεραπείες για το άγχος.

Για να πάρετε μια βαθιά ανάσα, εκπνεύστε όλο τον αέρα από το στόμα σας και στη συνέχεια εισπνεύστε μέσω της μύτης σας, ενώ παράλληλα μετρήστε μέχρι το τέσσερα. Κρατάτε την αναπνοή σας και μετρήστε μέχρι το εφτά. Τώρα αφήνετε τον αέρα να βγει από το στόμα σας και μετρήστε μέχρι το οχτώ. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα.

Θεραπεία του άγχους: Αν αισθάνεστε ότι πεινάτε, φάτε

Συνήθως οι άνθρωποι είναι περισσότερο αγχωμένοι και ευερέθιστοι όταν αισθάνονται ότι πεινούν. Ορισμένες φορές όταν αντιμετωπίζετε κάποια κρίση άγχους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πίεση του αίματός σας έχει αρχίσει να πέφτει. Η καλύτερη θεραπεία είναι να τσιμπήσετε κάτι, όπως μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα μαζί με ένα ποτήρι νερό ή μια κούπα ζεστό τσάι.

Μακροπρόθεσμα, η καλή διατροφή είναι το κλειδί για τη μείωση του άγχους. Θα πρέπει να καταναλώνετε μια ποικιλία υγιεινών τροφών, να ακολουθείτε μια διατροφή που θα βασίζεται στα λαχανικά με λίγο κρέας και θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως λαχανίδα) για φολικό οξύ και μια ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών (φυσικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε φυτά) για να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος.

Θεραπεία του άγχους: Με πρωινό γεύμα

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Ιδανικά, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές όπως είναι τα αβγά για πρωινό, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες που σας διατηρούν χορτάτους και αποτελούν μια φυσική πηγή χολίνης. Τα χαμηλά επίπεδα χολίνης συνδέονται με το αυξημένο άγχος.

Θεραπεία του άγχους: Με λιπαρά οξέα Ωμέγα 3

Τα ιχθυέλαια κάνουν καλό στην καρδιά αλλά βοηθούν επίσης και στην καταπολέμηση του άγχους. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μαθητές που κατανάλωναν 2,5 mg λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 καθημερινά για 12 εβδομάδες είχαν πολύ λιγότερο άγχος πριν από τις εξετάσεις σε σύγκριση με τους μαθητές που λάμβαναν κάποιο εικονικό φάρμακο.

Οι ειδικοί γενικά συστήνουν τη λήψη λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 μέσω τροφίμων όποτε είναι αυτό δυνατό. Τα ψάρια των παγωμένων νερών, όπως είναι ο σολομός, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αυτών των λιπαρών οξέων. Οι αντζούγιες και οι σαρδέλες περιέχουν επίσης μια αρκετή ποσότητα λιπαρών οξέων.

Θεραπεία του άγχους: Με τη θέρμανση του σώματός σας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αισθάνεστε τόσο χαλαρωμένοι μετά από σάουνα ή χαμάμ; Η ζέστη του σώματός σας βοηθά στη μείωση της μυϊκής έντασης και του άγχους. Η αίσθηση της θερμότητας μπορεί να αλλάξει τα νευρωνικά κυκλώματα που ελέγχουν τη διάθεση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επηρεάζουν το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης (το βασικό νευροδιαβιβαστή που διατηρεί τη συναισθηματική ισορροπία). Η θέρμανση του σώματος είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους που η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News