karkinos-ton-oothikon-ta-proima-symptomata-toy-amp-8220-siopiloy-dolofonoy-amp-8221-poy-spania-entopizetai-egkairos-81313
12:41

Καρκίνος των ωοθηκών: Τα πρώιμα συμπτώματα του “σιωπηλού δολοφόνου”, που σπάνια εντοπίζεται εγκαίρως

12:41
Newsroom

Καρκίνος των ωοθηκών : Η πιθανότητα να αναπτύξει μία γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών μέχρι την ηλικία των 85 ετών είναι 1,6%. Όλες οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και 1 στις 75 θα αναπτύξει τη νόσο. Περισσότερες από 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών. Κάθε χρόνο και από αυτές οι 140.000 πεθαίνουν λόγω της ασθένειας.

“Ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά διαγιγνώσκεται πολύ αργά”. Τα παραπάνω αναφέρει ο δρ David Fishman, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου και Γυναικολογικής Ογκολογίας στο νοσοκομείο NewYork-Presbyterian/Queens. Και προσθέτει: “Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν τον κίνδυνο αυτής της θανάσιμης ασθένειας και πρώτα τα προειδοποιητικά σημάδια της”.

Advertisement

Ο δρ Fishman τόνισε, ότι ένα καθαρό τεστ Παπανικολάου δεν σημαίνει ότι οι ωοθήκες της γυναίκας είναι καθαρές από καρκίνο. Το τεστ Παπ χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και όχι του καρκίνου των ωοθηκών. Αυτό πολλές γυναίκες δεν το γνωρίζουν.

Καρκίνος των ωοθηκών: Ο σιωπηλός δολοφόνος

Ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση και έτσι έχει πάρει την μακάβρια ονομασία “σιωπηλός δολοφόνος”. Τα πρώτα συμπτώματά του είναι ήπια και εύκολο να τα αγνοήσει μια γυναίκα, σύμφωνα με τον δρ Fishman.

Advertisement

Περιλαμβάνουν φούσκωμα, δυσπεψία και ναυτία, πόνο στην κοιλιά και την πλάτη, αίσθημα γρήγορης πληρότητας στο φαγητό (χορταίνετε εύκολα), συχνή ούρηση, αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολία στην αναπνοή. Οι γυναίκες που έχουν αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από μία εβδομάδα πρέπει να μιλήσουν με τον γυναικολόγο τους, επιμένει ο δρ Fishman.

Advertisement

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος, εάν ανιχνευθεί νωρίς. Εάν ο καρκίνος είναι μόνο στην ωοθήκη (στάδιο 1), το μέσο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι 90%. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ χαμηλότερες, αν ο καρκίνος είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England) συνιστά στις γυναίκες που εκδηλώνουν φούσκωμα τις περισσότερες μέρες της βδομάδας για τουλάχιστον τρεις βδομάδες να επισκεφτούν τον γιατρό τους. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχεται από ειδικό εάν είναι επίμονο και δεν υποχωρεί με συμβατικά μέτρα αντιμετώπισης, όπως οι αλλαγές στη διατροφή.

Εκτός από το επίμονο φούσκωμα, άλλα βασικά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι τα εξής:

Advertisement

  • Απώλεια όρεξης και/ή γρήγορος κορεσμός με το φαγητό
  • Πόνος στην περιοχή της πυέλου ή της κοιλιάς
  • Ουρολογικά συμπτώματα (π.χ. επιτακτική ούρηση ή συχνουρία)
  • Αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
  • Έντονο αίσθημα κούρασης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο λόγω του κενού που υπάρχει στην ενημέρωση για τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών. Αν οι γυναίκες γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και είναι σε θέση να τα συνδέσουν με τη νόσο τότε θα σωθούν ζωές» υπογραμμίζει η Άνγουεν Τζόουνς, γενική διευθύντρια του οργανισμού Target Ovarian Cancer.

Παράγοντες κινδύνου

Οι γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού, ή ορισμένους άλλους τύπους καρκίνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών περιλαμβάνουν μεταλλάξεις ορισμένων γονιδίων, στειρότητα, πρόωρη εμμηνόρροια, παχυσαρκία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας, όπως: μια υγιεινή, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή, το αν έχει γεννήσει. Αν παίρνει αντισυλληπτικά χάπια και το αν έχει κάνει χειρουργική επέμβαση στις σάλπιγγες.

Advertisement

Μερικές γυναίκες, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, ίσως χρειαστεί να υποβληθούν σε επέμβαση ολοκληρωτικής αφαίρεσης των ωοθηκών. Και των σαλπιγγών τους ως προληπτικό μέτρο, δήλωσε ο δρ Fishman, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο νοσοκομείο.

Η Angelina Jolie

H ηθοποιός Angelina Jolie αποκάλυψε ότι προχώρησε σε μια τέτοια επέμβαση, επειδή είχε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, λόγω της μετάλλαξης του γονιδίου BRCA1, που είχαν εντοπίσει οι γιατροί στον οργανισμό της.

Η πρόληψη είναι αυτή που μπορεί να σώσει για ακόμα μια φορά τις γυναίκες.