pagkosmios-organismos-ygeias-doste-sta-paidia-moysika-organa-anti-gia-tamplet-93338
16:10

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δώστε στα παιδιά μουσικά όργανα αντί για τάμπλετ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Στις 18 Ιουνίου 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνώρισε επισήμως τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ως ψυχική διαταραχή. Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να προστατέψουν τα παιδιά τους από αυτόν τον κίνδυνο. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να τους οδηγήσουν στον δρόμο της μουσικής, αντί της τεχνολογίας.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα

Αντιμέτωποι με αυτόν τον κίνδυνο, οι γονείς πρέπει να δράσουν άμεσα, μειώνοντας την έκθεση των παιδιών τους στις ηλεκτρονικές συσκευές και προτείνοντας εναλλακτικές πολύ πιο ασφαλείς και δημιουργικές, όπως η μουσική.

Advertisement

Ζούμε πλέον στην ψηφιακή εποχή. Είναι λοιπόν λογικό η τεχνολογία να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Μόνο που όταν πρόκειται για τα παιδιά μας η τεχνολογία δεν παίζει πάντα θετικό ρόλο, αλλά μάλλον το αντίθετο πολλές φορές. Είτε πρόκειται για τάμπλετ είτε για smartphones, τα παιδιά χρειάζονται ερεθίσματα διαφορετικά, από αυτές τις εθιστικές συσκευές. Για αυτό τον λόγο, η μουσική θεωρείται ως μια εναλλακτική πολύ πιο υγιής και είναι ευθύνη των γονιών να την εισάγουν στη ζωή των παιδιών τους.

Είναι αλήθεια πως πολλοί γονείς εκτιμούν τη γαλήνη που βασιλεύει στο σπίτι όταν τα παιδιά παίζουν με το τάμπλετ ή με το smartphone. Εντούτοις, αυτές οι συσκευές μειώνουν την γνωστική τους ανάπτυξη και δεν τους προσφέρουν πάντα θετικά ερεθίσματα. Η μουσική, πέρα από την ηρεμιστική και θεραπευτική της ιδιότητα, τρέφει τον εγκέφαλο του παιδιού και ενισχύει την πνευματική του ανάπτυξη.

Advertisement

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τάμπλετς και smartphones, η τεχνολογία που επιβαρύνει την υγεία των παιδιών μας

Για να κατανοήσουμε την σημασία της μείωσης της χρήσης των τάμπλετς και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών για το παιδί, πρέπει καταρχήν να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο που ενέχουν. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Σύμφωνα με μία έρευνα που εκδόθηκε στο Paediatrics Child Health Journal, τα παιδιά εκτίθενται σε μία ατέλειωτη πηγή πληροφοριών που δύσκολα ελέγχεται από τους γονείς.

Advertisement

Στο σημείο αυτό αναφερόμαστε στο ίντερνετ, το οποίο μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα της εποχής μας. Της κόβεις ένα κεφάλι κι αμέσως ξεφυτρώνει ένα άλλο στη θέση του. Το ίντερνετ φέρνει το παιδί σας σε επαφή με πολλές πληροφορίες που ενδεχομένως να αποδειχθούν από ακατάλληλες ως και επικίνδυνες για την ηλικία του.

Από την άλλη, η τεχνολογία επηρεάζει το παιδί σας εφόσον του δημιουργεί εξάρτηση. Το παιχνίδι σε ένα τάμπλετ ή Smartphone μπορεί να διαρκέσει ώρες ολόκληρες. Με αυτόν τον τρόπο οδηγεί το παιδί σε μία αδρανείς κατάσταση. Στις 18 Ιουνίου 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε επισήμως τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ως διαταραχή. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνει ότι μπορούν να προκαλέσουν εθισμό και ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγουμε είναι, να προσφέρουμε στα παιδιά μία άλλη εναλλακτική τόσο ασφαλή όσο και διασκεδαστική.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μουσική, ένα σπουδαίο ερέθισμα

Γιατί όμως να επιλέξουμε την μουσική; Η μουσική έχει επίδραση στις κινητικές, γλωσσικές, κοινωνικές, γνωστικές και ακαδημαϊκές ικανότητες των παιδιών. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με μια έρευνα που βασίζεται στον ρόλο της μουσικής στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Οι ερευνητές λένε πως, η μουσική φέρνει το παιδί σε επαφή με πολυαισθητηριακές εμπειρίες που ενδυναμώνουν την ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, μπορούν να ενισχύσουν την γνωστική του ανάπτυξη. Πολλές έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην μουσική και στην γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Advertisement

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν το παιδί παίζει ένα όργανο, βελτιώνονται οι προσωδιακές του ικανότητες. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνονται ο ρυθμός και ο επιτονισμός. Στην πραγματικότητα, ο παραλληλισμός ανάμεσα στην γλωσσική σύνταξη και στην μουσική δομή έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών μελετών. Σε ένα άρθρο που εκδόθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Developmental Science, η αντίληψη του ρυθμού μπορεί να προβλέψει τις συντακτικές ικανότητες παιδιών έξι ετών.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η μουσική ως θεραπευτικό εργαλείο

Πέρα από τον ρόλο της ως ερέθισμα, η μουσική χρησιμοποιείται για να διαχειριστούμε πολλές διαταραχές όπως ο αυτισμός. Σε άρθρο που εκδόθηκε από το περιοδικό “Frontiers in Integrative Neuroscience”, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μουσική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του αυτισμού. Τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό, υποφέρουν από προβλήματα που αφορούν την ικανότητα να επικοινωνήσουν με αποτελεσματικό τρόπο. Είναι δύσκολο για αυτά να μείνουν συγκεντρωμένα και δυσκολεύονται να πλησιάσουν τους άλλους. Η μουσική και κυρίως το μουσικό περιβάλλον, θα βοηθούσε τα παιδιά αυτά με τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τι ρόλο παίζουν οι γονείς;

Εφόσον το παιδί διαμορφώνεται, είναι σημαντικό οι γονείς να το καθοδηγήσουν με σωστό τρόπο. Αυτό που θα μπορούσε να φαίνεται ως μία καλή ιδέα, όπως το να του δώσουν ένα τάμπλετ και να το αφήσουν να παίξει ήσυχο, θα μπορούσε να αποβεί ριψοκίνδυνο για το ευ ζην του και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες. Εκτός από τα επικίνδυνα αποτελέσματα του να έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία από τόσο μικρή ηλικία, τα παιδιά ξεχνούν την κοινωνική τους ζωή και βρίσκονται κλεισμένα στο σπίτι. Για αυτό τον λόγο οι γονείς πρέπει να δράσουν παίρνοντας τον έλεγχο και προτείνοντας εναλλακτικές πολύ πιο ασφαλείς και δημιουργικές όπως η μουσική.

Διαβάστε Επίσης:

Θεματικό Μυθολογικό Πάρκο: Ανοίγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στις 17 Ιουνίου έρχεται η «Πανσέληνος των Ρόδων»

Οι γυναίκες θυμούνται τα πάντα και για πάντα…Δεν κρατάνε κακία

Advertisement