anoia-8-proora-simadia-tis-ypoylis-nosoy-amp-8211-ti-prepei-na-kanete-37048
20:34

Άνοια: 8 πρόωρα σημάδια της ύπουλης νόσου – Τι πρέπει να κάνετε

20:34
Νίκη Μουλά

Τα σημάδια της άνοιας θα πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι και να μην τα αγνοούν, καθώς υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το σύνδρομο.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, η άνοια είναι ένα σύνδρομο με προοδευτικό χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται από την απώλεια γνωστικών λειτουργιών.

Advertisement

Οι γνωστικές λειτουργίες παρέχουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να θυμάται πράγματα, να σκέφτεται και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Advertisement

Ωστόσο, η άνοια ξεπερνάει αυτό που θεωρούμε ως φυσικές συνέπειες της γήρανσης και είναι συνήθως αντίδραση σε πρωτογενείς ή δευτερογενείς ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν περίπου 47.5 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με άνοια. Κάθε χρόνο, οι γιατροί διαγιγνώσκουν 7.7 εκατομμύρια παραπάνω. Σήμερα, προκαλεί άπειρες αναπηρίες και εξάρτηση στους ηλικιωμένους.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άνοιας. Όμως, συνεχίζει να δυσκολεύει τόσο τους ασθενείς όσο και τους φροντιστές και τα μέλη της οικογενείας τους.

Advertisement

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι αγνοούν την ασθένεια αυτή. Παρόλο που είναι αρκετά συνηθισμένη, δεν γνωρίζουν την εξέλιξή της.

Επειδή είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ανιχνεύσετε τα συμπτώματά της, ώστε να αναλάβετε δράση νωρίς, οπότε πρέπει να γνωρίζετε τα οκτώ πρόωρα σημάδια της.

Σημάδια της άνοιας: Δυσκολία στην εύρεση λέξεων

Πρώτα απ’ όλα, ένα από τα πρόωρα σημάδια της άνοιας είναι η δυσκολία στο να βρείτε τις σωστές λέξεις για να εκφράσετε τις σκέψεις σας.

Ασθενείς που αρχίζουν να αναπτύσσουν αυτή την πάθηση, μπορεί να δαπανήσουν αρκετά λεπτά προσπαθώντας να θυμηθούν μία συγκεκριμένη λέξη. Πιθανόν να είναι και μία λέξη την οποία χρησιμοποιούν συνέχεια, αλλά δεν μπορούν να τη θυμηθούν.

Σημάδια της άνοιας: Προβλήματα κατανόησης χρόνου

Άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της διαταραχής, έχουν σοβαρή δυσκολία στο να καταλάβουν τι συνέβη στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον.

Συχνά, όταν μιλούν για τον χρόνο, δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του ή έχουν την τάση να συγχύζουν τη σειρά των γεγονότων.

Σημάδια της άνοιας: Προσωρινή απώλεια μνήμης

Τα προβλήματα της προσωρινής απώλειας μνήμης είναι πολύ κοινά. Πρόκειται, όμως, για ένα πρόωρο σημάδι φθοράς του εγκεφάλου εξαιτίας της άνοιας.

Η ανικανότητα να θυμηθείτε σημαντικά γεγονότα ή πράγματα που έχουν συμβεί ώρες ή μέρες πριν, σηματοδοτεί τυπικά πως κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας.

Όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο ένα άτομο με άνοια μπορεί να μη θυμάται τι ήθελε να κάνει εκεί εξ’ αρχής.

Σημάδια της άνοιας: Αλλαγές στη διάθεση

Εξαιτίας των αλλαγών στη χημεία του εγκεφάλου που προέρχονται από την άνοια, άνθρωποι με αυτή την ασθένεια υποφέρουν από καταθλιπτική ή ευερέθιστη διάθεση.

Ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητα ή την συμπεριφορά μπορούν να είναι σημάδι εκφυλισμού των γνωστικών σας λειτουργιών.

Σημάδια της άνοιας: Δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων

Ένα άλλο μεγάλο σύμπτωμα είναι η δυσκολία εκτέλεσης πολλών συνηθισμένων ή καθημερινών δραστηριοτήτων.

Κάποιος με ελαττωμένη γνωστική λειτουργία, ίσως να μην μπορεί να ολοκληρώσει τα καθήκοντα στη δουλειά του. Αυτό οδηγεί σε πολύ απλά λάθη ή ακόμη και λάθη στις δουλειές του σπιτιού.

Σημάδια της άνοιας: Ανικανότητα αναγνώρισης τόπων

Όσο προχωράει η άνοια, οι ασθενείς αρχίζουν να δυσκολεύονται περισσότερο στην αναγνώριση τόπων, στα οποία περνούσαν συνήθως χρόνο.

Για την ακρίβεια, μπορεί να αισθάνονται ακόμη και μπερδεμένοι ή χαμένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Το να μη θυμάστε πώς ή γιατί πήγατε σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή να μη γνωρίζετε που βρίσκεστε, είναι δυνατά σημάδια της άνοιας.

Σημάδια της άνοιας: Λήθαργος

Η απώλεια των γνωστικών λειτουργιών φέρνει μαζί της μια σειρά χημικών αντιδράσεων. Αυτές συμβαίνουν τόσο στη νοητική ικανότητα των ασθενών όσο και στη δυνατότητα διατήρησης σωματικών ικανοτήτων.

Ως συνέπεια, το άτομο αυτό αρχίζει να αισθάνεται περισσότερη κούραση κάνοντας φυσιολογικές δραστηριότητες. Χάνουν επίσης το κίνητρο που είχαν προηγουμένως.

Σημάδια της άνοιας: Δυσκολία στο γράψιμο

Όπως μπορεί να αναπτυχθούν προβλήματα με την εύρεση των σωστών λέξεων για την ομιλία, όσοι πάσχουν από άνοια δυσκολεύονται συχνά να γράψουν όπως πριν.

Οι αλλαγές στο γραπτό λόγο και η δυσκολία έκφρασης μέσω της γραφής είναι κόκκινη σημαία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια.

Παρότι- στις περισσότερες περιπτώσεις- η άνοια δεν μπορεί να προληφθεί ή να σταματήσει, είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση για τα σημάδια της και να βρείτε θεραπείες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε.

Όσο πιο σύντομα εντοπίσετε γνωστική δυσλειτουργία, τόσο πιο πιθανό είναι να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας.