argyro-mparmparigoy-to-pio-eykolo-afrato-kai-foyskoto-keik-poy-myrizei-manoyla-38887
11:02

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το πιο εύκολο, αφράτο και φουσκωτό κέικ που μυρίζει μανούλα

11:02
Χριστίνα Προφαντή

Το κέικ βανίλιας είναι ένα εύκολο γλυκό, το οποίο αγαπούν μεγάλοι και μικροί. Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για αφράτο και φουσκωτό κέικ βανίλιας είναι πολύ εύκολη, ενώ το μυστικό της είναι στο ανακάτεμα των υλικών και στο σωστό ψήσιμο.

Advertisement

Κέικ βανίλιας: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά

Advertisement

250 γραµ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.). -350 γραµ. ζάχαρη (ψιλή κρυσταλλική). -4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.). 250 γραµ. γάλα (σε θερμ. δωμ.). 1 κ.γλ. βανίλια υγρή. 500 γραµ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του). -2 πρέζες αλάτι

Advertisement

Κέικ βανίλιας: Αναλυτικά όλα τα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσετε

Εκτέλεση

Advertisement

Σε αυτή τη συνταγή για το πιο εύκολο κέικ βανίλια, αφράτο και φουσκωτό, όλα τα υλικά, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Θα δουλέψουμε με μίξερ σταθερό ή με μίξερ χειρός. Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο για 1 λεπτό να αφρατέψει και να κρεμώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν, ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε το μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 -4 λεπτά μέχρι σχεδόν να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρέμα μαζί με το βούτυρο. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα του βούτυρου με τη ζάχαρη. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό χτυπάμε με το μίξερ ώστε να το πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι.

Ρίχνουμε στο μείγμα λίγες κουταλιές από το αλεύρι ώστε να δέσει το κέικ γιατί σε αυτή τη φάση το μείγμα δείχνει να έχει κόψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό και εναλλάξ προσθέτουμε γάλα και αλεύρι. Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε πάντα με αλεύρι. Σκάβουμε τον κάδο του μίξερ με μαλακή σπάτουλα ώστε να ομογενοποιούνται σωστά τα υλικά από κάτω έως πάνω. Συνήθως βούτυρο με ζάχαρη μένουν κολλημένα στα τοιχώματα του κάδου. Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο μία μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση. Φροντίζουμε το βούτυρο να καλύψει καλά όλα τα τοιχώματα της φόρμας καθώς και γύρω από την τρύπα.

Πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές αλεύρι και τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το κέικ βανίλια μέσα στην βουτυρωμένη φόρμα. Κουνάμε τη φόρμα ώστε να απεγκλωβιστεί τυχόν αέρας που εγκλωβίστηκε με το στρώσιμο του μείγματος στη φόρμα. Ψήνουμε το εύκολο κέικ βανίλια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το στην κάτω σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας να ροδίσει η επιφάνειά του. Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε το κέικ στην καρδιά του. Βυθίζουμε τη λάμα του μαχαιριού στη μέση του κέικ και αν αυτή βγαίνει καθαρή από ζύμη, τότε είναι έτοιμο. Αφήνουμε το ψημένο κέικ βανίλια να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα και λίγο να κρυώσει. Το αναποδογυρίζουμε με προσοχή στη σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία του.

Το κέικ βανίλια αφού κρυώσει, διατηρείται στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου πάντα, για περίπου τέσσερις ημέρες. Μπορείτε να καταψύξετε ένα ολόφρεσκο κέικ αφού κρυώσει τελείως και αφού το καλύψετε πολύ καλά ώστε να μην το κάψει η κατάψυξη. Όταν το ξεπαγώσετε θα είναι σαν να ψήθηκε εκείνη τη στιγμή. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το μισό ψημένο κέικ ή κομμένο σε φέτες πολύ καλά κλεισμένο αεροστεγώς στην κατάψυξη.

Advertisement

Κέικ βανίλιας: Μυστικά για να γίνει πιο αφράτο

-Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. -Το καλό χτύπημα του βούτυρου και της ζάχαρης λιώνει τη ζάχαρη και έτσι καραμελώνει καλύτερα όταν θα μπει στο φούρνο να ψηθεί. -Δεν ανοιγοκλείνουμε ποτέ την πόρτα του φούρνου. Τα πρώτα 40 λεπτά τουλάχιστον του ψησίματος που το κέικ παίρνει όγκο. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να το ξεφουσκώσει. -Μπορείτε να το ψήσετε και στον αέρα, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία στους 160 °C και τοποθετώντας το στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε λιγότερη ώρα στον αέρα. Ο αέρας γρήγορα θα δώσει ρόδινο χρώμα και κρουστά ενώ η καρδιά του ακόμη δεν θα έχει προλάβει να ψηθεί σωστά.

-Το καλό χτύπημα των αυγών μέσα στο μείγμα εξουδετερώνει τη μυρωδιά του αυγού στο ψημένο κέικ. -Από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι, μην ανακατεύετε πολύ ώρα το μείγμα. Θα χάσει την αέρινη και αφράτη υφή του και θα αποχτήσει μαστιχωτή υφή. -Απαραιτήτως πρέπει να ελέγχετε την καρδιά του κέικ πριν το βγάλετε από το φούρνο. Εάν έχει κρατήσει υγρασία και ωμή ζύμη στην καρδιά του, μόλις το βγάλετε από το φούρνο θα ξεφουσκώσει. -Μπορείτε να βάλετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού. Αν δεν έχετε υγρή βανίλια αντικαταστήστε με κάψουλα βανίλιας. -Για να μην τρίβεται το φρέσκο κέικ, αφήστε το να κρυώσει καλά και να στεγνώσει η υγρασία του πριν το κόψετε.

-Αν δεν έχετε φόρμα για κέικ, ψήστε το κέικ βανίλια σε ταψί. -Μπορείτε να βάλετε γλάσο σοκολάτας ή απλό λευκό γλάσο αφού ψηθεί και κρυώσει. -Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα στο μείγμα του κέικ βανίλια.