pserimos-kai-telendos-dyo-kryfoi-paradeisoi-sto-aigaio-88582
09:42

Ψέριμος και Τέλενδος : Δύο κρυφοί παράδεισοι στο Αιγαίο

09:42
Newsroom

Ψέριμος και Τέλενδος. Δύο ελληνικά νησιά που ίσως δεν τα γνωρίζετε ή μπορεί να μην τα έχετε καν ακουστά. Ήρθε η ώρα, όμως, να διαβάσετε λίγα πράγματα για αυτούς τους κρυφούς παραδείσους του Αιγαίου.

Ψέριμος: Το ακριτικό και γαλήνιο νησί

Ένα σχεδόν ασήμαντο νησάκι της Δωδεκανήσου, που δεν το επισκέπτεται κανείς εύκολα χωρίς να έχει ακούσει γι’ αυτό. Όμως, το καλοκαίρι κάτι αλλάζει στο νησί.

Advertisement

Κάθε καλοκαίρι, εκδρομικά καΐκια που αναχωρούν καθημερινά από την Κάλυμνο και την Κω αποβιβάζουν στην Ψέριμο εκατοντάδες τουρίστες. Απολαμβάνουν με τον τρόπο αυτόν μια μονοήμερη εκδρομή. Έτσι, για δύο μήνες τον χρόνο το νησάκι βγαίνει από τη σιωπή της απομόνωσης και έστω προσωρινά γεμίζει κόσμο.

Advertisement

Τι θα δείτε και θα κάνετε στην Ψέριμο

Φτάνοντας στην Ψέριμο θα σας υποδεχθούν τα Αυλάκια. Το μοναδικό χωριό του νησιού, που εικάζεται ότι είναι κτισμένο στη θέση αρχαίου οικισμού. Ακόμη και σήμερα διακρίνονται υπολείμματα αρχαίων κατοικιών. Ενώ συχνά βρίσκονται μέσα στην άμμο τμήματα αγγείων που πιθανόν χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους. Επίσης, εδώ αναπτύσσεται η καλύτερη παραλία του νησιού, που είναι στρωμένη με ολόλευκη άμμο, διαθέτει ρηχά νερά και είναι προστατευμένη από τους ανέμους.

Advertisement

Μπάνιο και δραστηριότητες στα νερά της

Ετοιμαστείτε για μακροβούτια από τον μόλο, καταδύσεις με τη μάσκα από τα βράχια, αλλά και ηλιοθεραπεία με τα πόδια χωμένα στην άμμο και μια παγωμένη μπίρα συνοδευόμενη με μερικούς λαχταριστούς ψαρομεζέδες στο πιάτο.

Advertisement

Για υποβρύχιο ψάρεμα κατευθυνθείτε προς τη νησίδα Πλατύ, που απέχει ελάχιστα από την Ψέριμο και είναι γνωστή για τα βαθιά νερά και τους πλούσιους ψαρότοπούς της. Για τους λάτρεις των καταδύσεων, στις ανατολικές ακτές της Ψερίμου, σε βάθος 25 μέτρων, βρίσκεται το βυθισμένο κουφάρι ενός ακόμη πλοίου.

Εξερευνήστε με τα πόδια την Ψέριμο

Από το λιμανάκι της Ψερίμου ξεκινά το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί ύστερα από ευχάριστη αλλά σύντομη πορεία στην πανέμορφη παραλία της Παναγιάς Γραφιώτισσας, όπου πάνω στο κύμα δεσπόζει το μικρό λευκό ξωκλήσι, κτισμένο στη θέση προγενέστερου χριστιανικού ναού.

Πως να πάτε στην Ψέριμο

Τα Αυλάκια, το μοναδικό λιμάνι της Ψερίμου, μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από ένα κοντινό νησί, όπως η Κάλυμνος ή η Κως με θαλάσσιο ταξί.

Advertisement

Τέλενδος: Ένας ανερχόμενος προορισμός

Ο µικρός µοναχικός βράχος του συµπλέγµατος της Δωδεκανήσου, µε έκταση 5 τ. χλµ. έχει µόνο έναν µικρό οικισµό, στο γραφικό λιµανάκι του νησιού, τον µόνο που είναι κατοικηµένος και µάλιστα από 20 – 30 ανθρώπους. Μέχρι το 535 µ.Χ. ήταν ενωµένη µε την Κάλυµνο αλλά ένας ισχυρός δεσµός τις διαχώρισε.

Η Τέλενδος είναι ιδανική για µονοήµερη εκδροµή από την Κάλυµνο αλλά όχι µόνο… Προτιµήστε να µείνετε περισσότερες ηµέρες καθώς η πεντακάθαρη θάλασσα, το φρέσκο και παραδοσιακό φαγητό στις ψαροταβέρνες και η ηρεµία του τοπίου συνδυαστικά µε την πλήρη έλλειψη δρόµων αλλά και αυτοκινήτων θα σας εντυπωσιάσουν αλλά θα σας ξεκουράσουν επιπλέον.

Εκτός αυτών, η Τέλενδος προσφέρεται για εξερεύνηση καθώς θα βρείτε ερείπια µιας ρωµαϊκής πόλης, ενός κάστρου, µερικών εκκλησιών, υπάρχει επίσης σκηνή αναρρίχησης και η θέα ενός πραγµατικά ονειρεµένου ηλιοβασιλέµατος.

Τι θα δείτε και θα κάνετε στην Τέλενδο

Μπάνιο στις παραλίες της

Θα κολυµπήσετε στις καταγάλανες ακτές καθώς το νησί παρ’ όλο το µικρό του µέγεθος, έχει εντυπωσιακές παραλίες. Σχεδόν όλες είναι προσβάσιµες από την ξηρά, σε κάποιες η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη αλλά αν αναζητάτε την αποµόνωση θα αποζηµιωθείτε σίγουρα! Οι παραλίες είναι κυριολεκτικά ερηµικές γι αυτό φροντίστε να έχετε µαζί σας ότι θα χρειαστείτε. Από την άλλη αν φτάσετε σε παραλία µε σκάφος, το νησί είναι ιδανικό για ιστιοπλοΐα και για παράκτια εξερεύνηση!

Εξερευνήστε το νησί

Αν σας αρέσει η πεζοπορία και η εξερεύνηση, η Τέλενδος προσφέρει δυο µικρές διαδροµές ώστε να την γνωρίσετε καλύτερα. Επισκεφτείτε τα ερείπια του εντυπωσιακού παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, που χτίστηκε τον 7ο αιώνα. Από το λιµάνι ακολουθώντας το µονοπάτι προς τα βόρεια παράλληλα µε τη θάλασσα, θα βρείτε σηµατοδότηση που σας κατευθύνει προς την εκκλησία, 1 ώρα περίπου από το λιµάνι. Μετά την εκκλησία σε ακόµα 20 περίπου λεπτά πεζοπορίας, θα φτάσετε την παραλία κάτω από το µοναστήρι και να απολαύσετε κολύµπι στα πεντακάθαρα νερά!

Ενδιαφέρουσα είναι και η διαδροµή µε προορισµό την παλαιοχριστιανική νεκρόπολη. Θα ακολουθήσετε το χωµάτινο µονοπάτι που ξεκινά στα αριστερά του λιµανιού, θα περάσετε µέσα από το πευκοδάσος και στη θέση Θολάρια θα συναντήσετε την Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη της Τελένδου, από τα σηµαντικότερα αρχαιολογικά µνηµεία του νησιού. Εκεί σώζονται εννέα ταφικά οικοδοµήµατα µε µορφή θολωτών κτισµάτων (από τη µορφή τους πήρε και το όνοµα η περιοχή – Θολάρια).Νοτιοδυτικά της παλαιοχριστιανικής νεκρόπολης κάτω από ένα µικρό φαράγγι, τη Ραφή, µπορείτε να πάτε για κολύµπι στον όρµο Πνιγµένος. Εκεί σώζονται και τα ερείπια ενός αψιδωτού παλαιοχριστιανικού ναού.

Πως να πάτε στην Τέλενδο

Από την Κάλυµνο και µόνο µε την οποία συνδέεται µε καΐκια που ξεκινούν από τις Μυρτιές και κάνουν τακτικά δροµολόγια. Μόλις σε 10′ θα είστε στην Τέλενδο.