kyriakos-mitsotakis-ti-einai-to-panic-button-poy-anakoinose-pos-tha-voithisei-tis-gynaikes-stin-ellada-64975
16:50

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είναι το panic button που ανακοίνωσε πώς θα βοηθήσει τις γυναίκες στην Ελλάδα

16:50
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Εφαρμογή «panic button» με την οποία γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούν να ζητούν βοήθεια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση της Βουλής με αφορμή την ημέρα της γυναίκας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σύντομα με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας και της Vodafone θα ικανοποιηθεί ένα αίτημα δεκαετιών όλων των γυναικείων οργανώσεων.

Advertisement

«Σύντομα, με τη βοήθεια της Vodafone θα δημιουργηθεί εφαρμογή που θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το panic button χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν αίτημα πολλών γυναικείων οργανώσεων», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ ειδική μνεία έκανε στις γυναίκες της Ουκρανίας.

«Γίνεται φέτος αφορμή όχι μόνο για να ευχηθούμε όσο κυρίως για να στοχαστούμε και να αγωνιστούμε. Το μήνυμά της αποτυπώνεται σε ένα μονοπρόσωπο. Αυτό της γυναίκας της Ουκρανίας. Εκείνης που έμεινε στην πατρίδα της για να την υπερασπιστεί από τη Ρωσική εισβολή. Αλλά και εκατοντάδες άλλες γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Advertisement

Ένας άδικος πόλεμος που χτυπά πρώτα τους πιο αδύναμους», σημείωσε και προσέθεσε – κοιτώντας προς την πλευρά του Β. Πούτιν- πως ο αγώνας κατά του κατακτητικού αυταρχισμού γίνεται αυτόματα και αγώνας για προστασία των πιο ευάλωτων».

Advertisement

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι όλοι οι πόλεμοι διευρύνουν τις ανισότητες, όμως -σημείωσε- η δύναμη του πολιτικού φιλελευθερισμού είναι ακριβώς ότι μπορεί να διευρύνει τις συμπεριληπτικές του αξίες ακόμα και εν μέσω μεγάλων παγκόσμιων δοκιμασιών.

«Panic Button» ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης από τη Βουλή

«Γι’ αυτό και η συμπαράστασή μας προς τη γυναίκα της Ουκρανίας, οφείλει τώρα να συνοδεύεται και από την ένταση των προσπαθειών ώστε κάθε γυναίκα παντού στη γη να βρει το ρόλο που της αξίζει. Σε έναν κόσμο όπου τα κορίτσια θα πραγματοποιούν τα όνειρά τους και θα ωριμάζουν μακριά από εμπόδια και στερεότυπα του παρελθόντος, έχοντας ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η συμβολή της Ελλάδας στο μέτωπο αυτό, τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά δυναμική, γιατί-όπως είπε- για πρώτη φορά η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων κάτω από το οποίο αρθρώνονται πολιτικές σε κάθε επίπεδο, από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι την οικογένεια και την υγεία.

Advertisement

«Έτσι, έχουν ήδη γεφυρωθεί νομοθετικά οι ανισότητες στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση στο χώρο δουλειάς τους, ενώ το επίδομα γέννησης και η επέκταση των γονικών αδειών βοηθούν, κυρίως τις γυναίκες, να συνδυάζουν καριέρα με οικογένεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

Προγράμματα στήριξης εργαζόμενων γυναικών

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό ξεκινά αυτόν το μήνα η εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, κάθε εργαζόμενης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Επίσης είπε ότι ξεκινάει και η λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Γυναικών με στόχο την ενεργοποίησή τους σε τομείς όπως η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η επιχειρηματικότητα, που είναι κατευθύνσεις που ήδη διαπερνούν και τα προγράμματα του νέου σχολείου.

Advertisement

«Εκεί όπου εκτός από πρότυπα ισότητας καλλιεργούνται και δεξιότητες. Δεξιότητες που επιτρέπουν στα νέα κορίτσια να αναδείξουν τις εξαιρετικές τους δυνατότητες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Γυναικοκτονίες

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έμφυτη βία και τις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τόνισε ότι η πολιτεία απαντά με αυστηρότερες ποινές και ενισχύοντας και τις φωνές του “Me too”.

«Υπάρχει όμως δυστυχώς και η έμφυλη βία με ακραία μορφή τις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτήν απαντάμε με αυστηρότερες ποινές, αλλά ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα και τις φωνές που τόλμησαν να πουν «Me Too», με το «metoogreece.gr», ιδρύοντας δομές για τα θύματα και υψώνοντας το πιο ψηλό τείχος προστασίας για τις πιο ευάλωτες γυναίκες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις γυναίκες με αναπηρία. Γι’ αυτό άλλωστε και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται πλέον σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενδοοικογενειακή βία και στη δημιουργία θεσμών αντιμετώπισης της.

«Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα σε όλο τον πλανήτη τη μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας»

«Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα σε όλο τον πλανήτη τη μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε πιλοτικά τον θεσμό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ταυτόχρονα εκπαιδεύει ανάλογα το προσωπικό της, σε συνεργασία με ειδικές μονάδες της Γαλλίας.

Σύντομα μάλιστα με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας και με τη συνεργασία της VODAFONE, μια εφαρμογή θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το «panic button» όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν αίτημα πολλών ετών των ελληνικών γυναικείων οργανώσεων» είπε.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για “κατάρα της έμφυλης βίας” η οποία απαιτεί ασφαλώς καταστολή, κυρίως όμως-όπως είπε- προϋποθέτει μια νέα κουλτούρα ισότητας, προϋποθέτει πρόληψη και στον τομέα αυτό, ρόλο έχουν όλοι.

«Πολιτεία, παιδεία, οικογένεια, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Και αυτή την ανάγκη πρόληψης, κυρία Υπουργέ Παιδείας, υπηρετούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων που γίνονται πλέον σε όλα τα σχολεία της χώρας για τη σεξουαλική εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων. Για τη διαφορετικότητα, για τις έμφυλες σχέσεις, για το bullying.

Όπως ξεχωριστή σημασία έχει και το εθνικό σχέδιο για την παιδική κακοποίηση. Διότι μόνο με την εκπαίδευση και την αποτροπή περιστατικών βίας από τις μικρές, από τις τρυφερές ηλικίες μπορούμε να μεγαλώσουμε μελλοντικούς ενήλικες πολίτες χωρίς ροπή σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Και με μεγαλύτερο σεβασμό προς τους γύρω τους» σημείωσε.

Μέριμνα για την υγεία των γυναικών

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για την υγεία των γυναικών και ανέφερε ενδεικτικά τις δωρεάν ολοκληρωμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, προγράμματος που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά που θα ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου και το οποίο θα ωφελήσει 1.300.000 γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών που πολλές από αυτές δεν θα έχουν κάνει ούτε μια μαστογραφία στη ζωή τους.

Επιπροσθέτως, όπως είπε, από τον Ιούνιο ξεκινά το σχετικό πρόγραμμα, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο γυναίκες.

Τι είναι το panic button

Το «κουμπί πανικού», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά είναι μια υπηρεσία που με τη χρήση της τεχνολογίας βοηθά κάθε γυναίκα να ζητήσει άμεσα βοήθεια εάν βρεθεί σε κάποια δύσκολη κατάσταση.

Η Ινδία, που έχει θέσει από το 2019 σε εφαρμογή το «panic button», υποχρέωσε την εγκατάσταση του «panic button» σε όλα τα κινητά που πωλούνται ώστε να προστατεύονται οι γυναίκες από παρενοχλήσεις και επιθέσεις.

Πλέον έχει ξεκινήσει σε 14 πολιτείες και έχει προϋπολογισμό 321,69 εκατ. ρουπίες που διατίθενται από το κρατικό ταμείο, Nirbhaya Fund.

Για να λειτουργήσει το panic button στην Ινδία έπρεπε όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Samsung, να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.