to-kke-den-tha-dosei-to-amp-8220-paron-amp-8221-sti-voyli-gia-tin-omilia-toy-volontimir-zelenski-57020
08:35

Το ΚΚΕ δεν θα δώσει το “παρών” στη Βουλή για την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

08:35
Νίκη Μουλά

Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα δώσουν το “παρών” στη συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν πρόκειται να βρεθούν στην αίθουσα της Βουλής, την Πέμπτη 7 Απριλίου, οπότε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  θα απευθύνει χαιρετισμό στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Advertisement

Το ΚΚΕ έχει από την πρώτη στιγμή καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ήταν και το μόνο που διαδήλωσε έξω από τη ρωσική πρεσβεία, τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Advertisement

Advertisement

Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, στελέχη του ΚΚΕ παρέδωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε κατασκήνωση όπου φιλοξενούνται Ουκρανοί πρόσφυγες, στην Ραφήνα. Ωστόσο, το κόμμα όμως έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το καθεστώς του Κιέβου από το 2014 ακόμα.

Η απόφαση του ΚΚΕ να μη δώσει το «παρών» στη Βουλή

Advertisement

Πηγές του ΚΚΕ κάνουν λόγο για μια «αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία για το δράμα του ουκρανικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση, εδώ και χρόνια, έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας».

Η στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ, χαρακτηρίζεται «προφανής» από τα στελέχη του, τα οποία υπογραμμίζουν ότι την ίδια θέση θα είχαν αν στο κοινοβούλιο μιλούσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ή ο Τζο Μπάιντεν.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, η ουκρανική κυβέρνηση του Πέτρο Ποροσένκο, συμπεριέλαβε τρία στελέχη του ΚΚΕ σε κυρώσεις που επέβαλλε σε οργανισμούς, ιδρύματα, νομικούς, δημοσιογράφους και βουλευτές.

Μεταξύ αυτών βρίσκονταν ο τότε ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και το στέλεχος του κόμματος, Γιώργος Μαγγανάς, οι οποίοι είχαν προσκληθεί στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς, ως παρατηρητές στις εκλογές που έγιναν εκεί τον Νοέμβριο του 2014. Μαζί τους και ο εκ των αντιπροέδρων της σημερινής Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος έχει κηρυχθεί persona non grata στην Ουκρανία.

Την ίδια περίπου εποχή, η ουκρανική κυβέρνηση, με πρόεδρο τότε τον Πέτρο Ποροσένκο, έθετε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, το οποίο δεν ήταν μόνο κοινοβουλευτικό, αλλά και με τεράστια υποστήριξη στο πρόσφατο παρελθόν, με τον υποψήφιό του να έχει πάρει το 1999 το 40% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τελευταίο επεισόδιο που κλόνισε τη σχέση του ΚΚΕ με την Ουκρανία και τις κυβερνήσεις της από το 2014 και μετά, είναι η σύλληψη εν μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων, δύο μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ουκρανίας, για τους οποίους πραγματοποίησε διάβημα στην ουκρανική πρεσβεία.