idronete-eykola-kai-poly-poies-oi-aities-amp-8211-ti-simainei-gia-tin-ygeia-sas-amp-8211-ti-prepei-na-kanete-78232
15:23

Ιδρώνετε εύκολα και πολύ; Ποιες οι αιτίες – Τι σημαίνει για την υγεία σας – Τι πρέπει να κάνετε

15:23
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Υπεριδρωσία: Ο ιδρώτας είναι μια φυσική έκκριση του σώματος μας. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που ιδρώνουν σε επίπεδα άνω του φυσιολογικού.

Υπεριδρωσία: Ο μηχανισμός ψύξης του σώματος

Η εφίδρωση είναι ο τρόπος που έχει οργανισμός για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Είναι ο μηχανισμός ψύξης του σώματος!

Advertisement

Υπεριδρωσία

Όταν το σώμα εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες η σε έντονη άσκηση, ανεβαίνει η ροή του αίματος και η θερμοκρασία μας. Αυτό κάνει του ιδρωτοποιούς αδένες που υπάρχουν σε όλη την επιφάνεια του δέρματος μας να ενεργοποιούνται. Στην συνεχεία αρχίζει η έκκριση ιδρώτα με σκοπό όταν εξατμιστεί να μας ψύξει. Ο ιδρώτας είναι ένα μιγμα 99% νερό και 1% άλατα-κάλιο-χαλκός.

Advertisement

Υπεριδρωσία

Advertisement

Πόσο ιδρώνει ένας μέσος άνθρωπος;

Υπό κανονικές συνθήκες χάνουμε περίπου μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα. Βέβαια, η ποσότητα και η συχνότητα της εφίδρωσης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και η υφή του δέρματος. Σε γενικές γραμμές, άνθρωποι με ξηρό δέρμα έχουν λιγότερο ενεργούς ιδρωτοποιούς αδένες, ενώ οι άνθρωποι με λιπαρό έχουν μεγαλύτερους πόρους και ιδρώνουν ευκολότερα.

Υπεριδρωσία: Τι ονομαζουμε υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι η κατάσταση κατά την οποία ιδρώνουμε περισσότερο από τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού για θερμορύθμιση.

Υπεριδρωσία

Αρχικά δεν πρέπει να ανησυχείτε. Το φαινόμενο του παραπανίσιου ιδρώτα κατά κανόνα δεν είναι κάτι ανησυχητικό για την υγεία, ούτε φυσικά μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο. Απλά κάποιοι οργανισμοί συμβαίνει να παρουσιάζουν αυτό το ιδιοπαθές, όπως χαρακτηρίζεται, σύμπτωμα.

Advertisement

Όταν η υπερβολική εφίδρωση επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια και τις μασχάλες, ονομάζεται πρωτοπαθής ή εστιακή υπεριδρωσία. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία επηρεάζει το 2 έως 3% του πληθυσμού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρωτογενούς υπεριδρωσίας, δε βρίσκεται κάποια αιτία.

Αν η εφίδρωση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας άλλης ιατρικής κατάστασης, ονομάζεται δευτεροπαθής υπεριδρωσία. Η εφίδρωση μπορεί να συμβαίνει σε όλο το σώμα, ή σε μια περιοχή.

Υπεριδρωσία: Γιατί ιδρώνουμε

Γιατί υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Υπεριδρωσία

Έτσι παρατηρείται είτε υπερβολική παραγωγή ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή (ακετυλοχολίνη) από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, είτε υπερβολική αντίδραση των ιδρωτοποιών αδένων ακόμα και σε κανονικά επίπεδα παραγωγής νευροδιαβιβαστή. Και στις δύο περιπτώσεις όμως περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική εφίδρωση.

Advertisement

Η εφίδρωση ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, τμήμα του νευρικού συστήματος. Επειδή η εφίδρωση είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, οι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο όταν έχει ζέστη, αλλά και κατά την άσκηση, ή ως αντίδραση σε καταστάσεις που τους κάνουν να νευριάζουν, να θυμώνουν, να νιώθουν αμηχανία ή φόβο.

Η υπεριδρωσία προκαλεί ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων στη δουλειά και στο σπίτι που περιλαμβάνουν:
 1. Σοβαρά συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα,
 2. Τάση να λερώνουν τα ρούχα και συνεπώς ανάγκη συχνής αλλαγής
 3. Αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων του δέρματος

Οι ασθενείς που ιδρώνουν υπερβολικά τη νύχτα είναι αυτοί που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και να προσφύγουν στο γιατρό τους για να υποβληθούν σε κάποιες εξετάσεις.

Η διάγνωση της υπερίδρωσης βασίζεται στη λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και της πάθησης του. Η κλινική εξέταση όπως επίσης και οι συμπληρωματικές εργαστηριακές εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση και την εξακρίβωση του είδους και της πιθανής αιτίας της νόσου.

Η διάγνωση και θεραπεία χρειάζονται σήμερα μια πολυθεματική προσέγγιση από τον προσωπικό γιατρό του ασθενούς, το δερματολόγο, το νευρολόγο και το χειρουργό.

Πώς όμως θα καταλάβεις πως αυτό είναι πρόβλημα;

Απλές καθημερινές δυσκολίες από τον ιδρώτα θα πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες. Είναι εύκολα αντιληπτή από τον πάσχοντα: οι λεκέδες στα ρούχα (στις μασχάλες), ο δισταγμός στη χειραψία, τα μουσκεμένα παπούτσια είναι κάποια από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σημειωτέον ότι η υπεριδρωσία δεν σημαίνει απαραίτητα και δυσοσμία.

Με πιο απλά λόγια εκεί που κάποιος άλλος άνθρωπος θα ιδρώσει λίγο ή και καθόλου, ένα άτομο με ιδιοπαθή υπεριδρωσία θα γίνει “μούσκεμα”! Εμφανίζεται συμμετρικά στο σώμα (παλάμες – πέλματα – μασχάλες – πρόσωπο – κορμός) σε αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σώματος (π.χ. κατά την γυμναστική) καθώς και στο συναισθηματικό στρες. Στο στρες μάλιστα η υπεριδρωσία προτιμά τις παλάμες και τα πέλματα ενώ γενικά ελαττώνεται κατά τον ύπνο.

Υπεριδρωσία

Υπεριδρωσία: Κοινά αίτια

 1. Αλκοόλ
 2. Καφεΐνη
 3. Καρκίνος
 4. Πολύπλοκο περιφερειακό σύνδρομο πόνου (CRPS)
 5. Συναισθηματικές ή αγχωτικές καταστάσεις (άγχος)
 6. Άσκηση
 7. Πυρετός και λοιμώξεις
 8. Υπογλυκαιμία
 9. Φάρμακα, όπως η ορμόνη του θυρεοειδούς, η μορφίνη, τα φάρμακα για τον πυρετό και φάρμακα για τη
 10. θεραπεία ψυχικών διαταραχών.
 11. Η εμμηνόπαυση
 12. Πικάντικες τροφές («γευστική εφίδρωση»)
 13. Υψηλές θερμοκρασίες
 14. Απομάκρυνση από το αλκοόλ ή ναρκωτικά παυσίπονα
 15. Υπερθυρεοειδισμός

  Υπεριδρωσία

Τι πρέπει να κάνετε μετά από την εφίδρωση;
 •  Πίνετε άφθονο νερό για να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά του σώματος.
 • Χαμηλώσετε ελαφρά τη θερμοκρασία του δωματίου για να εμποδίσετε περισσότερη εφίδρωση.
 • Πλένετε το πρόσωπο και το σώμα σας αν ο ιδρώτας έχει στεγνώσει επάνω σας.
 • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.

  Υπεριδρωσία

Πηγαίνετε στον γιατρό σας όταν δείτε τα παρακάτω

 1. Όταν νιώθετε πόνο στο στήθος
 2. Όταν έχετε πυρετό
 3. Όταν έχετε ταχυπαλμία
 4. Όταν έχετε δυσκολία στην αναπνοή
 5. Αν χάνετε αδικαιολόγητα βάρος
 6. Ιδρώνετε πολύ ή η εφίδρωση διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι αδικαιολόγητη.
 7. Η εφίδρωση συμβαίνει με ή ακολουθείται από πόνο στο στήθος ή πίεση.
 8. Χάνετε βάρος ή συνήθως ιδρώνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου.