mes-stin-kali-chara-o-mitsotakis-sto-geyma-me-ton-erntogan-i-chalari-koyventa-me-thea-ton-vosporo-63238
19:05

Μες στην καλή χαρά ο Μητσοτάκης στο γεύμα με τον Ερντογάν: Η χαλαρή κουβέντα με θέα τον Βόσπορο

19:05
Newsroom

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε χαλαρό κλίμα που σηματοδοτήθηκε και από την ενδυμασία τους καθώς κανένας τους δεν φορούσε γραβάτα. Μάλιστα το σχολίασαν και οι δύο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι «η πιο χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις».

Advertisement

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε με την επισήμανση του Ελληνα πρωθυπουργού πως θα έχουν πάρα πολλά να συζητήσουν με όσα γίνονται στην περιοχή, λέγοντας πως θα τα συζητήσουν όλα.

Τέλος αφού κάθισαν στο τραπέζι και πριν απομακρυνθούν οι κάμερες είχαν ένα διάλογο για το τι θα πιουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει πως το νερό είναι μια χαρά, αλλά πως θα έπινε ευχαρίστως και τσάι, αν αυτό έκανε και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Advertisement

Advertisement

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σε καλό κλίμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, ανέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «με όλα αυτά που συμβαίνουν θα πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας». «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγοντας τον δρόμο για να περάσουν οι δυο ηγέτες στο τραπέζι. Ο διάλογος αναλυτικά:

Ερντογάν: Υπάρχει και μια υπόγεια διάβαση κάτω από το Βόσπορο.

Μητσοτάκης: Που είναι προς τα πίσω…

Ερντογάν: Πάει κάτω από τη θάλασσα.

Μητσοτάκης: Επιστρέψατε από την Αττάλεια πότε;

Ερντογάν: Χθες το βράδυ… Ηταν μια πάρα πολύ καλή επένδυση οι συναντήσεις στην Αττάλεια. Ηταν ένα πολύ καρποφόρο Φόρουμ. Ηταν μια παρα πολύ καλή ομάδα.

Μητσοτάκης: Με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την ευρύτερη περιοχή μας

Ερντογάν: Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά, τώρα.

Advertisement

Μητσοτάκης- Ερντογάν: Η σημερινή ατζέντα

Για τη συνάντηση έχει υπάρξει προσεκτική προετοιμασία μεταξύ των δύο επιτελείων και αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος, για τον οποίο η ελληνική πλευρά είχε αποφύγει να επιβεβαιώσει αμέσως τις τουρκικές διαρροές, ώστε να έχουν κλειδώσει όλες οι λεπτομέρειες. Η ύπαρξη ατζέντας σημαίνει, επί της ουσίας, ότι οι δύο ηγέτες δεν κάνουν απλώς μια ελεύθερη κουβέντα, η οποία μπορεί κιόλας να εκτραπεί, κυρίως με ενέργειες της τουρκικής πλευράς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, λοιπόν, περιλαμβάνονται οι περιφερειακές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί η περιοχή μας να είναι μια δεύτερη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας, άρα θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, ενώ στέλνει και μήνυμα στον κ. Ερντογάν ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν γίνεται αποδεκτός.

Βεβαίως σε μια τέτοια συζήτηση, είναι προφανώς ότι θα συζητηθούν και τα διμερή μας ζητήματα, με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος, εφόσον ο κ. Ερντογάν προτάξει την αναθεωρητική του ατζέντα, ενώ στο τραπέζι είναι παράλληλα και η λεγόμενη «θετική ατζέντα», με τα μέτρα χαμηλής πολιτικής, που χειρίζονται σε καλό κλίμα οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ. Βεβαίως, επί τάπητος τίθενται και οι νέες ενεργειακές ισορροπίες, μιας και η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικός κόμβος, ιδίως για φορτία LNG, με δεδομένη τη βούληση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ως το 2027 από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Στην Αθήνα, βεβαίως, δεν υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες από τη συνάντηση και ο πρωθυπουργός πηγαίνει μάλλον με χαμηλά την μπάλα. Από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, λένε ότι πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και παρά τις διαφωνίες, Ελλάδα και Τουρκία να μιλάνε, ιδίως σε αυτό το εντελώς νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ενδιαφέρον σε αυτή την εξίσωση έχει, βεβαίως, και το γεγονός ότι οι Τούρκοι δείχνουν σε αυτή τη φάση ορισμένα δείγματα καταλαγής.

Advertisement

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης