Advertisement
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σιμιγδαλένιος νηστίσιμος χαλβάς χωρίς λάδι και μόνο με 5 υλικά που γίνεται στη στιγμή

12:04
Newsroom

Με το όνομα χαλβάς χαρακτηρίζεται μια ποικιλία από διαφορετικά γλυκίσματα, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν).

Advertisement

Για ποικιλία στις γεύσεις ή σαν διακόσμηση, προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλια, γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο, κρόκος), μέλι, κακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή/και κομματάκια από αυτά, χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα (ροδόνερο, αφεψήματα λουλουδιών).

Advertisement

Η ονομασία του χαλβά προέρχεται από την αραβική ρίζα που σημαίνει γλυκό

Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα حلوى ή hulw (χαλβά), που σημαίνει γλυκό. Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια, ωστόσο οι παραλλαγές ξεχωρίζουν από την όψη και την υφή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα.

Advertisement

Απολαύστε χωρίς ενοχές τον νηστίσιμο χαλβά

Ο χαλβάς γλυκό τρώγεται σε περιόδους νηστείας, την Καθαρά Δευτέρα και φυσικά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Υλικά για έναν πεντανόστιμο χαλβά

Tips:

Προεραιτικά μπορείτε να βάλετε κουκουνάρια και μαύρες σταφίδες

Advertisement

Δείτε το βίντεο της συνταγής  για την παρασκευή του χαλβά

 

TAGS:
Advertisement