tyropites-koyroy-i-aythentiki-syntagi-gia-afrates-kai-traganes-tyropites-etoimes-se-5-lepta-11964
09:40

Τυρόπιτες κουρού: Η αυθεντική συνταγή για αφράτες και τραγανές τυρόπιτες, έτοιμες σε 5 λεπτά

09:40
Newsroom

Τυρόπιτα κουρού: Πρόκειται για μία αλμυρή πίτα, η οποία είναι ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ εύκολη. Αρκεί να την ακολουθήσετε κατά γράμμα. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:

Τα υλικά της συνταγής:

– 1 αυγό. – 1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια. – 130 γραμμάρια ηλιέλαιο. – 200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο μαλακό. – 500 γραμμάρια αλεύρι. – 2 κουταλάκια μπέικεν πάουντερ. – Μισό κουταλάκι αλάτι. – 2 κουταλιές ψιλοτριμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι. – Tριμμένη φέτα και μυζήθρα. – Eπάλειψη με λίγο κρόκο αυγού και σουσάμι.

Advertisement

Τυρόπιτα κουρού: Η εκτέλεση της συνταγής

– Ξεκινάμε την συνταγή σπάζοντας και βάζοντας ένα αυγό στο μπολ. – Συνεχίζουμε αδειάζοντας στο μπολ τα 200 γραμμάρια από το στραγγιστό γιαούρτι. – Κατόπιν ρίχνουμε τα 130 γραμμάρια από το καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο. – Ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι για περίπου 2 λεπτά έως ότου το μίγμα να γίνει λείο σαν κρέμα. – Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε στο μίγμα 200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 2 λεπτά. – Αδειάζουμε στο μπολ τα 500 γραμμάρια αλεύρι, τα 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και για ακόμα καλύτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές τριμμένο τυρί πεκορίνο ή κεφαλοτύρι.
– Ανακατεύουμε για λίγο με μία κουτάλα. – Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μας, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.

Τυρόπιτα κουρού: Η συνέχεια της συνταγής

– Σκεπάζουμε το μπολ με την ζύμη και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα. – Σε μία λαμαρίνα ψησίματος βάζουμε λαδόκολλα. – Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και με τα χέρια μας παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης τις οποίες ανοίγουμε σε μορφή μικρού φύλλου πάλι με τα χέρια ή και με τον πλάστη. – Βάζουμε επάνω στα φύλλα ζύμης με το κουτάλι μία ποσότητα τριμμένης φέτας ή και μυζήθρας ή μίγμα αυτών και κλείνουμε το φύλλο απλά διπλώνοντάς το δίνοντας και το σχήμα που θέλουμε. – Φτιάχνουμε έτσι και γεμίζουμε τη λαμαρίνα με τις τυρόπιτες και κατόπιν με το πινέλο, αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού την επιφάνειά τους. – Τον κρόκο του αυγού μπορούμε να τον χτυπήσουμε σε ένα μικρό μπολ με λίγο γάλα ή και νερό. – Συνεχίζουμε, πασπαλίζοντας τις τυρόπιτες με λίγο σουσάμι. – Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 έως 190 βαθμούς και έως ότου οι τυρόπιτες να ροδίσουν. – Μετά και από το ψήσιμο, οι τυρόπιτες κουρού είναι έτοιμες!

Advertisement

Advertisement