Πόθεν έσχες: Άρση απορρήτου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ! - Enimerotiko.gr
23 Σεπτεμβρίου 2019
Enimerotiko.gr
Πολιτική

Πόθεν έσχες: Άρση απορρήτου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ!

Το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, ζητά την άρση τραπεζικού χρηματιστηριακού φορολογικού απορρήτου, αλλά και την άρση του επαγγελματικού απορρήτου, ώστε για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελέγχου του πόθεν έσχες.

Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα και Παναγιώτα Κοζομπόλη. Μάλιστα, αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθεί αναλυτικά η σχετική τροπολογία – προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ, με την αιτιολογική έκθεσή της:

«Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τίτλο Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις.

Θέμα: Άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την πρώτη προτεινόμενη διάταξη, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 3213/2003, για άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου, σκοπείται τόσο η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελέγχου, όσο και η προτυποποίηση των διαδικασιών αυτού μεταξύ των οργάνων ελέγχου, με στόχο την υιοθέτηση κοινής μεθοδολογίας ελέγχου, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021 (Δράση 9.1.1.). Η διάταξη ισχύει για όλα τα όργανα ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του ν. 3213/2003, λαμβανομένης υπόψη της παρ. 8 του άρθρου 3Β.
Με τη δεύτερη προτεινόμενη διάταξη ορίζεται η προθεσμία και ο τρόπος υιοθέτησης ενιαίας μεθοδολογίας – κανονισμού διαδικασιών ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλα τα όργανα ελέγχου του ν. 3213/2003.

Η Παναγιώτα Κοζομπόλη.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Πριν το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 3Β του ν. 3213/2003προστίθεται εδάφιο, ως ακολούθως:
«Η αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται από άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της Επιτροπής».

Ο Σπύρος Λάππας.

Στο τέλος του άρθρου 3Βτου ν. 3213/2003 προστίθεται παρ. 9, ως εξής:
«Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019 με απόφασητου Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται ενιαίος κανονισμός διαδικασιών ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλα τα όργανα ελέγχου του παρόντος νόμου».

Αθήνα, 4 Απριλίου 2019».


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα