to-kanta-fi-tis-tempelas-eykolo-siropiasto-glyko-kalytero-kai-apo-toy-zacharoplasteioy-43285
13:30

Το κανταΐφι της τεμπέλας: Εύκολο σιροπιαστό γλυκό, καλύτερο και από του ζαχαροπλαστείου

13:30
Newsroom

Το κανταΐφι πρόκειται για ένα γλυκό ταψιού, το οποίο έχει κι αυτό τις ρίζες του στα βάθη της Μικράς Ασίας και φτιάχνεται με μια ειδική ζύμη, ινώδους μορφής. Το κανταΐφι περιέχει φιστίκι και μέλι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση ιστορία του κανταϊφιού.

Το γλυκό έχει κύριο συστατικό του το ψωμί. Φτιάχνεται από μια ειδική, θρυμματισμένη ζύμη (κανταΐφι), ινώδους μορφής, η οποία παράγεται από σιτάρι και νερό -ωστόσο η φυλλοειδής αυτή ζύμη χρησιμοποιείται και για την παραγωγή μοναδικών αλμυρών ορεκτικών. Συνήθως, το γλύκισμα περιέχει ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκια) και μέλι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Advertisement

Το κανταΐφι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκό στις Αραβικές χώρες όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος και ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη και στον πρώην Οθωμανικό κόσμο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Συνήθως συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι και σερβίρεται, κατά κύριο λόγο, με ελληνικό καφέ και σπανιότερα με ρακί και ούζο.

Advertisement

Advertisement

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλού κανταΐφι

1βιτάμ

200 γρ. καρύδια

2 κουταλιές ζάχαρη

2 κουταλιές φρυγανιά

1 κουταλάκι κανέλα

για το σιρόπι

950 γρ ζάχαρη

600 γρ νερό

1 λεμόνι ξύσμα και χυμό

Advertisement

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αλέθουμε τα καρύδια χοντροκομμένα και ενώνουμε με τις 2 κουταλιές ζάχαρη , τη φρυγανιά και τη κανέλα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο. Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι και ρίχνουμε επάνω το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, βάζουμε στο ταψί το μισό , από πάνω το μείγμα με τα καρύδια και μετά το υπόλοιπο κανταΐφι.
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μια ώρα μέχρι να αποκτήσει το χρυσάφι χρώμα.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο, το κόβουμε και σιροπιάζουμε.