5-kaloi-logoi-gia-na-trote-rodia-kathe-mera-kanoyn-kalo-se-kardia-piesi-kai-alla-provlimata-ygeias-65818
14:42

5 καλοί λόγοι για να τρώτε ρόδια κάθε μέρα: Κάνουν καλό σε καρδιά, πίεση και άλλα προβλήματα υγείας

14:42
Νίκη Μουλά

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν την δράση των συστατικών που έχει το ρόδι και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης και δερματικά προβλήματα από υπεριώδη ακτινοβολία. Πιθανές άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας, alzheimer, αρθρίτιδα, παχυσαρκία και ανδρική στειρότητα.

Επιπροσθέτως, αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να αποτρέψει την οξείδωση της hLDL και την αρτηριοσκλήρωση, αλλά και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση, ενώ αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει αντιική και μυκοτοκτόνο δράση και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.

Advertisement

Ρόδι: Διατροφική Αξία

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Μόλις ένα ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ημερήσιας ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει ανάγκη ένας ενήλικος. Παράλληλα, περιέχει ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Διατροφική ανάλυση ανά ρόδι (περίπου 280g): Ενέργεια 234kcal, Πρωτεΐνες 4,71g, Λιπαρά 3,3g, Υδατάνθρακες 52,73g, Φυτικές ίνες 11,3g, Ασβέστιο 28mg, Σίδηρος 0,85mg, Μαγνήσιο 34mg, Φώσφορος 102mg, Κάλιο 666mg, Νάτριο 8mg, Ψευδάργυρος 0,99mg, Χαλκός 0,446mg, Σελήνιο 1,4mcg, Βιταμίνη C 28,8mg, Νιασίνη (Β3) 0,826mg, Φυλλικό οξύ 107mcg, Βιταμίνη Ε 1,6mg, Βιταμίνη Κ 46,2mcg.

Ρόδι: Ευεργετικές ιδιότητες

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, μεγαλύτερη και από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, (από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica), ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού.

Advertisement

Οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για περισσότερο θρεπτικά ρόδια, πρέπει να διαλέγουν από ποικιλίες που παράγουν μικρού μεγέθους και/ ή κόκκινου χρώματος καρπούς, γιατί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια μπορεί να είναι πιο αρεστά στον καταναλωτή, αλλά συνήθως είναι και πιο ξινά.

Advertisement

Ρόδι: Δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και την υπέρταση

Σύμφωνα με έρευνες, το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο χυμό ροδιού προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ΄ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εμποδίζοντας το μεταβολισμό της χοληστερόλης (δηλ. την οξείδωση της) και ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων.

Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εξάλλου, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερολης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, ενώ σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%.

Οι ιδιότητες αυτές, που οφείλονται στην χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς. Θα πρέπει όμως ν’ αποφεύγεται από άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο.

Advertisement

Ρόδι: Αντιαλλεργικές ιδιότητες

Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

Ρόδι: Στυτική Δυσλειτουργία

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι ο χυμός του ροδιού είναι το φυσικό υποκατάστατο του Viagra. Συνεπώς, καταναλώνοντας καθημερινά επί ένα μήνα ένα ποτήρι χυμό ροδιού με το γεύμα, βελτιώνονται οι σεξουαλικές επιδόσεις, αφού το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν την καλύτερη αιμάτωση του πέους.

Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά, όπως και τα φάρμακα για την καταπολέμηση της ανικανότητας, αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέος στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών και το αίμα να ρέει καλύτερα.

Ρόδι: Σούπερ-αφροδισιακό

Αν ψάχνετε ένα φυσικό αφροδισιακό, ξεχάστε τα μύδια και πιάστε τα ρόδια, καθώς μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άντρες και γυναίκες που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού, παρουσίασαν μέσα σε δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ», δηλαδή την τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.

Advertisement

Επιπλέον, στους άντρες επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως την τριχοφυΐα στο πρόσωπο και τη χροιά της φωνής (όσο περισσότερη η τεστοστερόνη, τόσο πιο βαθιά η φωνή), ενώ στις γυναίκες ενισχύει τα οστά και τους μυς.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, οι οποίοι επιστράτευσαν 58 εθελοντές ηλικίας 21 έως 64 ετών.

Όλοι τους μέτρησαν τη τεστοστερόνη στο αίμα κατά την έναρξη της μελέτης και μετά το πέρας της, ενώ μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και αξιολόγηση 11 συναισθημάτων, μεταξύ των οποίων ο φόβος, η θλίψη, η συστολή και το στρες.

Μέχρι το τέλος των 2 εβδομάδων, όλοι είχαν παρουσιάσει «σημαντική αύξηση» στα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα τους, από 16% έως 30% και μαζί κατακόρυφη αύξηση στην ερωτική τους επιθυμία του, ενώ η αρτηριακή πίεση των εθελοντών μειώθηκε σημαντικά.

Τέλος, τα θετικά συναισθήματα των εθελοντών εντάθηκαν, ενώ τα αρνητικά περιορίστηκαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν βελτίωση στην ψυχική διάθεση και στη μνήμη τους, ενώ ένιωθαν λιγότερο στρες.

Της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr