10-provlimata-poy-prokaloyme-stin-ygeia-mas-otan-forame-synecheia-sagionares-72752
11:30

10 προβλήματα που προκαλούμε στην υγεία μας όταν φοράμε συνέχεια σαγιονάρες

11:30
Νίκη Μουλά

Όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τα ρούχα μειώνονται και οι άνθρωποι αρχίζουν να φορούν σαγιονάρες. Αλλά αυτή δεν είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη ιδέα. Επιστημονικές μελέτες που διεξάγονται από την Αμερικανική Ποδιατρική Ιατρική Εταιρεία δείχνουν ότι λόγω των μυκήτων, των κάλων και της «πρόσφυσης του πέλματος» του ποδιού, μακροπρόθεσμα οι σαγιονάρες μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβείς.

Εμείς νοιαζόμαστε για την υγεία σας και για αυτό έχουμε αριθμήσει διάφορους λόγους για τους οποίους οι σαγιονάρες δεν πρέπει να πακεταριστούν στη βαλίτσα σας για τις επόμενες διακοπές σας.

Advertisement

Κίνδυνος βακτηριδίων και μυκήτων

Advertisement

Το περπάτημα με σαγιονάρες μετατρέπει τα πόδια σας σε ένα πραγματικό δέκτη βακτηρίων, όπου ο σταφυλόκοκκος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο επικίνδυνους (στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά παρουσία ανοιχτών πληγών, μπορεί ακόμα και να χρειαστεί να ακρωτηριάσετε το άκρο), αλλά είναι επίσης καλύτερο να δώσουμε προσοχή στις μυκητιασικές λοιμώξεις όπως τα κονδυλώματα και το πόδι του αθλητή, τα οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και ενοχλητικά.

Advertisement

Αργός βηματισμός

Μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Auburn έκανε μια συγκριτική ανάλυση του ανθρώπινου βηματισμού με σαγιονάρες και αθλητικά παπούτσια. Σε δείγμα 56 ατόμων, έδειξε ότι τα υποδήματα επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο περπατάμε. Οι σαγιονάρες προκαλούν μικρότερο βηματισμό και μικρότερο χρόνο στήριξης σε σύγκριση με τα αθλητικά παπούτσια.

Αυξημένος κίνδυνος πτώσεων

Advertisement

Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο επιχείρημα, όταν φοράτε σαγιονάρες, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η σαγιονάρα παραμένει σε επαφή με το έδαφος και ότι το πόδι έχει τη μέγιστη προσκόλληση στο παπούτσι. Όταν τις φοράτε, πρέπει επίσης να λυγίσετε τα γόνατά σας και τους αστραγάλους περισσότερο, κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε παραμορφωμένο βάδισμα και σε αυξημένο κίνδυνο να σκοντάψετε και να πέσετε.

Βλάβη φτέρνας

Η λεπτότητα της σόλας σημαίνει ότι, με κάθε βήμα, οι φτέρνες καταπονούνται σημαντικά και αυτή η επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ειδικά όταν φοράτε σαγιονάρες για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Φουσκάλες

Advertisement

Οι πλευρικοί ιμάντες είναι το μόνο σημείο σύνδεσης για το πόδι στη καμάρα των ποδιών. Και το γεγονός ότι τρίβονται ενάντια του δέρματος σε κάθε βήμα σημαίνει ότι καταλήγουν να το ενοχλούν, προκαλώντας οδυνηρές φουσκάλες που μπορεί να καταλήξουν ως ανοικτές πληγές, εκθέτοντας το πόδι σε πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις.

Μόνιμη ζημιά στα δάκτυλα των ποδιών

Όταν φοράτε σαγιονάρες, το πόδι αναγκάζεται να πάρει μια θέση “πρόσφυσης” για να μην χάσει το πάτημά του και, μακροπρόθεσμα, αυτή η αφύσικη στάση προκαλεί την κάμψη των αρθρώσεων των δακτύλων, προκαλώντας το λεγόμενο “δάχτυλο-σφυρί του ποδιού.”

Επιδείνωση των κάλων

Η στάση «πρόσφυσης του πέλματος» που παίρνουν τα δάχτυλα των ποδιών για να κρατήσουν τις σαγιονάρες στα πόδια μπορεί να προκαλέσει κάλους, ειδικά εκείνους που σχηματίζονται μεταξύ του μεγάλου δάκτυλου και του δεύτερου δάχτυλου του ποδιού, όπου στηρίζεται η λωρίδα της σαγιονάρας, καθιστώντας τις πιο επίπονες.

Κακή στάση σώματος

Κάθε παπούτσι που στερείται τελείως από την φτέρνα εμποδίζει τη σωστή στήριξη του ποδιού, μεταβάλλοντας τη σωστή κατανομή του σωματικού βάρους και της κυκλοφορίας του αίματος και βλάπτοντας τη στάση, ειδικά σε περίπτωση παρατεταμένης χρήσης.

Κίνδυνος τενοντίτιδας και κότσια

Η μεταβαλλόμενη στάση που συμβαίνει όταν φοράμε σαγιονάρες επιβάλλει μεγαλύτερο επιβάρυνση στις αρθρώσεις των ποδιών. Αυτές οι αρθρώσεις πρέπει στη συνέχεια να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντισταθμίσουν την ανισορροπία, εκθέτοντας έτσι το πόδι σε μια σειρά προβλημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε, από τον απλό πόνο έως την πιο σοβαρή τενοντίτιδα και τα κότσια.

Τοξικά υλικά

Οι πλευρικοί ιμάντες που συγκρατούν τις σαγιονάρες είναι συχνά κατασκευασμένες από λάτεξ, ένα υλικό στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργία ή μπορεί να περιέχουν BPA (δισφαινόλη Α), μια ένωση που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κάποιους τύπους καρκίνου. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να επιλέξετε τα υφασμάτινα ή τα δερμάτινα μοντέλα.