argyro-mparmparigoy-to-mystiko-gia-pentanostimes-melitzanes-papoytsakia-ston-foyrno-34028
11:31

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το μυστικό για πεντανόστιμες μελιτζάνες παπουτσάκια στον φούρνο

11:31
Newsroom

Μελιτζάνες παπουτσάκια: Επιθυμείτε να κάνετε μία μερακλίδικη συνταγή για μεσημεριανό ή και βραδινό; Τότε, θα πρέπει, με κάθε βεβαιότητα, να δοκιμάσετε, να κάνετε, παπουτσάκια. Είναι μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή, αλλά πάνω από όλα είναι μια ιδιαίτερα νόστιμη συνταγή. Αναλυτικότερα όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για αυτή:

Μελιτζάνες παπουτσάκια – Εύκολη συνταγή: Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεσή της

Μελιτζάνες παπουτσάκια – Εύκολη συνταγή: Υλικά συνταγής

– Γενικά:

4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες

Λίγο ελαιόλαδο

Λίγο θυμάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Advertisement

– Για τη σάλτσα κιμά:

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

4 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκόρδο τριμμένο

1 καρότο τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

1 πρέζα ζάχαρη

1/4 φλιτζάνι κονιάκ

2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες

1 δαφνόφυλλο

1/2 ξύλο κανέλας

Αλάτι

Πιπέρι

– Για τη μπεσαμέλ:

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο

1/2 λίτρο φρέσκο γάλα

1 αυγό

Πιπέρι

Αλάτι

2 πρέζες μοσχοκάρυδο

1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο

Advertisement

Advertisement

Μελιτζάνες παπουτσάκια – Εύκολη συνταγή: Εκτέλεση συνταγής

– Γενικά:

Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.

Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.

Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι.

Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.

– Για τη σάλτσα κιμά:

Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο.

Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση.

Σβήνουμε με το κονιάκ.

Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.

Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά.

Τα αφαιρούμε.

– Για τη μπεσαμέλ:

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.

Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί.

Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.

Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.

Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.

Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35 με 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Advertisement

– Extra μυστικά:

Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε μελιτζάνες στην κατάψυξη και να τις χρησιμοποιείτε όποτε τις χρειάζεστε για να φτιάξετε παπουτσάκια, μουσακά, μπριάμ και όλα τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά φαγητά με μελιτζάνες πιο εύκολα και γρήγορα!