ta-deka-pio-vromika-antikeimena-poy-aggizoyme-kathimerina-kai-prepei-na-plenoyme-kala-ta-cheria-mas-41699
09:45

Τα δέκα πιο βρώμικα αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά και πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας

09:45
Newsroom

Παρότι ακούγεται παράξενο, δεν είναι συνήθεια για όλους να πλένουν τα χέρια τους πριν φάνε ή μετά από την χρήση της τουαλέτας. Τα παιδιά και αυριανοί ενήλικες πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν σαπούνι και να πλένουν συστηματικά τα χέρια τους, να διεκδικούν το δικαίωμά τους σε καθαρά χέρια, συγχρόνως δε να γίνουν οι πιο δυνατοί πολλαπλασιαστές αλλαγής συμπεριφοράς. Έτσι τα παιδιά από ευάλωτα πιθανά θύματα μπορούν να γίνουν οι πιο ενθουσιώδεις πρεσβευτές αυτού του μηνύματος και ως ενήλικες να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Οι κανόνες της ορθής πλύσης των χεριών

Ο χρόνος πλυσίµατος είναι πολύ σηµαντικός και πρέπει να υπερβαίνει τα 20 δευτερόλεπτα, το στέγνωµα των χεριών επίσης, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να γίνεται µε χάρτινες πετσέτες µίας χρήσης, είναι ιδιαίτερα σηµαντικό και πρέπει απαραίτητα να γίνεται σωστά, διότι τα υγρά χέρια µπορούν πιο εύκολα να επιµολυνθούν και να µεταδώσουν µικροοργανισµούς.

Advertisement

1. Χρησιμοποιούμε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελούμε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων.

2. Πλένουμε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια Τα χέρια για να φονευθούν επαρκώς σπάνιοι τοξικοί ιοί και μεταλλαγμένα μικρόβια πρέπει ιδανικά να πλένονται επί τριάντα δευτερόλεπτα.

Advertisement

3. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

Advertisement

Τα αντικείμενα από τα οποία «περνούν» πολλά χέρια καθημερινά ή το ίδιο χέρι πολλές φορές είναι και τα πιο επιβαρυμένα με μικρόβια. Σ’ αυτά ανήκουν η τηλεφωνική συσκευή, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το κινητό, αλλά και οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συνήθεις αγαπημένες εστίες μικροβίων με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή κατά την διάρκεια ευρέως διαδεδομένων δραστηριοτήτων είναι:

1. Χρήματα

Τα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και αλλάζουν χέρια κάθε μέρα. Έχετε σκεφτεί όμως πόσοι άνθρωποι έχουν αγγίξει πριν από εσάς τα χρήματα που μόλις πήρατε στα χέρια σας;

Advertisement

2. Χειρολαβή του μετρό

Όλες οι επιφάνειες του μετρό είναι μολυσμένες με πλήθος μικροβίων, γι΄ αυτό ό,τι κι αν αγγίξετε πρέπει αμέσως μετά να πλύνετε τα χέρια σας.

3. Το μενού του εστιατορίου

4. Στυλό (κυρίως όταν δεν είναι δικό σας)

5. Κατοικίδια

Κρατάµε ξεχωριστά το φαγητό µας µε αυτό των κατοικίδιων. Αν πιάσουµε κάποιο ζώο πλένουµε τα χέρια σας. Τα πιάτα και γενικά ότι σκεύη χρησιµοποιούνται για τα κατοικίδια πλένονται

ξεχωριστά. Τέλος, αποφεύγουµε να έχουµε τα κατοικίδια στην κουζίνα και σε χώρους όπου

προετοιµάζουµε γεύµατα.

Advertisement

6. Κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ

Οι οθόνες του κινητού τηλέφωνο και του τάμπλετ έχουν πολλά μικρόβια. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι για οθόνες και ένα βαμβακερό πανάκι. Επίσης αποφεύγετε να τα παίρνετε στην τουαλέτα.

7. Η πλάκα κοπής για το κρέας

Το κρέας, λόγω της ζωικής του προελεύσεως, είναι γεμάτο με βακτήρια και μικρόβια. Ερευνες έδειξαν πως οι πλάκες κοπής έχουν 200 φορές περισσότερα βακτήρια από αυτά που έχει το κάθισμα τουαλέτας.

8. Η βρύση του μπάνιου

Φροντίστε να την πλένετε συχνά γιατί σκεφτείτε πως όταν πλένετε τα χέρια σας μετά πιάνετε αναγκαστικά τη βρύση για να την κλείσετε και άρα ξαναμολύνεστε.

9. Όλες οι επιφάνειες του αεροδρομίου

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάνω από το ήμισυ όλων των δίσκων ή των κάδων ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι αρχές του αεροδρομίου στα σημεία ελέγχου των επιβατών φέρουν ιούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Όπως αναφέρει στο άρθρο της στο news-medical.net, η Ananya Mandal, MD, Medical Doctor, Clinical Pharmacologist, οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα που συνιστούν στους επιβάτες, να πλένουν τα χέρια τους μόλις περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου. Ενώ, καταγράφουν στη μελέτη αυτή και πολλά ακόμα σημεία μέσα στα αεροδρόμια, τα οποία αποτελούν εστίες μικροβίων, όπως για παράδειγμα οι παιδότοποι των αεροδρομίων, οι οποίοι διαπιστώθηκαν ότι έχουν μολυσματικά μικρόβια σε μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα, σε αυτή τη νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό BioMed Central Infectious Diseases, και για την οποία συνεργάστηκαν οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Nottingham ελήφθησαν δείγματα πλαστικών δίσκων και δοχείων ασφαλείας αερολιμένων από το αεροδρόμιο του Ελσίνκι έτσι ώστε να εξεταστούν οι επιφάνειες. Τα δείγματα αυτά λήφθηκαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της γρίπης το 2015 και το 2016.

10. Όλες οι επιφάνειες ενός ιατρείου

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019–nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.