Enimerotiko.gr
Υγεία

8 καθημερινές συνήθειες που νομίζαμε ότι κάνουν καλό αλλά είναι βλαβερές για την υγεία μας

Κακές συνήθειες: Πρόκειται για συνήθειες, οι οποίες μπορούν να νομίζουμε ή να μοιάζουν πως είναι υγιεινές. Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι και για να μη δημιουργηθούν προβλήματα υγείας στον οργανισμό μας, οφείλουμε να προσέξουμε. Ακολουθεί μία λίστα με συνήθειες, οι οποίες είναι κακές. Αναλυτικότερα:

Κακές συνήθειες: Ακολουθούν οκτώ μη υγιεινές συνήθειες

– Η κατανάλωση προϊόντων χωρίς λιπαρά για την αποφυγή ανεπιθύμητης αύξησης βάρους: Μπορούμε να βρούμε πολυάριθμες τροφές χωρίς λιπαρά σε ένα παντοπωλείο. Αυτά προτιμούνται από ανθρώπους με υψηλή χοληστερίνη ή για κάποιους με παραπάνω κιλά. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι η μη λήψη λιπαρών είναι καλή για την απώλεια βάρους. Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι τροφές χωρίς λιπαρά μπορεί να περιέχουν άλευρα, επεξεργασμένα σάκχαρα και πολλά άλλα πρόσθετα. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.

– Κατανάλωση νερού όλη την ημέρα: Είναι αλήθεια ότι το νερό είναι καλό για σας. Παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Αλλά παρόλα αυτά, το να πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία των νεφρών μας και τη διάρθρωση του αίματος. Οι ειδικοί συνιστούν 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα ή το περισσότερο 2 λίτρα.

– Λήψη βιταμίνης D μέσω της έκθεσης στον ήλιο, από τις συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές: Το να στεκόμαστε έξω στον ήλιο αποτελεί ένα τρόπο για να πάρουμε την καθημερινή μας δόση σε βιταμίνη D. Όμως, για λάβει το σώμα μας την βιταμίνη αυτή πρέπει να βγούμε έξω χωρίς αντηλιακό ή με αντηλιακό χαμηλού δείκτη προστασίας. Όμως, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο δέρμα μας. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά εγκαύματα. Μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος. Επιπλέον, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.

Κακές συνήθειες: Κι άλλες μη υγιεινές συνήθειες

– Ασκήσεις κοιλιακών για εκλέπτυνση της κοιλιάς: Οι κοιλιακοί πράγματι βοηθούν την καύση του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς. Χαρίζουν ένα επίπεδο στομάχι. Όμως, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι αν κάνουν απλά και μόνο κοιλιακούς θα έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Χωρίς να σκεφτούν το γεγονός ότι για να πετύχουν αυτόν τον σκοπό, είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή. Δηλαδή, να κάνουν κι άλλα είδη τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

– Λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών: Όταν μιλάμε για βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσα περισσότερα μπορείτε να πάρετε, τόσο το καλύτερο είναι για το σώμα σας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ολοκληρωτικά αληθινό. Η κατάχρηση συμπληρωματικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τα συμπληρώματα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τη συνταγή ενός γιατρού. Αν και πάντα είναι καλύτερα να πάρετε τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεστε από μια υγιεινή διατροφή.

– Λεύκανση δοντιών, από τις συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές: Η λεύκανση των δοντιών συνήθως δίνει την εντύπωση μιας καθαρής εμφάνισης των δοντιών. Όμως, οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση αυτών των προϊόντων μπορεί να αναπτύξουν ασθένειες. Ένα παράδειγμα είναι η εμμονή με τα λευκά δόντια. Επίσης, να αντιμετωπίσουν ρωγμές στα δόντια ή στο σμάλτο, αυξάνοντας την ευαισθησία των δοντιών και σε ακραίες περιπτώσεις αλλαγές στις γεύσεις και στα αρώματα.

Κακές συνήθειες: Οι υπόλοιπες μη υγιεινές συνήθειες

– Χρήση μπατονετών για τον καθαρισμό των αυτιών: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι καθαρίζοντας το κερί από τα αυτιά τους είναι θέμα καθημερινής υγιεινής, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το κερί των αυτιών είναι μια αντισηπτική έκκριση που προστατεύει το δέρμα του καναλιού του αυτιού από τα μικρόβια κι άλλους εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες. Όταν το αφαιρούμε, εκθέτουμε το εσωτερικό του αυτιού σε μόλυνση – αλλά το χειρότερο είναι, όταν χρησιμοποιούμε μπατονέτες, στην πραγματικότητα πιέζουμε λίγο κερί να πάει προς τα μέσα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει απόφραξη. Σαν αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή ή απώλεια αυτής λόγω της απόφραξης του καναλιού.

– Κατανάλωση φαγητού για δυο άτομα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: Μερικές γυναίκες έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι χρειάζεται να τρώνε δυο φορές τόσο όσο χρειάζεται για να τραφεί το μωρό μέσα τους. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό λάθος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και να οδηγήσει σε άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης της κύησης, προβλήματα κατά την διάρκεια της εργασίας και μεγαλύτερη από την συνηθισμένη ανάπτυξη του εμβρύου. Κατά την διάρκεια των συνηθισμένων εξετάσεων της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός πολύ πιθανό να σας συστήσει να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να αυξήσετε μόνο την κατανάλωση του φολικού οξέως, εάν χρειάζεται παραπάνω.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News