5-simadia-kampanakia-oti-o-metavolismos-sas-den-antechei-allo-ton-tropo-zois-sas-kai-pos-na-ton-epanaferete-41615
19:58

5 σημάδια καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας δεν αντέχει άλλο τον τρόπο ζωής σας και πως να τον επαναφέρετε

19:58
Newsroom

Μεταβολισμός στο κόκκινο: Ο μεταβολισμός ρυθμίζει τη μετατροπή των θερμίδων. Δηλαδή, τη μετατροπή τους σε ενέργεια, η οποία θα αποθηκευτεί και που στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί. Η αποθήκευση επιτυγχάνεται μετά από τη διαδικασία της χώνεψης. Αναλυτικά όλα όσα οφείλετε να γνωρίζεται για το ανθρώπινο μεταβολισμό:

Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μία σχετικά νέα νοσολογική οντότητα, η οποία στηρίζεται στην παρατήρηση ότι πολλοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο.

Advertisement

Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου κατά NCEP ΙΙΙ

– Περίμετρος μέσης >102 cm για άνδρες και >88 cm για γυναίκες

– Τριγλυκερίδια ≥150 mg/dl

– HDL Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Για να έχετε μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να έχετε τουλάχιστον 3 από τους 5 παρακάτω παράγοντες

– Έχετε μεγάλη κοιλιά ή το σώμα σας έχει συνολικά την όψη του “μήλου”. Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας. Διατρέχετε κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου αν έχετε περιφέρεια μέσης πάνω από 100 εκατοστά αν είστε άντρας και πάνω από 88 εκατοστά αν είστε γυναίκα.

Advertisement

– Η πίεση του αίματός σας είναι 130/85 ή υψηλότερη

Advertisement

– Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι 100 ή υψηλότερο

– Η τιμή των τριγλυκεριδίων σας στο αίμα είναι 150 ή υψηλότερη

– Η τιμή της χοληστερίνης HDL είναι μικρότερη από 40 για τους άνδρες και μικρότερη από 50 για τις γυναίκες

Advertisement

Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Μεσογειακή διατροφή

Σε μια πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, αυτοί που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και δείκτες φλεγμονής.

Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τρέφονται οι λαοί που ζουν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται τα ελαιόδεντρα γύρω από τη Μεσόγειο. Είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που εμπνεύστηκε από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας (κυρίως της Κρήτης), της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής, περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η μεσογειακή διατροφή ουσιαστικά δίνει έμφαση κυρίως στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών και σπόρων, φρούτων και λαχανικών, στη μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος και στη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως επίσης και στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Δίαιτα DASH

H δίαιτα αυτή ελαττώνει την αρτηριακή πίεση με το να δίνει συστατικά όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, που σχετίζονται με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, άλιπα γαλακτοκομικά και χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού στην καθημερινή διατροφή. Η δίαιτα αυτή χαρακτηρίζεται από κατανάλωση νατρίου μέχρι 2.400 mg, και υψηλότερη λήψη σε γαλακτοκομικά απ? ό,τι η μεσογειακή διατροφή. Δίνει έμφαση σε πιο υγιεινές επιλογές τροφών, που συντείνουν σε βελτίωση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, διαστολικής πίεσης, γλυκόζης νηστείας, ακόμη και σε ασθενείς που έχουν χάσει το ίδιο βάρος.

Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά στην ποιότητα των υδατανθράκων και όχι στην ποσότητα. Όσο χαμηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών τόσο λιγότερο είναι το μεταγευματικό σάκχαρο. Ουσιαστικά, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γλυκό είναι ένα τρόφιμο που περιέχει 50 γρ. υδατανθράκων σε σχέση με το λευκό ψωμί (ή καθαρή γλυκόζη) που περιέχει το ίδιο ποσοστό υδατανθράκων. Όταν τα φρούτα είναι ώριμα ή τα όσπρια και τα ζυμαρικά είναι πολύ βρασμένα, αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης. Γι? αυτό προτιμούμε άγουρα φρούτα ή λιγότερο βρασμένα όσπρια και ζυμαρικά.

Advertisement

Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης και γι? αυτόν το λόγο είναι προτιμότερο να καταναλώνονται φρούτα και όχι χυμοί. Οι έτοιμοι χυμοί φρούτων περιέχουν ζάχαρη και πρέπει να αποφεύγονται. Συνιστώνται μόνο σε περίπτωση υπογλυκαιμίας, όπου χρειάζεται άμεση κατανάλωση υδατανθράκων. Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Η δίαιτα DASH στηρίζεται στην αντικατάσταση τροφών με ολικής αλέσεως προϊόντα, φρούτα άγουρα, λαχανικά και αποφυγή αναψυκτικών και χυμών, που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Οι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται στις αμυλούχες τροφές, στα ζυμαρικά, στο ρύζι, στις πατάτες, στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα, στη ζάχαρη. Ένα γραμμάριο ενός υδατάνθρακα παρέχει στον οργανισμό μας 4 θερμίδες. Κάθε 15 γρ. υδατανθράκων μας δίνουν ένα ισοδύναμο υδατάνθρακα, που είναι το μέτρο σύγκρισης της ποσότητας υδατανθράκων παγκοσμίως.

Με τα ισοδύναμα υδατάνθρακα, ο ασθενής μπορεί να υπολογίζει ακριβώς τη δόση της υπερταχείας ινσουλίνης, να καλύπτει τα γεύματά του και να μειώνει τα επίπεδα υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας που εμφανίζονται όταν δεν υπολογίζονται σωστά οι υδατάνθρακες. Αν κάποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη, η καλύτερη δίαιτα γι? αυτόν είναι αυτή που περιλαμβάνει υγιεινά φαγητά σε σωστή αναλογία και με σύνθετους υδατάνθρακες, όχι απλούς (επεξεργασμένους) όπως η ζάχαρη.

Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Ύπνος

Ο κακός ύπνος συνδέεται με την υπερκατανάλωση φαγητού και την παχυσαρκία, που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Έρευνα έχει δείξει, ότι μια νύχτα αγρυπνίας μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη στους υγιείς ανθρώπους.

Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Άσκηση

Όσων αφορά στην άσκηση, δεν είναι όλες οι ασκήσεις ίδιες. Υπάρχουν ορισμένες που προάγουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι ασκήσεις έκρηξης και η ασκήσεις δύναμης, είναι μόνο δύο από αυτές που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας. Εάν περνάτε πολύ χρόνο καθιστοί στη δουλειά, φροντίστε να κάνετε περιοδικά διαλείμματα και να τεντώνεστε!

Μεταβολισμός στο κόκκινο – Συμβουλές για την υγεία: Βότανα

Τα βότανα όπως η κανέλα, το πικρό πεπόνι και οι μαύροι σπόροι κύμινου, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματός σας. Όταν συνδυάζονται με τις παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της ευεξίας. Το μεταβολικό σας σύστημα συνδέεται με πολλές διαφορετικές διεργασίες και αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η υγεία σας. Το να αναγνωρίσετε τα σημάδια ανισορροπίας, είναι το πρώτο βήμα για την προστασία του εαυτού σας!