karkinos-toy-egkefaloy-ta-prota-athoa-simadia-amp-8211-poioi-kindyneyoyn-amp-8211-ti-prepei-na-kanete-77054
10:36

Καρκίνος του εγκεφάλου: Τα πρώτα “αθώα” σημάδια – Ποιοι κινδυνεύουν – Τι πρέπει να κάνετε

10:36
News_Room

Πότε το σώμα μας μας κρούεί τον κώδωνα του κινδύνου; Ποια είναι τα συμπτώματα που έχει ο Καρκίνος του εγκεφάλου; Τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας όταν αντιληφθεί κάποιο και πως πρέπει να τα αντιμετωπίσει;

Αρχικά εγκέφαλος ουσιαστικά αποτελείται από μάζες εντός της κρανιακής κοιλότητας και αποτελεί τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος στο σώμα μας. Αυτές δημιουργούνται από τον ανεξέλεγκτο και ανώμαλο πολλαπλασιασμό κυττάρων από τα οποία προέρχονται και δρουν πιεστικά σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ανάλογα που εντοπίζονται. Ο καρκίνος του εγκεφάλου διακρίνεται με βάση τη συμπεριφορά των όγκων σε καλοήθης και κακοήθης και ανάλογα με την προέλευση σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς ή μεταστατικούς.

Advertisement

Οι πρωτογενείς εγκεφαλικοί όγκοι που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών εντοπίζονται συνήθως στο οπίσθιο κρανιακό βόθριο και στους ενήλικες συνήθως εντοπίζονται στα εμπρόσθια εγκεφαλικά ημισφαίρια, παρόλο που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του εγκεφάλου.

Ο Καρκίνος του εγκεφάλου εμφανίζεται όταν μέσα στον εγκέφαλο αναπτύσσονται ανώμαλα κύτταρα ανεξέλεγκτα.

Γλοιώματα ονομάζονται οι πιο συνηθισμένοι κακοήθεις όγκοι στον εγκέφαλο. Στους όγκους αυτούς περιλαμβάνονται το αστροκύτωμα, το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (GBM) και το ολιγοδενδρογλοίωμα.

Advertisement

Τα αίτια των περισσότερων όγκων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού είναι άγνωστα, υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες κινδύνου για κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου οι οποίοι είναι γνωστοί:

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο κεφάλι ως θεραπεία για άλλον τύπο καρκίνου μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης όγκων. Συχνότερα αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα που έχουν υποστεί ακτινοθεραπεία για παιδική λευχαιμία.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί, διότι αφορά ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανά τον κόσμο, ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου με τους εγκεφαλικούς όγκους, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του εγκεφάλου;

Παράγοντας κινδύνου είναι κάθε παράγοντας που συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κάποιας συγκεκριμένης πάθησης, π.χ. καρκίνος του εγκεφάλου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι παραγόντων κινδύνου, ορισμένοι εκ των οποίων μπορούν να τροποποιηθούν ενώ άλλοι όχι.

Η ύπαρξη παραγόντων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος θα προσβληθεί από καρκίνο του εγκεφάλου. Πολλοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου αλλά δεν θα προσβληθούν ποτέ από καρκίνο του εγκεφάλου, ενώ άλλοι που ήδη πάσχουν από καρκίνο του εγκεφάλου μπορεί να μην έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Advertisement

Αν και οι αιτίες του καρκίνου του εγκεφάλου δεν είναι πλήρως κατανοητές, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι συσχετισμένοι με τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Καρκίνος του Εγκεφάλου – Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται οι εξής:

• προχωρημένη ηλικία

• οι γενετικοί παράγοντες-οικογενειακό ιστορικό, άτομα με συγγενείς πρώτου βαθμού που πάσχουν από όγκο του εγκεφάλου παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

• περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε ακτινοβολία, ή χημικά, κυρίως στον εργασιακό χώρο, ή εφαρμογή ακτινοβολίας, ως θεραπευτικό μέσο

Advertisement

Οι εγκεφαλικοί όγκοι ΔΕΝ είναι μεταδοτικοί.

Συμπτώματα που μπορούν να προκαλούν οι εγκεφαλικοί όγκοι έχουν σχέση με πολλές βασικές λειτουργίες όπως η όραση, η ακοή, η ομιλία, η μνήμη, η κίνηση, η ισορροπία, η συμπεριφορά και η ψυχική κατάσταση.

Το κυριότερο είναι ο έντονος πονοκέφαλος ο οποίος είναι ισχυρότερος από ότι συνήθως, επιδεινώνεται προοδευτικά, εκδηλώνεται το πρωί, εντοπίζεται πάντοτε στην ίδια περιοχή και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και απώλεια όρασης.

Καρκίνος του εγκεφάλου συμπτώματα:

1. σοβαροί πονοκέφαλοι που μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία και έμετο ή μπορεί και όχι

2. αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος (ημιπάρεση)

3. επιληπτικές κρίσεις/σπασμοί

4. αλλαγές στον τρόπο σκέψης ή στην προσωπικότητα

5. διαταραχές στην όραση ή στην ομιλία

6. δυσκολία στον έλεγχο των κινήσεων (αταξία)

7. ζάλη.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω συμπτώματα ενδέχεται να οφείλονται σε αρκετές παθήσεις και όχι μόνο στον καρκίνο του εγκεφάλου. Αν προκύψουν κάποια από τα εν λόγω συμπτώματα, έχει σημασία να αποταθείτε σε γιατρό.

8. Προβλήματα όρασης: Διπλωπία (ο ασθενής βλέπει διπλά), απώλεια της περιφερικής ή άλλου μέρους της όρασης. Δυσκολίες ομιλίας και ακοής.

9. Δυσκολίες ισορροπίας: Ο ασθενής δυσκολεύεται να κρατήσει την ισορροπία του και παρουσιάζει προβλήματα στο συντονισμό των κινήσεων του.

10. Εμετοί: Ο ασθενής παρουσιάζει το πρωί όταν ξυπνά αναγούλες, εμετούς που δεν εξηγούνται από άλλους λόγους. Κάποτε οι εμετοί αυτοί μπορεί να είναι έντονοι.

11.Απώλεια αίσθησης και κίνησης: Ο ασθενής χάνει προοδευτικά τη δυνατότητα να κινεί ή να αισθάνεται ένα μέλος του σώματός του, χέρι ή πόδι.

12. Σπασμοί: Σπασμοί που εμφανίζονται ξαφνικά σε έναν άνθρωπο χωρίς προηγούμενο ιστορικό σπασμών ή ατυχήματος με εμπλοκή του εγκεφάλου ή άλλης ασθένειας που προκαλεί σπασμούς, πρέπει να δημιουργεί την υποψία για εγκεφαλικό όγκο. Κάποτε οι σπασμοί μπορεί να είναι το μόνο σημείο ενός εγκεφαλικού όγκου που αυξάνεται με αργό ρυθμό.

Καρκίνος του εγκεφάλου: Διάγνωση.

Με μία σειρά εξετάσεων μπορεί να διαγνωσθεί ο  Καρκίνος του εγκεφάλου. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

1. φυσική (κλινική) εξέταση

2. απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπολογιστική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία

3. λήψη δείγματος ιστού (βιοψία) από τον εγκέφαλο για εξέταση στο μικροσκόπιο.

Καρκίνος του εγκεφάλου: Θεραπεία.

Ο γιατρός αφού διαγνώσει τον τύπο του καρκίνου θα προτείνει και την εκάστοτε θεραπέια. Συνήθως όμως ο Καρκίνος του εγκεφάλου χειρουργείται ή γίνεται κάποια ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή θεραπεία με στεροειδή. Όλες αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό.

Στόχος της κάθε θεραπείας είναι να εξαλειφθεί ο όγκος, ή να επιβραδυνθεί η ανάπτυξή του, και / ή να γίνουν ηπιότερα τα συμπτώματα με τη συρρίκνωση του όγκου και της τυχόν διόγκωσης γύρω από αυτόν.

Υπάρχουν επίσης πολλά είδη νέων και πειραματικών θεραπειών (ή βελτιώσεις των υφιστάμενων) που χρησιμοποιούνται συχνά για την θεραπεία ασθενών με όγκους, όπως είναι η γονιδιακή θεραπεία στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση.

Στόχος λοιπόν, είναι η καταστολή εκείνων των γονιδίων, δηλαδή των τμημάτων του γενετικού υλικού, που φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ογκογένεση και τα οποία αποκαλούνται ογκογονίδια.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος γιατρός γι’αυτό αν νιώθετε πως έχετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα μην πανικοβάλεστε. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας να σας πει ακριβώς περί τίνος πρόκειται και με την σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία, όλα γίνονται. Σημαντικό: κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνει ότι είναι Καρκίνος του εγκεφάλου.