efygan-apo-ti-zoi-monoi-kai-xechasmenoi-9-agapimenoi-ithopoioi-me-megali-epitychia-alla-pikro-telos-77704
19:40

Έφυγαν από τη ζωή μόνοι και ξεχασμένοι: 9 αγαπημένοι ηθοποιοί με μεγάλη επιτυχία, αλλά πικρό τέλος

19:40
Newsroom

Ηθοποιοί, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, του θεάτρου. Που έλαμψαν τα αστέρια τους μέσα από τις ταινίες ή τις παραστάσεις που συμμετείχαν. Που είχαν στη ζωή όλα όσα θα ήθελε ένας άνθρωπος του θεάματος.

Όσο διαρκούσε η λάμψη τους, η καριέρα τους είχαν τα πάντα. Όταν όμως αυτή η λάμψη έσβησε, έχασαν τα πάντα, και έμειναν μόνοι  ακόμα και στον θάνατό τους. Από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τον κόσμο, τους θαυμαστές τους και βίωσαν τη μοναξιά του θανάτου.

Advertisement

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Ο «κυρ Γιώργης» για τον πολύ κόσμο, ο «Νιόνιος» για τους κοντινούς του ανθρώπους, βρέθηκε νεκρός στις 17 Απριλίου, την Μεγάλη Τρίτη του 1984, στο διαμέρισμα του, ένα δυάρι δευτέρου ορόφου, σε πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Σούτσου και Αλεξάνδρας 63, στην στάση «Σόνια», στην Αθήνα. Ήταν νεκρός τρεις μέρες και το πτώμα του βρέθηκε από την οικιακή του βοηθό. Υπέφερε από καρδιακά προβλήματα τα οποία παραμελούσε.

Advertisement

Βρέθηκε πεσμένος ανάσκελα στο χαλί με τα χέρια του ανοικτά και φορούσε ρόμπα, μπλε πιτζάμες και σκούρες κάλτσες, όπως αποτυπώθηκε σε φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στον Τύπο της εποχής. Ο αιφνίδιος θάνατος του, δεν του επέτρεψε να συντάξει διαθήκη, γεγονός που οδήγησε σε δικαστικές διαμάχες τα παιδιά των αδελφών του, που ήταν νόμιμοι κληρονόμοι του.

Advertisement

Τζόλυ Γαρμπή

Η Τζόλυ Γαρμπή παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία τον επίσης αξέχαστο ηθοποιό Θεόδωρο Μορίδη, στο πλευρό του οποίου πέρασε ωστόσο τα τελευταία 60 χρόνια της ζωής της. Το ζευγάρι δεν απέκτησε απογόνους και απέφευγε διαχρονικά τα φώτα της δημοσιότητας. Τα τελευταία τους χρόνια τα πέρασαν αποτραβηγμένοι στο εξοχικό τους στην Αττική, ενώ για τα στερνά τους μπήκαν σε οίκο ευγηρίας.

Μέχρι τότε ήταν δυστυχώς και οι δύο περασμένα νέα, κι έτσι ο θάνατός της στις 9 Δεκεμβρίου 2002 θα γινόταν γνωστός μόνο δέκα μέρες αργότερα. Έναν χρόνο μετά (22 Δεκεμβρίου 2003), πήγε να τη βρει στον άλλο κόσμο και ο Μορίδης, όντας κι αυτός σε πολύ προχωρημένη ηλικία.

Advertisement

Σαπφώ Νοταρά

Η Σαπφώ Νοταρά τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε κλειστεί στο σπίτι της και περνούσε αρκετό χρόνο διαβάζοντας βιβλία.

Παρόλο που έζησε τον έρωτα στα νιάτα της, δεν απέκτησε οικογένεια και έτσι στο τέλος της ζωής της ήταν μόνη.

Στις 11 Ιουνίου του 1985 έφυγε από τη ζωή μέσα στο σπίτι που έμενε τα τελευταία χρόνια, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Advertisement

Πέθανε μόνη και τη βρήκαν μετά από δύο μέρες στη συνηθισμένη της θέση και με ένα τσιγάρο που είχε σβήσει στο χέρι της.

Τάκης Χάλας

Η πορεία του Τάκη Χάλα ήταν σύντομη καθώς είχε προβλήματα με τα πόδια του λόγω του νανισμού, γεγονός που τον έκανε να αποσυρθεί από τον χώρο της υποκριτικής. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε βρει άσυλο στην Πάρο όπου ζούσε με την αδελφή του.

Η αίτηση του για αναπηρική σύνταξη ώστε να μπορεί να αυτοσυντηρείται απορρίφθηκε. Για πολλούς μήνες έμεινε κατάκοιτος με μοναδικό στήριγμα την αδερφή του. Κανένας συνάδελφός του δεν του συμπαραστάθηκε. Δεν κράτησε κακία σε κανέναν.

Παρακάλεσε την αδελφή του σαν τελευταία χάρη, στην κηδεία του να τους καλέσει όλους, ώστε ο κόσμος να δει, πόσο αξιαγάπητος ήταν. Το 2003 σε ηλικία 52 χρονών και μετά από αρκετούς μήνες ταλαιπωρίας, έφυγε από την ζωή. Στην κηδεία δεν παρευρέθηκε κανείς από τους συναδέλφους του.

«Συχώρα μας φίλε Τάκη και μένα και τους άλλους που δεν ήρθαμε στον αποχαιρετισμό, αλλά ντρεπόμαστε γιατί όλοι σε είχαμε ξεχάσει, πως λοιπόν να σε θυμόμαστε στο φριχτό φευγιό σου από ένα κόσμο θεατρίνικο γεμάτο υποκρισία… Θα μιλήσουμε άλλοτε αν ηθοποιός σημαίνει φως ή απλά ένα επάγγελμα…», είχε γράψει σε ένα αποχαιρετιστήριο άρθρο του ο Κώστας Τσάκωνας.

Ίλυα Λιβυκού

Η Ίλυα Λιβυκού εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1986. Βίωσε τον δικό της Γολγοθά, όταν έχασε την κόρη της Εύα από καρκίνο. Το χτύπημα της μοίρας θα έβαζε οριστική ταφόπλακα στην καριέρα της. Αυτήν τη δυσβάσταχτη απώλεια, δεν την ξεπέρασε ποτέ. Αποτραβήχτηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και έμεινε στο διαμέρισμα της στην Κυψέλη. Η υγεία της κλονισμένη, ζούσε πλέον μόνη και ξεχασμένη.

Το 2002 υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις 6 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς έφυγε από τον κόσμο για να συναντήσει τον θίασο του παραδείσου. Ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της Καισαριανής δίπλα στην κόρη της, κατά την τελευταία επιθυμία της.

Μαρία Μαρτίκα

Η ηθοποιός Μαρία Μαρτίκα πέθανε στην γενέτειρά της, την 1η Ιουνίου 2018 σε ηλικία 86 ετών από καρκίνο. Στην κηδεία της πήγαν μόνο από συναδέλφους της, ο Γιώργος Μεσσάλας, ο Πάντης Κούσης και ο στενός της φίλος και σκηνοθέτης, Γιώργος Φραντζεσκάκης. Κηδεύτηκε στον οικογενειακό της τάφο, στο Β’ Νεκροταφείο Πατησίων.

Η κηδεία της έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα. Η είδηση του θανάτου της, την 1η Ιουνίου του 2018, έγινε γνωστή από τον Μάκη Δελαπόρτα. Ο γνωστός ηθοποιός παραχώρησε μάλιστα και συνέντευξη με αφορμή το θάνατο της κυρίας «Θάλειας» του «Ρετιρέ».

Βασίλης Λογοθετίδης

Το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου του 1960, ο Λογοθετίδης ετοιμαζόταν να πάει στο θέατρο, όπου πρωταγωνιστούσε στην παράσταση «Ο τελευταίος τίμιος». Την ώρα που ξυριζόταν, έπαθε καρδιακή προσβολή. Η οικιακή βοηθός άκουσε έναν ασυνήθιστο θόρυβο και έτρεξε στο μπάνιο, όπου τον βρήκε νεκρό. Ο ηθοποιός τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του.

Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος όχι μόνο τους ανθρώπους του θεάτρου, αλλά και χιλιάδες κόσμου, που αγαπούσε και θαύμαζε τον ηθοποιό. Ύστερα από εντολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη. Στο «τελευταίο του ταξίδι» συνόδευσαν τον ηθοποιό 50.000 άτομα.

Αλέκος Τζανετάκος

Ο Αλέκος Τζανετάκος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του αποτραβηγμένος απ’ όλους και απ’ όλα, σχεδόν ολομόναχος, μιας και παρά το γεγονός πως είχε κάνει 17 αρραβώνες (όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία του), ουδέποτε παντρεύτηκε και δεν έκανε οικογένεια.

«Έμεινα κι εγώ μόνος, ανύπαντρος, ένας μοναχικός λύκος που φωνάζω τις νύχτες επάνω στις βουνοκορφές τη μοναξιά μου και τη λύπη μου. Λύκος μοναχικός, τι έφταιξε που έμεινα μόνος και δεν παντρεύτηκα μέχρι τώρα; Μ’ έφαγε ο έρωτας, έχω κάνει δεκαεπτά αρραβώνες και κανένα γάμο. Ίσως είναι και το κισμέτ, που λένε οι Άραβες. Είμαι όμως καλά, έχω φιλοσοφήσει τη μοναξιά μου και την έχω κάνει φίλη. Είμαι οικονομικά ανεξάρτητος, έχω φτιάξει μια μεγάλη περιουσία και δοξάζω τον Θεό γι’ αυτά που μου έδωσε», είχε πει σε συνέντευξή του λίγα χρόνια πριν πεθάνει.

Στις 11 Απριλίου του 2010, όταν ήταν καταβεβλημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, πέθανε.

Μόνος του, κλινήρης για μεγάλο διάστημα, καταπίνοντας τη μη εκπεφρασμένη πικρία του για όλους εκείνους που τα χρόνια της δόξας ήταν δίπλα του, αλλά μετά τον είχαν ξεχάσει.

Όταν ο Τζανετάκος «έφυγε», δεν ακούστηκε κανένας θόρυβος.

Ούτε καν ο ήχος μιας πένθιμης σφαλιάρας, ένα εκκωφαντικά άηχο σπλατς.

Μαίρη Μεταξά

Η ηθοποιός Μαίρη Μεταξά το 1973 πραγματοποίησε την τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «20 γυναίκες κι εγώ».

Έπειτα, η Μαίρη Μεταξά σταμάτησε να ασχολείται με την υποκριτική. Αυτό συνέβη λόγω των προβλημάτων υγείας, που αντιμετώπιζε. Τον Ιανουάριο του 1987 διακομίσθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Ο μόνος που στάθηκε στο πλευρό της στην περιπέτεια της υγείας της ήταν ο Κώστας Βουτσάς.

Στις 10 Ιανουαρίου άφησε την τελευταία της πνοή μόνη και ξεχασμένη από τους συναδέλφους και τους συγγενείς της.

Στην κηδεία της στο Νεκροταφείου Ζωγράφου ελάχιστοι τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία. Ανάμεσα τους ο ηθοποιός Αρτέμης Μάτσας που στον επικήδειο είπε: Έφυγες τυλιγμένη στη μοναξιά. Αλλά ο θάνατος στην εποχή μας θέλει δημόσιες σχέσεις».

Αυτοί είναι οι εννέα ηθοποιοί που έφυγαν μόνοι και ξεχασμένοι.