ponos-stin-plati-to-aplo-technasma-poy-leitoyrgei-exisoy-kala-me-ena-paysipono-97882
17:10

Πόνος στην πλάτη: Το απλό τέχνασμα που λειτουργεί εξίσου καλά με ένα παυσίπονο

17:10
Newsroom

Η λήψη παυσίπονων είναι μια δημοφιλής θεραπεία για όλα τα είδη των πόνων. Ο Δρ. Michael Mosley μοιράζεται ένα απλό τέχνασμα, το οποίο δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό για τον πόνο στην πλάτη.

Της: Έπη Τρίμη

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα αλλά το καλό νέο είναι ότι ο εν λόγω πόνος συνήθως δεν είναι τίποτα «σοβαρό» και θα βελτιωθεί με το χρόνο. Παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη είναι μια δημοφιλής επιλογή για τη διαχείριση αυτής της ενόχλησης που επηρεάζει την καθημερινότητα. Αλλά ο Δρ. Michael Mosley προτείνει μια διαφορετική λύση, η οποία δεν περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων.

Ο Δρ. Mosley μοιράστηκε σε άρθρο του στην Daily Mail την εκπληκτική προσέγγισή του για τον πόνο στην πλάτη – μειώνοντάς τον μόνο χρησιμοποιώντας το μυαλό σας.

Ο γιατρός έγραψε: «Η πρόληψη είναι προφανώς καλύτερη από τη θεραπεία, αλλά τι γίνεται αν υποφέρετε ήδη από χρόνιο πόνο στην πλάτη;

«Λοιπόν, υπάρχει μια προσέγγιση που είναι πολύ φθηνή και λειτουργεί σχεδόν εξίσου καλά με τα παυσίπονα και είναι ουσιαστικά χωρίς παρενέργειες. «Περιλαμβάνει την αξιοποίηση της δύναμης του φαινομένου εικονικού φαρμάκου. Παραδόξως, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι παίρνετε ένα εικονικό φάρμακο (placebo)».

Ο Δρ. Mosley σημείωσε ότι τα εικονικά φάρμακα διατίθενται σε κάθε είδους μορφές. Το πιο γνωστό είναι ένα χάπι.

Ο τύπος εικονικού φαρμάκου για τη διαχείριση του πόνου στην πλάτη βασίζεται στο να απαλλαγείτε από τον πόνο στην πλάτη χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη του μυαλού σας.

Ο Δρ. Mosley σημείωσε ότι τα εικονικά φάρμακα διατίθενται σε πολλών ειδών μορφές και η πιο διαδεδομένη είναι αυτή του χαπιού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

Μια άλλη μέθοδος είναι η μικροχειρουργική στην οποία οι γιατροί κάνουν μια μικρή τομή  τοποθετώντας ένα placebo φάρμακο. Η λογική του εικονικού φαρμάκου για τη διαχείριση του πόνου στην πλάτη βασίζεται στο να απαλλαγείτε από τον πόνο χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη του μυαλού σας.

Το πείραμα και το ντοκιμαντέρ

Επιστρατεύοντας περισσότερα από 100 άτομα από το Μπλάκπουλ με προβλήματα χρόνιου πόνου, το ντοκιμαντέρ εξέτασε τα αποτελέσματα της θεραπείας με εικονικό φάρμακο για τη διαχείριση του πόνου.

Στους συμμετέχοντες είπαν ότι μπορεί να πάρουν ένα εικονικό φάρμακο ή ένα «ισχυρό» νέο παυσίπονο.

Αλλά δεν τους είπαν ότι όλοι τους θα λαμβάνουν στην πραγματικότητα κάψουλες εικονικού φαρμάκου, που περιέχουν αλεσμένο ρύζι.

Ο Δρ. Mosley είπε: «Στο πείραμα, που σχεδιάστηκε προσεκτικά από τον Dr. Jeremy Howick του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ειδικό στα εικονικά φάρμακα, χρησιμοποιήθηκαν χάπια σε απόχρωση μπλε και λευκού – χρώματος που αποδείχθηκε ότι έχουν τη μεγαλύτερη αναλγητική δράση.

Μετά από τρεις εβδομάδες, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της κατάστασής τους.»

Ο Δρ. Howick, ο οποίος σχεδίασε αυτό το πείραμα, υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι είναι «ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες».

Τα placebo φάρμακα

Ο Δρ Mosley εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι εάν παίρνετε ένα εικονικό φάρμακο και περιμένετε ένα θετικό αποτέλεσμα, αυτό απελευθερώνει ουσίες στο σώμα που είναι παρεμφερείς με τη μορφίνη και τα φυσικά οπιοειδή.

«Τώρα, Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ανταποκρίνονται καλύτερα σε ένα εικονικό φάρμακο παράγουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής.

«Η χρόνια φλεγμονή, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής εγρήγορσης, δεν συνδέεται μόνο με καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, αλλά αυξάνει επίσης τον χρόνιο πόνο».

Ο γιατρός σημείωσε ότι αυτό δημιουργεί νέες δυνατότητες όσον αφορά την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα εικονικά φάρμακα.

Ωστόσο, αυτή η θεραπεία είναι απίθανο να προσφερθεί από τον οικογενειακό σας γιατρό, επειδή δεν επιτρέπεται να εξαπατούν τους ασθενείς τους.

Ο Δρ Mosley πρόσθεσε: «Σκεφτείτε πριν καταπιείτε το επόμενο παυσίπονό σας και μην τα παίρνετε αλόγιστα».