melenios-mpaklavas-teleia-siropiasmenos-kai-traganos-mechri-to-teleytaio-fyllaraki-18687
10:20

Μελένιος μπακλαβάς τέλεια σιροπιασμένος και τραγανός μέχρι το τελευταίο φυλλαράκι

10:20
Newsroom

Μελένιος μπακλαβάς: Θέλετε να κάνετε μία υπέροχη συνταγή για το σπίτι σας; Επιθυμείτε να έχετε έτοιμο γλυκό για την οικογένειά σας ή για όσους επισκεφθούν το σπίτι σας; Τότε, θα πρέπει να δοκιμάσετε να φτιάξετε την ακόλουθη συνταγή. Αναλυτικότερα:

Μελένιος Μπακλαβάς: Υλικά συνταγής

Για το ταψί 38 νούμερο:
– 800 γραμμάρια φύλλο αποκλειστικά για μπακλαβά

Για τη γέμιση:
– 500 γραμμάρια καρύδια
– 1 κουταλιά της σούπας κόφτη κανέλα
– 1/4 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
– 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
– 2 φλιτζάνια περίπου βούτυρο λιωμένο (σ.σ. χρησιμοποιουμε της άριστον που ειναι φυτικό με βούτυρο μισό – μισό)

Advertisement

Για το σιρόπι:
– 5 φλιτζάνια ζάχαρη
– 4 1/2 φλιτζάνια νερό
– 2 φλιτζάνια και 1/4 ακόμα μέλι
– 1 ξυλάκι κανέλα
– 2 με 3 γαρύφαλλα

Εκτέλεση συνταγής:

– Τρίβουμε στο μουλτι λίγα λίγα τα καρύδια μου ψιλά, όχι σκόνη αλλά ούτε και χοντρά , για να στέκονται ωραία μέσα στα κομμάτια.
– Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης που θα έχει ο μελένιος μπακλαβάς.
– Βουτυρωνουμε καλά το ταψί μου και στρώνω 30 φύλλα κάτω στον πάτο βουτυρωνοντας τα ένα ένα πασπαλιστα.
– Πασπαλιζουμε με τη γέμιση και στρώνουμε 4 φύλλα πάλι βουτυρωμενα.
– Πασπαλιζουμε πάλι γέμιση και στρώνουμε αλλά 4 φυλλα πασπαλιζουμε με γέμιση και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά.
– Γυρίζουμε τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα και στη μέση που δεν έχει καλυφθεί με φύλλα καλύπτουμε με φύλλα τα οποία κόβουμε στη μέση τόσα όσα για να ευθυγραμμιστεί ο μπακλαβάς μου και να μην γουβωνει στη μέση.

Advertisement

Μελένιος μπακλαβάς: Η συνέχεια για την εκτέλεση της συνταγής

– Καλυπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μου έχουν απομείνει χωρίς να ξεχνουμε να βουτυρωνουμε (σ.σ. και την επιφάνεια καλά).
– Χαράζουμε μπακλαβάδωτα τον μπακλαβά μου με προσοχη όχι μέχρι κάτω κάτω.
– Βρεχουμε ελαφρώς από πάνω πιτσιλιστα τα φύλλα μου.
– Έχουμεπροθερμανει καλά το φούρνο μου στους 165 βαθμούς αντιστάσεις και ψήνουμε για μιάμιση ώρα ίσως και λίγο παραπάνω να χρυσαφισει καλά και να ψηθεί μέχρι μέσα
– Βγάζουμε το γλυκό μου και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
– Σε μια κατσαρολιτσα βάζουμε τη ζάχαρη ,το νερό ,την κανέλα και τα γαρύφαλλα και βράζουμε ακριβώς 5 λεπτά.
– Προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε αλλά 5 λεπτά με το ρολόι.
– Σιροπιαζουμε με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό.
– Αφήνουμε να τραβήξει και σερβίρουμε την επόμενη μέρα.

Advertisement