Enimerotiko.gr
Πολιτισμός

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Τα 28 χρόνια διαφοράς με τη σύντροφό του, το παιδί στα 60 και το αυτοάνοσο νόσημα

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ο  μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια.

Της: Έπη Τρίμη

Γονείς του είναι ο Στέλιος Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση, και η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου. Αδελφός του είναι ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έλαβε δεκάδες διεθνή και ελληνικά βραβεία μουσικής και έχει χαρακτηριστεί ως επάξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Ο Μάνος Χατζηδάκις τον ώθησε στη μουσική

Τo 1976 ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μπαίvovτας στη Νoμική Αθηvώv, συμμετείχε ως συvθέτης σε παραστάσεις τoυ θεατρικoύ τμήματoς τoυ Παvεπιστημίoυ Αθηvώv. Εκείνη τη περίοδο έτυχε να τον γνωρίσει ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις ο οποίος διακρίνοντας το ταλέντο του τον παρότρυνε να αφοσιωθεί με τη μουσική.

Η διεθνής καριέρα

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για σόλο όργανα και συνδυασμούς οργάνων, μουσική για θέατρο και για τον ελληνικό κινηματογράφο (Ηλεκτρικός Άγγελος, Ρεβάνς, Αρχάγγελος Του Πάθους, Το δέντρο που πληγώναμε, Νίκη Της Σαμοθράκης, Εραστές Στη Μηχανή Του Χρόνου, Η Ζωή Ενάμισι Χιλιάρικο, Το φως που σβήνει κ.ά.), για την ελληνική τηλεόραση και για τηλεοπτικές σειρές στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Το μεγάλο κοινό τον ανακάλυψε λόγω της τηλεόρασης.

Γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα για τις εκλεκτές συνθέσεις του, που αρκετές από αυτές έντυσαν γνωστές τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το «Μη Φοβάσαι Τη Φωτιά», «το Λόγω Τιμής», «Η ζωή που δεν έζησα», η «Λένη» και οι «Μάγισσες Της Σμύρνης». Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει επίσης συνεργαστεί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Η ενασχόληση με την ΕΡΤ

Το 2003 ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ανέλαβε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και το Σεπτέμβριο του 2010 γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Πολυάσχολος αλλά και πολυσχιδής, μετά την πολύχρονη παρουσία του στα διοικητικά του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ίδρυσε το Ελληνικό Σχέδιο, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προαγωγή της ελληνικής και όχι μόνον μουσικής. Το 2006 έδωσε συναυλία στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τα 60ά γενέθλια του οργανισμού.

Πατέρας στα 60 του χρόνια

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου πριν έναν χρόνο έγινε πατέρας αποκτώντας ένα αγοράκι από τη σύντροφό του και  ηθοποιό Βερόνικα Δαβάκη.

Το αυτοάνοσο νόσημα

Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος δημόσια, ο διάσημος μουσικός, ταλαιπωρείται χρόνια από ένα αυτοάνοσο νόσημα που λέγεται Myasthenia Gravis, τη νόσο που έχει ο γιος της Καλομοίρας, αλλά και από την οποία πέθανε πριν χρόνια ο Αριστοτέλης Ωνάσης.Μιλώντας στην Real Life και τον Βασίλη Μπουζιώτη, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου αποκάλυψε: «Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται πολύ χιούμορ η ζωή – μερικές φορές όμως είναι πιο καυστικό από τις δραματικές αποστροφές. Στον κάθε άνθρωπο υπάρχει μια τουλάχιστον “φατούρα” όσο μεγαλώνει. Καρκίνοι, εγκεφαλικά, ατυχήματα και βάλε. Εμένα, αφού δεν θέλησαν πολλοί να με βλάψουν, με βλάπτει εντέλει ο εαυτός μου. Αυτό σημαίνει «αυτοάνοσο»… Πάνε δυο χρόνια που εμφανίστηκε η μυασθένεια και ποτέ δεν την απέκρυψα. Το έλεγα παντού, όποτε χρειαζόταν. Απλά δεν έδωσα και συνέντευξη Τύπου. Έδινα ωστόσο συνεντεύξεις τηλεοπτικές αρρύθμιστος, με το μάτι να κλείνει, τραυλίζοντας… Δεν με ένοιαζε ποτέ η επαγγελματική μου εικόνα».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News