giorgos-kotanidis-i-dolofonia-poy-itan-paron-i-teleytaia-toy-epithymia-kai-to-telos-apo-pithano-iatriko-lathos-22905
20:26

Γιώργος Κοτανίδης: Η δολοφονία που ήταν παρών, η τελευταία του επιθυμία και το τέλος από πιθανό ιατρικό λάθος

20:26
Newsroom

Ο Γιώργος Κοτανίδης, σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έπαιξε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο.

Της Έπη Τρίμη

Advertisement

Η είδηση του ξαφνικού χαμού του προκάλεσε μια θλίψη καθολική, αν και αυτός, σε όλη τη ζωή, υπήρξε πάντα άνθρωπος των χαμηλών τόνων, της ήρεμης διαπίστωσης.

Ο Γιώργος Κοτανίδης συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου έμεινε ως το 1975. Από τότε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Πολλούς ρόλους, επίσης είχε παίξει σε ελληνικές και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές.

Advertisement

Advertisement

Στη διάρκεια της «επταετίας» συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενταγμένος στην επαναστατική αριστερά. Βασανίστηκε και φυλακίστηκε επανειλημμένα. Την περίοδο 1980-85 συμμετείχε στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου «Ιθάκη» που εξέδωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Ο Γιώργος Κοτανίδης ασχολήθηκε και με τη συγγραφή.

Το 2004 ίδρυσε το θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε τα έργα «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν» του Πίτερ Παρνέλ, «Δέκατη έβδομη νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη, «Bal-Trap» του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, «Low Level Panic» της Κλερ Μακ Ιντάιρ, «Μια τρελή μέρα» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, «Οι αγνοούμενοι» του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το «Rock ‘n’ Roll» του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το «Εθνικό Θέατρο».

Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.» Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.

Advertisement

«Πρέπει να τον κάνετε ηθοποιό» έλεγε η δασκάλα του Γιώργου Κοτανίδη

«Τελειώνοντας το σχολείο, ήθελα να γίνω ηθοποιός και τραγουδιστής. Είχα κόντρα με τους γονείς μου, παρότι η δασκάλα μου στο δημοτικό έλεγε ‘Πρέπει να τον κάνετε ηθοποιό» έλεγε ο Γιώργος Κοτανίδης

«Τελειώνοντας το σχολείο, ήθελα να γίνω ηθοποιός και τραγουδιστής. Είχα κόντρα με τους γονείς μου» έλεγε ο Γιώργος Κοτανίδης.

Κοτανίδης: Για να ικανοποιήσω την επιθυμία των γονιών μου, έδωσα στο Πανεπιστήμιο

«Για να ικανοποιήσω την επιθυμία των γονιών μου, έδωσα στο Πανεπιστήμιο και κατά τύχη, πέρασα στην Κτηνιατρική Σχολή, όπου φοίτησα για δύο χρόνια. Σε αυτά τα δύο χρόνια, ασχολούμουν παράλληλα με το φοιτητικό θέατρο και, φυσικά, με το φοιτητικό κίνημα.

Advertisement

Παραμονή των γενεθλίων μου, είχα βρεθεί μπροστά στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, είχε πει ο Γιώργος Κοτανίδης.

Όσο άλλοι έκαναν καριέρα, εξαργύρωσαν με κάθε δυνατό τρόπο – κυρίως με θέσεις εξουσίας- τον αγώνα εναντίον της χούντας, ο ίδιος δεν καταδέχθηκε στιγμή να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Φυλακίστηκε, ανακρίθηκε, πέρασε εβδομάδες στην Ασφάλεια. Πρωτοστάτησε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ήταν μέσα όταν πλησίασε το τανκ, έσπρωχνε με τα γυμνά του χέρια τα κάγκελα συντονίζοντας τους συναγωνιστές του με το σύνθημα «Όλοι μαζί τώρα». Αυτή η απεγνωσμένη και αποφασισμένη κραυγή του φοιτητή της Κτηνιατρικής που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Δράμα, έγινε και ο τίτλος του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Όλοι μαζί τώρα!» (Καστανιώτη, 2011). Αλλά και μια φράση κλειδί στην ιστορική πρώτη παράσταση του Ελεύθερου Θεάτρου, του οποίου ήταν συνιδρυτής.

Όταν ήρθε η δικτατορία, έφυγα από τη Θεσσαλονίκη, παράτησα το Πανεπιστήμιο, κατέβηκα στην Αθήνα κι έδωσα εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, είχε πει ο Γιώργος Κοτανίδης λέγοντας στη συνέχει: Για μένα, η Αθήνα ήταν η «πρωτεύουσα». Η πόλη-σύμβολο της ιστορίας, με καλλιτεχνική και πνευματική άνθηση. Γι’αυτούς τους λόγους δεν ήθελα να φύγω στο εξωτερικό. Στη διάρκεια των τριών χρόνων της σχολής, βρισκόμουν ανάμεσα σε παιδιά που ξεχώριζαν: Δημήτρη Καμπερίδη, Άννα Μιχαλιτσιάνου, Κώστα Αρζόγλου, Νίκο Σκυλοδήμο, Μηνά Χατζησάββα, Υβόννη Μαλτέζου.

Έρευνα για τον θάνατο του ηθοποιού στο «Γεννηματάς» -Καταγγελίες για ιατρικά λάθη

Η έρευνα, την οποία διενεργεί ο διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής, κ. Ηρακλής Τσίπρας, ξεκίνησε μετά από καταγγελίες που έγιναν από συγγενείς και συναδέλφους του γνωστού ηθοποιού, για «λάθη» που πιστεύουν πως έγιναν, παρουσιάζοντας επιπλοκή μετά από χειρουργείο.

Ο 74χρονος Γιώργος Κοτανίδης τον περασμένο Δεκέμβρη είχε μπει στο νοσοκομείο για μία επέμβαση στο έντερο, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Πριν την εισαγωγή του στο «Γεννηματάς» είχε προηγηθεί η νοσηλεία του στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για ειλεό, ο οποίος τελικά δεν χρειάστηκε επέμβαση. Μετά την επέμβαση που έκανε στο έντερο, προκλήθηκαν επιπλοκές, με αποτέλεσμα αυτό να σπάσει. Ο ηθοποιός υπέστη περιτονίτιδα και στη συνέχεια εκδήλωσε σηψαιμία, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του πριν από μία περίπου εβδομάδα.

Με τις καταγγελίες που έγιναν από συναδέλφους τους, όπως ο Κώστας Αρζόγλου, διατάχθηκε έρευνα και στο «Γεννηματάς» εξετάζουν προσεκτικά όλο το ιστορικό του ηθοποιού κατά την νοσηλεία του, αναζητώντας τυχόν παραλείψεις ή τυχόν ιατρικό λάθος. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες.

Έτσι έξι μήνες μετά τον θάνατο και την αποτέφρωσή του στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, η η οικογένειά του Γιώργου Κοτανίδη διέσπειρε στην Ερεσό της Λέσβου την τέφρα του.

Η κόρη του, Εύα Κοτανίδη σε σχετική ανάρτησή της στο Facebook έγραψε:

«Μια ζεστή καλησπέρα από την Ερεσό, τον αγαπημένο τόπο του πατέρα μας στον οποίο πέρασε τα τελευταία καλοκαίρια της ζωής του. Πριν το χειρουργείο, ένα πράγμα του έδινε δύναμη: η σκέψη της πρώτης του καλοκαιρινής βουτιάς στην Ερεσό.

Εχτές, με έναν διαφορετικό τρόπο δυστυχώς, πραγματοποιήσαμε αυτή του την επιθυμία.

Ο Γιώργος Κοτανίδης κατοικεί πια στο αγαπημένο του Αιγαίο Πέλαγος.

Ευχαριστούμε θερμά τον Αντώνιος Αλακιώτης, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, για την πολύτιμη βοήθεια του και το δρόμο που άνοιξε για τον πατέρα μας όπως και για τόσους άλλους.

Ήρθε επίσης η ώρα να κλείσει και το προφίλ του Yorgos Kotanidis το οποίο αποτέλεσε τόσα χρόνια έδαφος για πολύ γόνιμο διάλογο για πολλά και διαφορετικά θέματα.

Ευχαριστούμε όλους σας για την αγάπη και τη στήριξη.

Η σελίδα Γιώργος Κοτανίδης Yorgos Kotanidis παραμείνει ενεργή στη μνήμη του πατέρα μας» , έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της η Εύα Κοτανίδη.

Η κόρη του αγαπημένου ηθοποιού Εύα Κοτανίδη μεγάλωσε μέσα στο θέατρο κοντά στον πατέρα της, αλλά την κέρδισε τελικά το τραγούδι. Σε μία από τις τελευταίες της είχε δώσει την εξής απάντηση στην ερώτηση: «Υπάρχει ζωή μετά τα 70;». «Φυσικά και υπάρχει! Ζωή να ‘χουμε που λένε κι ας φτάσει ο καθένας όπου θέλει κι αντέχει». Ο πατέρας της δυστυχώς δεν άντεξε. Ο δυναμισμός, η θέληση για ζωή και δημιουργία, αλλά και η τάση να βλέπει αισιόδοξα μπροστά ήταν όλα «μαθήματα» που είχε πάρει από τον μπαμπά της. Η Εύα Κοτανίδη, με τις υποδείξεις και την υποστήριξη του μπαμπά της, Γιώργου Κοτανίδη ξεκίνησε να ασχολείται με την υποκριτική, αλλά αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Μάλιστα το 2001 και για δύο σεζόν από το Mega ήταν η οικοδέσποινα του μουσικού talent show «Να η ευκαιρία» που είχε αναβιώσει στις οθόνες μας.

Μαζί με την αδελφή της Αντιγόνη, ήταν πάντα κοντά στον μπαμπά τους.

Ο Γιώργος Κοτανίδης πριν λίγο καιρό, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, είχε παντρέψει την κόρη του Αντιγόνη με τον εκλεκτό της καρδιάς του Γιάννη Μήτσο. Η λαμπρή τελετή είχε γίνει στις 30 Ιουνίου στο δημαρχείο Αθηνών. Για το ευχάριστο γεγονός είχε γράψει στο Facebook η μεγαλύτερη κόρη του ηθοποιού, Εύα, αναρτώντας και φωτογραφίες από το γάμο, όπου φυσικά εκτός από τη νύφη πρωταγωνιστούσε ο χαμογελαστός ηθοποιός.

https://www.facebook.com/ekotanidis/posts/10157788955629164