titika-nikiforaki-i-spoydaia-daskala-oi-axechastes-skines-kai-i-sygkinisi-gia-to-chamo-tis-se-ilikia-105-eton-110067
19:40

Τιτίκα Νικηφοράκη: Η σπουδαία δασκάλα, οι αξέχαστες σκηνές και η συγκίνηση για το χαμό της σε ηλικία 105 ετών

19:40
Newsroom

Έφυγε από τη ζωή στις 21. 10.2019 στα 105 της χρόνια η μεγάλη δασκάλα του θεάτρου, Τιτίκα Νικηφοράκη. Η μεγαλύτερη εν ζωή Ελληνίδα ηθοποιός είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο το 1935, στον «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Νίκου Χατζίσκου, με τον οποίο ίδρυσαν το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους.

Advertisement

Η ανακοίνωση του θανάτου

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.  «Έφυγε η μεγαλύτερη εν ζωή ηθοποιός μας στα 105… Η Τιτίκα Νικηφοράκη με την οποία πρωτοσυνεργάστηκα στο θέατρο με τον θίασο Χατζίσκου Νικηφοράκη στον ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟ του Σοφοκλή. Σε περιοδεία στα αρχαία θέατρα και στο θέατρο. ΚΑΒΑ που χαροπαλεύει στην Σταδίου. Μαθητής ακόμα στην Δραματική Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου 1976… στον χορό της τραγωδίας.. Μια σπουδαία κυρία και σημαντική καλλιτέχνης… Πέρυσι την τιμήσαμε στο λεύκωμα ημερολόγιο του 2019 από το ΤΑΣΕΗ. Ας είναι η αγάπη μας να την συνοδεύει στο ταξίδι της αιωνιότητας», έγραψε στη συγκινητική ανάρτησή του.

Advertisement

Τιτίκα Νικηφοράκη: Πώς αποχαιρέτησαν διαδικτυακά τη σπουδαία ηθοποιό

Ο ηθοποιός και μαθητής της Δημήτρης Καραβιώτης, που ήταν μαζί της την ώρα που έφυγε από τη ζωή, έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας μεταξύ άλλων πως «της κρατούσαμε το χέρι ως το τέλος να μην φοβάται και να μην αισθάνεται μόνη».

Advertisement

Η δημοσιογράφος  και ηθοποιός Ειρήνη Αϊβαλιώτου έγραψε το δικό της αντίο στη σπουδαία ηθοποιό: «Πριν από λίγες ώρες πληροφορηθήκαμε ότι κοιμήθηκε η αγαπημένη δασκάλα του ελληνικού θεάτρου, Τιτίκα Νικηφοράκη. Μια ιδιαίτερη και χαρισματική προσωπικότητα που άφησε εποχή ως ηθοποιός, μεταφράστρια, ποιήτρια αλλά και ως δασκάλα υποκριτικής. Ήταν 107 ετών. Είχε πλήρη διαύγεια μέχρι το τέλος και άφησε τους πάμπολλους μαθητές της συντετριμμένους», έγραψε.

Τιτίκα Νικηφοράκη: Η συγκινητική ανάρτηση της Κατερίνας Ευαγγελάτου

«Η αγαπημένη μας Δασκάλα, η σπουδαία πρωταγωνίστρια Τιτίκα Νικηφοράκη έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 107 ετών. Είχε πλήρη διαύγεια ως το τέλος. Το αστραποβόλο πνεύμα της, το σπάνιο ταλέντο της -ηθοποιός μοναδική, μεταφράστρια, ποιήτρια, δασκάλα ηθοποιών στη Δραματική Σχολή του Εθνικού για περισσότερα από 20 χρόνια-, η παιδική της περιέργεια, το σαρκαστικό της χιούμορ θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στην καρδιά μας. Ήταν μια σπάνια, εξαιρετική προσωπικότητα, μια αγωνίστρια της Τέχνης πολύ μπροστά από την εποχή της.

“Σε τι δουλεύεις αυτή την εποχή”, με ρωτούσε συνεχώς, μέχρι πριν από λίγο καιρό. Της έλεγα τον τίτλο του έργου και αμέσως αναφωνούσε, “Να μου το φέρεις να το διαβάσω” ή “Θέλω να διαβάσω αυτήν τη νέα μετάφραση, θέλω να μου πεις τι πράγματα ανακαλύπτετε στην πρόβα”! Οι συζητήσεις μας μετά, πάντοτε αποκαλυπτικές.

Advertisement

Θαύμαζα βαθιά την ακαταπόνητη δύναμη του νου της, τη διεισδυτική ματιά της. Ήταν μια συναρπαστική συνομιλήτρια. Αντίο αγαπημένη μου Τιτίκα… Στο Φως, στο Φως… (Στο βίντεο διαβάζει απόσπασμα από τη “Μαρία Νεφέλη” του Οδυσσέα Ελύτη, αγαπημένο της έργο, που μας το δίδασκε και στη σχολή του Εθνικού, στο πρωτοποριακό της μάθημα για τη Λογοτεχνία στη Σκηνή)».

Τιτίκα Νικηφοράκη: Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της ηθοποιού: «Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του Εθνικού Θεάτρου, που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια.

Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο, πρόσφεραν πολλά στη θεατρική έρευνα, ιδρύοντας το θέατρο “Κάβα”, καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμβολή της είναι ανεκτίμητη στο ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».

Τιτίκα Νικηφοράκη: Η μοναδική τηλεοπτική συνέντευξη στον Ηλία Μαλανδρή