Enimerotiko.gr
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha: «Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί»

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha. «Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί». «Ζητώ ισχυρή εντολή για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης  παραχώρησε συνέντευξη στον Alpha.

«Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική (…). Η μόνη σίγουρη λύση είναι μια ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία». Ωστε να εξασφαλιστεί ορίζοντας τετραετίας για την κυβέρνηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κυριάκος Μητσοτάκης : Για τις αλλαγές στη φορολογία

Οι μειώσεις των φόρων θα αρχίσουν από 1/1/2020 και θα συνεχιστούν σε βάθος τετραετίας, είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική των υπερ-πλεονασμάτων που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος προανήγγειλε και στοχευμένες μειώσεις δαπανών σε διάφορους τομείς. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο παρελθόν βοήθησε στην φορολογική συμμόρφωση, παρατήρησε.

«Ήδη φαίνεται πως έχουμε μπει στις αγορές (…) αυτή είναι η εικόνα μετά τις ευρωεκλογές. Οι αγορές, πρώτες και πιο καχύποπτες» φαίνεται να έχουν στραφεί προς την Ελλάδα, εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το αν συμβασιούχοι, γενικοί γραμματείς ή υπάλληλοι ΔΕΚΟ κινδυνεύουν αν βρεθούν «εκτός» απάντησε: «Δεν μπορούμε να προσλαμβάνουμε αβέρτα συμβασιούχους και να τους “κλείνουμε το μάτι” (…) Δεν γίνονται προσλήψεις εκεί που πραγματικά τις χρειαζόμαστε (…) Εγώ δεν τις έχω δει τις 19.000 για τις οποίες μίλησε ο κ. Τσίπρας». Κατά τον ίδιο, το ελληνικό δημόσιο μεγαλώνει σήμερα αλλά όχι απαραίτητα με τρόπο ορθολογικό. Οι γενικοί γραμματείς θα μειωθούν και θα καθοριστεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, τόνισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης : Κατηγόρησε τον Τσίπλα για κωλοτούμπα

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έκανε «κωλοτούμπα» τον Ιούλιο του 2015, ζημιώνοντας την ελληνική οικονομία. Για το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε πως το μείγμα πολιτικής του αποτελούνταν από 82% φόρους. Για την «13η σύνταξη» «Θέλουμε να δίνουμε ένα σταθερό βοήθημα στο τέλος κάθε έτους εφόσον οι συνθήκες μας το επιτρέπουν (…) αυτή είναι η πρόθεσή μου (…) Είμαι απολύτως ειλικρινής, ο στόχος για την ανάπτυξη είναι κρίσιμος (…) Αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε εφόσον πετύχουμε τον στόχο του 4%».

Ερωτηθείς για την «7ημερη εργασία» απάντησε: «μίλησα για επταήμερη λειτουργία όχι εργασία», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προπαγάνδα fake news.

Για τον ποινικό κώδικα

Ο ίδιος προανήγγειλε «σημειακές παρεμβάσεις» στον ποινικό κώδικα, ειδικά στα άρθρα που αφορούν σε καταδικασμένους τρομοκράτες. «Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν. Θα επανέλθουμε στο παρελθόν», διαβεβαίωσε.

Για τη σύμπραξη ιδιωτικού – δημόσιου τομέα στην Υγεία

Για την προοπτική «ιδιωτών μάνατζερ» στα νοσοκομεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τα νοσοκομεία χρειάζονται την τεχνογνωσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα από το παρελθόν. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του ελεγκτικού πλαισίου ώστε να μην δημιουργείται μία τεχνητή ζήτηση. «Δεν κάνουμε μαγνητική για ψύλλου πήδημα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν γιατροί που υπερ-συνταγογραφούν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έλεγχο όσων ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, ζημιώνοντας το κράτος.

Μίλησε δε για την ανάγκη προληπτικών εξετάσεων για διάφορους τύπους καρκίνου και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει το «εισιτήριο» στα νοσοκομεία. Για τις αλλαγές στην Παιδεία και το άσυλο «Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο καθώς σήμερα τα πανεπιστήμια (…) έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών και καταφύγια μπαχαλάκηδων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο παλιό κτίριο του πολυτεχνείου υπάρχουν χώροι που αποτελούν εργαστήρια κατασκευής μολότοφ (…) θεωρείται λογικό να υπάρχει αυτή η κατάσταση;» «Ποιοι κάνουν καταλήψεις στα πανεπιστήμια;» αναρωτήθηκε. «Σίγουρα δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών (…) που θέλουν να εισπράττουν γνώση. Το ίδιο ισχύει και για τους καθηγητές (…) Η ελληνική κοινωνία είναι υπερβολικά ώριμη για να δεχθεί το αυτονόητο», σχολίασε. «Έχει να κάνει με την επανάσταση του αυτονόητου, έχει να κάνει με μεταρρυθμίσεις που εμείς οι ίδιοι καθυστερήσαμε και πρέπει να υλοποιήσουμε».

«Δεν θα διστάσω να σας πω ότι και εμείς κάναμε “εκπτώσεις” στα θέματα αυτά», παραδέχθηκε ο κ. Μητοστάκης που εκτιμά ότι πλέον οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών.

Κυριάκος Μητσοτάκης : Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η ιστορία έχει “γράψει” ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε “όχι” απειλώντας με βέτο, εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε “ναι”», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιώντας ότι παραχωρεί την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Όσο για τις επιστολές του Κώστα Καραμανλή που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, επισήμανε πως έχουν δημοσιευτεί εδώ και χρόνια στον ελληνικό τύπο και τις ανακάλυψαν τώρα κάποια «λαγωνικά». Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν εξήγησε ποτέ για αυτή η “σπουδή” να ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα» ούτε έχει απαντήσει σε διάφορες κατηγορίες ότι πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών «κρύφτηκε κάποια άλλη συναλλαγή».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε απόσπασμα βιβλίου που εκδόθηκε πρόσφατα, όπου καταγράφεται ότι κ. Γιούνκερ, το 2015 υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα βοήθεια στην οικονομία, αν λυθεί το Μακεδονικό. «Είναι μία διεθνής συμφωνία, δεν ακυρώνεται. Δεν αφήνει περιθώρια», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δυστυχώς η συμφωνία κυρώθηκε (…) «εξαγοράστηκαν» βουλευτές με πολιτικά χαρτοφυλάκια και τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα “σπασμένα”», σχολίασε, αναφερόμενος σε εταιρείες και προϊόντα που μιλούν για «μακεδονικά» αγαθά και υπηρεσίες. Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έχει αποφασίσει για τους επικεφαλής όλων των υπουργείων αλλά δεν τους ανακοίνωσε στο πλατό, καθώς προτιμά να πάρει πρώτα την εντολή από τον ελληνικό λαό. «Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν από την Ευρώπη, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν από την αγορά».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε στις ερωτήσεις του Αντώνη Σρόιτερ και εννέα ακόμα δημοσιογράφων του καναλιού.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News