Enimerotiko.gr
Υγεία

Ανησυχητικά σημάδια στα νύχια που φανερώνουν την κατάσταση της υγείας μας – Με ποιες παθήσεις συνδέονται

Νύχια, αν γνωρίζετε πως να τα παρατηρείτε τότε θα μπορέσετε να μάθετε πολλά για την υγεία σας. Αν κοιτάξετε τα νύχια σας όταν δεν είναι βαμμένα θα παρατηρήσετε ανοιχτόχρωμα σημεία στη βάση τους. Αυτά έχουν στρογγυλό ή σχήμα μισοφέγγαρου και ονομάζονται lunula (μηνίσκος του νυχιού).

Η αλλαγή του χρώματος, του σχήματος ή του μεγέθους τους, μπορεί να υποδηλώνει όχι μόνο την παρουσία μιας ασθένειας, αλλά και την προδιάθεση σε αυτήν. Έτσι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα εγκαίρως.

Παρακάτω θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια, με τη βοήθεια των ανοιχτόχρωμων σημείων στα νύχια σας.

Εμφάνιση μισοφέγγαρων

–Ένα μισοφέγγαρο στο μικρό δάχτυλο, θα πρέπει να μην είναι φανερό ή να λείπει εντελώς. Συνδέεται με τη λειτουργία των νεφρών, του λεπτού εντέρου και της καρδιάς. Ένα έντονο τέτοιο σημάδι, μπορεί να είναι αποτέλεσμα υψηλής αρτηριακής πίεσης.

–Ο παράμεσος, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των αναπαραγωγικών και λεμφικών συστημάτων. Ένα σχεδόν ορατό σημείο, μπορεί να υποδείξει προβλήματα πέψης.

–Το μεσαίο δάκτυλο συνδέεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος. Η απουσία του σημαδιού, μπορεί να υποδεικνύει αγγειακά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

–Το μισοφέγγαρο στο δείκτη, μπορεί να εξαφανιστεί ή να μειωθεί σημαντικά λόγω μη καλής λειτουργίας του εντέρου, του παγκρέατος ή χρόνιων ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων.

–Το σημάδι στον αντίχειρα παρουσιάζει τη λειτουργία των πνευμόνων και της σπλήνας. Είναι το πιο ορατό από όλα και δεν πρέπει να καλύπτει περισσότερο από το 25% του συνολικού νυχιού. Μπορεί να μειωθεί σημαντικά στους καπνιστές ή να μεγαλώσει αν έχετε αρτηριακή υπέρταση.

Νύχια : Μεγάλα μισοφέγγαρα

Τα σημάδια στα νύχια, θεωρούνται μεγάλα όταν καταλαμβάνουν το 1/3 ή περισσότερο από το νύχι. Δείχνουν προβλήματα με το καρδιαγγειακό σύστημα, διαταραχές του καρδιακού παλμού και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Τα μεγάλα μισοφέγγαρα, μπορεί να εμφανιστούν σε αθλητές και σε όσους ασχολούνται με σωματικές δραστηριότητες. Μια ακόμη περίπτωση εμφάνισης, οφείλεται στο υψηλό επίπεδο στρες.

Μικρά μισοφέγγαρα

Τα μικρά σημάδια που μπορούν να φανούν ελάχιστα πάνω από την επιδερμίδα, δείχνουν χαμηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος, κακού μεταβολισμού ή έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Αν είναι αισθητά διαχωρισμένα από το υπόλοιπο τμήμα του νυχιού με εγκάρσιες γραμμές, υποδεικνύουν προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πιθανή εμφάνιση διαβήτη.

Μη ορατά μισοφέγγαρα

Μην πανικοβάλλεστε αν δεν έχετε δει τα σημάδια στα νύχια σας ή στων παιδιών σας. Συχνά δεν είναι ορατά στα παιδιά και εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Σε μερικούς ανθρώπους δεν εμφανίζονται καθόλου, λόγω των φυσιολογικών ιδιαιτεροτήτων της δομής των νυχιών.

Ωστόσο, η σύγχρονη ιατρική αντιλαμβάνεται την ξαφνική εξαφάνιση των μισοφέγγαρων ως ένα από τα συμπτώματα κυκλοφορικής διαταραχής. Η μελέτη έδειξε ότι η απουσία τους συνδέεται με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα και την έλλειψη της βιταμίνης Β12 και του σιδήρου.

Νύχια : Αλλαγή στο χρώμα των σημαδιών

–Τα γκρίζα σημάδια δείχνουν σοβαρή κόπωση, διαταραχές της πέψης και πιθανή δυσκολία απορρόφησης θρεπτικών ουσιών.

–Τα λευκά είναι υγιή και φυσικά. Θα πρέπει να έχουν αποχρώσεις ελαφρύτερες από το δέρμα.

–Το μωβ χρώμα είναι σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος και έλλειψης οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς. Μπορεί συχνά να εμφανιστούν ζαλάδες και πονοκέφαλοι.

–Τα ροζ (κόκκινα) σημάδια, μπορεί να υποδεικνύουν χαμηλή σωματική δραστηριότητα και προβλήματα πνευμόνων.

–Τα μαύρα σημάδια είναι ασυνήθιστα και εξαιρετικά επικίνδυνα. Κατά κανόνα, αυτό είναι ένα σύμπτωμα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News