Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Τσαχιρίδης: Οι ρόλοι του «κακού», η διεθνής διάκριση ως κασκαντέρ, και η μάχη με το Αλτσχάιμερ

22:46
Newsroom

Ο ηθοποιός Νίκος Τσαχιρίδης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1933. Παιδί του ποντιακού ξεριζωμού και ορφανός από πατέρα, βγήκε από πολύ μικρός στη σκληρή βιοπάλη της ζωής και δούλευε στην οικοδομή.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Σε ηλικία 19 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία «Η Φλόγα της Ελευθερίας» του Παναγιώτη Σπύρου, ενώ ακολούθησε η συμμετοχή του στη «Μαγική πόλη», το 1954, όπου ο Νίκος Κούνδουρος του είχε δώσει ένα μικρό ρόλο. Επιβλητικός και με βλέμμα οργισμένο, εμφανίστηκε σε περισσότερες από 130 ταινίες, τόσο του ασπρόμαυρου, όσο και του έγχρωμου ελληνικού κινηματογράφου, από τον «Ουρανό» του Τάκη Κανελλόπουλου (1963) και το «Δρόμο της Κορίνθου» του Κλοντ Σαμπρόλ (1967) μέχρι τα «Παιδιά του Διαβόλου» του Νίκου Μαστοράκη (1976) και την «Υπόγεια Διαδρομή» του Απόστολου Δοξιάδη (1983).

Advertisement

Οι ρόλοι του κακού

Στις περισσότερες ταινίες έπαιζε ρόλους «σκληρού», με τόσο πειστικό τρόπο, που δικαιολογημένα θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους «σκληρούς» του ελληνικού κινηματογράφου.

Advertisement

Οι διεθνείς παραγωγές, ο κασκαντέρ και το ποδόσφαιρο

Ο Νίκος Τσαχιρίδης αγαπούσε τη μουσική και τους συναδέλφους του. Με την κιθάρα του και τη φυσαρμόνικά του έπαιρνε μέρος σε όλες τις φιλανθρωπικές συναυλίες. Εκτός από ηθοποιός, υπήρξε κι ένας από τους καλύτερους κασκαντέρ, με συμμετοχές σε διεθνείς παραγωγές. Υπήρξε ποδοσφαιριστής και μέλος του ΠΣΑΠ. Ήταν αυτός που έμαθε τα μυστικά της μπάλας στον Στράτο Τζώρτζογλου, πρωταγωνιστή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Η Φανέλα με το 9».

Advertisement

Το τέλος

Ο Νίκος Τσαχιρίδης ζούσε στη μονοκατοικία του στα Μελίσσια. Ο Νίκος Τσαχιρίδης πέθανε στις 3 Αυγούστου 2015, σε ηλικία 81 ετών. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Κηδεύτηκε στο Κοιμητήριο των Μελισσίων.

Ο Νίκος Μαστοράκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ξέσπασε γράφοντας χαρακτηριστικά: «Αχ ρε Νίκο. Σου άξιζαν πολλά περισσότερα από έναν τσαλακωμένο κηδειόσημο.

Advertisement

 

Καλέ, υπάκουε, γελαστέ ηθοποιέ μου, από την κόλαση του Island of Death, να πας νον στοπ Παράδεισο».

 

TAGS:
Advertisement