ogkos-ston-egkefalo-8-amp-8220-athoa-amp-8221-proima-symptomata-amp-8211-ti-prepei-na-prosexete-83192
19:06

Όγκος στον εγκέφαλο : 8 “αθώα” πρώιμα συμπτώματα – Τι πρέπει να προσέξετε

19:06
Newsroom

Όγκος στον εγκέφαλο, τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να σας φανούν “αθώα” αλλά χρειάζονται προσοχή. Ο καρκίνος τρομάζει, ειδικά αν πρόκειται για έναν όγκο στον εγκέφαλο.

Τα αρχικά συμπτώματα που μπορεί να δώσει από πολλούς θεωρούνται απλά και καθημερινά, πονοκέφαλοι, κούραση. Παρακάτω θα δείτε τα πιο πρώιμα που θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να ζητήσετε βοήθεια.

Advertisement

Όγκος στον εγκέφαλο τα συμπτώματα που θα σας οδηγήσουν στον γιατρό

Επίμονοι πονοκέφαλοι: Ακόμη και οι γιατροί δυσκολεύονται στη διάκριση των πονοκεφάλων και της ημικρανίας που προκαλεί ένας όγκος στον εγκέφαλο από αυτούς που οφείλονται σε άλλες αιτίες.

Advertisement

Η πιο αξιόπιστη ένδειξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένας «νέος» καθημερινός πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί. Αυτοί οι πονοκέφαλοι τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και είναι συχνά παρόντες. Ακόμη και το πρωί που ξυπνάτε, όταν η πίεση στο εσωτερικό του κρανίου είναι υψηλή λόγω της μακράς παραμονής στο κρεβάτι. Η έντασή του μπορεί επίσης να ποικίλλει, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την ταχύτητα ανάπτυξής του. Ένας μικρός όγκος που αναπτύσσεται γρήγορα μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο πόνο με ένα μεγάλο όγκο που αναπτύσσεται αργά.

Advertisement

Η απώλεια όρασης και η κούραση κάποια από τα συμπτώματα του όγκου

Απώλεια όρασης: Οι ασθενείς που βιώνουν αυτό το σύμπτωμα, συχνά δεν το αντιλαμβάνονται, πόσο μάλλον να το συνδέσουν με όγκο στον εγκέφαλο. Μπορεί να μην παρατηρούν καν αλλαγή στην ποιότητα της όρασής τους. Πάρα μόνο αν πέφτουν πάνω σε πράγματα με τη μία πλευρά του σώματος ή έχουν επαναλαμβανόμενα ατυχήματα με το αυτοκίνητο. Η μείωση της περιφερικής όρασης οφείλεται συνήθως σε όγκο στην υπόφυση του εγκεφάλου. Εκεί ασκεί πίεση στα οπτικά νεύρα. Ο καρκίνος στον εγκέφαλο είναι μία από τις πολλές παθήσεις που μπορεί να εντοπίσει ο οφθαλμίατρος.

Advertisement

Αδυναμία και λήθαργος: Ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου ελέγχει την κίνηση των μυών σε όλο το σώμα.

Ο δεξιός ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος και ο αριστερός τη δεξιά. Εάν υπάρχει όγκος, ο εγκέφαλος στέλνει λάθος μηνύματα και το αποτέλεσμα είναι η απώλεια της κινητικής λειτουργίας. Μπορεί να μην αισθάνεστε πόνο στα άκρα, αλλά τα πόδια ή τα χέρια σας να μην λειτουργούν όπως πριν ή καθόλου. Η αδυναμία των άκρων μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Όγκος στον εγκέφαλο : Δυσκολία στο λόγο, κακή διάθεση

Δυσκολία στο λόγο: Τα προβλήματα λόγου όπως ο τραυλισμός. Η αδυναμία να κατονομάσει κανείς αντικείμενα ή η έλλειψη κατανόησης όσων λένε οι άλλοι. Είναι βασικά συμπτώματα ενός όγκου στον μετωπιαίο ή κροταφικό λοβό. Περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ομιλία και την κατανόηση του λόγου.

Advertisement

Κακή διάθεση και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

Οι άνθρωποι με όγκο στον εγκέφαλο μπορεί να αναπτύξουν κατάθλιψη. Θυμό ή άγχος, ακόμη και αν δεν βιώνουν συνήθως ανάλογα συναισθήματα. Η αιτία είναι ο ερεθισμός του όγκου ή η συμπίεση τμημάτων του μετωπιαίου λοβού. Το συγκεκριμένο σημείο ευθύνεται για πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα, ψυχιατρικά προβλήματα, ακόμη και εγκληματική συμπεριφορά.

Απώλεια ακοής ή εμβοές

Ο κροταφικός λοβός, που βρίσκεται στο πλάγιο τμήμα κάθε ημισφαιρίου, κοντά στους κροτάφους, είναι υπεύθυνος για την ακοή. Αλλά και για την αντίληψη σύνθετων εικόνων, την κατανόηση της ομιλίας (στο αριστερό ημισφαίριο). Καθώς και συμπεριφορές που είναι υπεύθυνες για τα κίνητρα και το συναίσθημα.

Η απώλεια ακοής από το ένα αυτί ή οι εμβοές, χρήζουν διερεύνησης από τον γιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να σας εξετάσει νευρολόγος.

Από τα συμπτώματα του όγκου είναι η υπογονιμότητα και η απώλεια ισορροπίας

Υπογονιμότητα: Ο εγκέφαλος ελέγχει σχεδόν τα πάντα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορμονών. Αυτό γίνεται μέσω της υπόφυσης, ενός αδένα που εκκρίνει τις ορμόνες. Όταν ένας όγκος πιέζει την υπόφυση και δεν εκκρίνονται οι απαραίτητες ορμόνες, οι γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν ή να παράγουν γάλα μετά τον τοκετό.

Απώλεια ισορροπίας: Ένας από τους πολλούς τομείς που επηρεάζει ο εγκέφαλος είναι η κινητική λειτουργία. Αν δυσκολεύεστε στο περπάτημα, ειδικά στο σκοτάδι ή έχετε την τάση να κλίνετε προς τη μία πλευρά, ίσως οφείλεται σε όγκο στην παρεγκεφαλίδα. Είναι περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.

Αυτά είναι κάποια από τα πρώιμα συμπτώματα που μπορεί να μαρτυρούν κάποιον όγκο στον εγκέφαλο. Η καλύτερη λύση είναι η επίσκεψη στον γιατρό σας.