Enimerotiko.gr
Υγεία

Κύστη Κόκκυγος: Τι είναι – Ποια τα ύποπτα συμπτώματα – Πως αντιμετωπίζεται

Κύστη Κόκκυγος

Η Κύστη Κόκκυγος είναι μια πολύ συχνή φλεγμωνώδης πάθηση η οποία εντοπίζεται στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα.

Κάτω από την επιδερμίδα, σε εκείνο το σημείο οι ασθενείς εμφανίζουν ένα σκληρό μόρφωμα, δηλαδή μία κύστη, όπως επίσης και κάποιες μικρές οπές στο γύρω δέρμα που αντιστοιχούν στα στόμια των συριγγίων, δηλαδή των πόρων που συνδέουν την κύστη με το δέρμα.

Συνήθως τόσο η κύστη όσο και τα συρίγγια της περιέχουν τρίχες.

Η Κύστη Κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες και κατά κανόνα σε νεαρές ηλικίες.

Τα ακριβή αίτια εκδήλωσης της νόσου δεν είναι μέχρι σήμερα τουλάχιστον γνωστά και παρά τις πολλές θεωρίες κατά καιρούς καμία δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει.

Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε είναι πως βασικός παράγοντας εκδήλωσης της νόσου είναι  η πυκνή τριχοφυΐα στην περιοχή, η συνεχής μηχανική πίεση που ασκείται στους θυλάκους των τριχών του δέρματος από τις κινήσεις των γλουτών, και η ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών τοπικά (τριβή, υγρασία, κακός αερισμός) για την ανάπτυξη μικροβίων.

Η εισχώρηση των τριχών στα στόμια των συριγγίων και στην κύστη εμποδίζει την αυτόματη επούλωση της νόσου με αποτέλεσμα να συντηρείται μια χρόνια φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού.

Η Κύστη Κόκκυγος για να διαγνωστεί δεν χρειάζονται περίπλοκες εξετάσεις, γίνεται εύκολα μόνο με την κλινική εξέταση από το γιατρό χωρίς να είναι απαραίτητη καμία άλλη αιματολογική ή ακτινολογική εξέταση.

Κύστη Κόκκυγος: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι κίνδυνοι της αρρώστιας;

Αρχικά να αναφερθεί ότι τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς και είναι λογικό κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Κάποιοι μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια ενώ σε άλλους μπορεί να εμφανιστεί αιφνιδίως ένα απόστημα στην περιοχή του κόκκυγα το οποίο συνοδεύεται από έντονο πόνο, πρήξιμο και πυρετό.

Σε πολλούς δημιουργείται μια συνεχής εκροή πύου ή/και αίματος από τα στόμια των συριγγίων που δημιουργούν δερματίτιδα και έντονη φαγούρα.

Τέλος οι περισσότεροι, αναφέρουν έναν ήπιο πόνο ή μια αδιευκρίνιστη ενόχληση στην περιοχή του κόκκυγα, ιδιαιτέρως όταν κάθονται για πολύ ώρα ή μετά από έντονη δραστηριότητα.

Ο σοβαρότερος κίνδυνος για τους ασθενείς είναι το να μολυνθεί η κύστη τους από κάποιο μικρόβιο και να δημιουργηθεί απόστημα στην περιοχή.

Το απόστημα αυτό μπορεί να να αναπτυχθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς άρα γίνεται και εύκολα αντιληπτό από τον ασθενή γιατί εκδηλώνεται με έντονο πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα στην περιοχή, υψηλό πυρετό και δυσκολία στο κάθισμα ή τη βάδιση.

Η περίπτωση αυτή απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση με παροχέτευση του αποστήματος και λήψη αντιβίωσης και αντιπυρετικών.

Άλλα προβλήματα μικρότερης σοβαρότητας είναι η έντονη φαγούρα στην περιοχή από υγρά που εκρέουν από τα συρίγγια και η επακόλουθη τοπική δερματίτιδα.

Ποια ήταν η για χρόνια θεραπεία της Κύστης Κόκκυγος;

Η πιο διαδεδομένη θεραπεία της νόσου για πολλές δεκαετίες υπήρξε η «ανοικτή» μέθοδος, δηλαδή η πλήρης χειρουργική αφαίρεση της κύστης μαζί με τα συρίγγια, χωρίς τη συρραφή του τραύματος που δημιουργείται.

Αυτό παραμένει ανοικτό και επουλώνεται μόνο του, προοδευτικά, μετά από ένα διάστημα του ενός με ενάμισι μήνα.

Όπως όμως είναι φυσικό οι «ανοικτές» χειρουργικές τεχνικές είναι τραυματικές, επώδυνες, αιματηρές, απαιτούν καθημερινές αλλαγές τραύματος για μεγάλο διάστημα και περιορίζουν σημαντικά τους ασθενείς από τις ατομικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται πως συνοδεύονται από ποσοστά υποτροπής της νόσου πάνω από 10% και στους περισσότερους ασθενείς, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό.

Όλο αυτό έχει συνέπεια οι ασθενείς που προσβάλλονται από Κύστη Κόκκυγος να αναζητήσουν πιο εξελιγμένες και λιγότερο τραυματικές και επώδυνες θεραπείες ώστε να γίνουν και πάλι καλά στην υγεία τους.

Κύστη Κόκκυγος: Τι είναι η τεχνική FiLaC;

Η τεχνική FiLaC, με τη χρήση τεχνολογίας laser, είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που άρχισε να εφαρμόζεται στη θεραπεία της Κύστης Κόκκυγος εδώ και μία πενταετία περίπου.

Με την τεχνική FiLaC αντιμετωπίζεται εξίσου αποτελεσματικά η νόσος χωρίς όμως ο ασθενής να ταλαιπωρείται και να υποφέρει.Λόγω του σχεδιασμού της παρακάμπτονται όλα τα προβλήματα που δημιουργεί ένα ανοικτό τραύμα και η καθυστερημένη του επούλωση.

Η τεχνική FiLaC στηρίζεται σε μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο. Σε αντίθεση με την «ανοικτή» μέθοδο, δεν έχει ως στόχο τη χειρουργική αφαίρεση της νόσου αλλά τη «θερμική καταστροφή» της με τη χρήση ενέργειας laser.

Το laser εισχωρεί δια μέσου των συριγγίων στο εσωτερικό της κύστης και καταστρέφει τα κύτταρα του τοιχώματός της, μετατρέποντάς την, μαζί με τα συρίγγια, σε μια αδρανή εσωτερική ουλή.

Η διάρκεια του χειρουργείου δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά και στους περισσότερους ασθενείς η επέμβαση πραγματοποιείται με απλά και μόνο με τοπική αναισθησία.

Γι’αυτό όσου νιώσουν κάποιο σύμπτωμα η διαγνωστούν σίγουρα με Κύστη Κόκκυγος ας ρωτήσουν τον θεράποντα ιατρό του για αυτή τη νέα τεχνική.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News