elleipsi-ypnoy-10-simadia-amp-8220-kampanakia-amp-8221-pos-den-koimasai-oso-chreiazetai-kai-katastrefeis-tin-ygeia-soy-33216
20:56

Έλλειψη ύπνου: 10 σημάδια “καμπανάκια” πως δεν κοιμάσαι όσο χρειάζεται και καταστρέφεις την υγεία σου

20:56
Νίκη Μουλά

Τα σημάδια έλλειψης ύπνου που σου δίνει ο οργανισμός σου, προκειμένου να σου δείξει ότι χρειάζεται ξεκούραση, είναι πολλά και δεν πρέπει να τα αγνοήσεις, αφού μπορεί να δημιουργηθούν πιο σοβαρά προβλήματα.

Οι τρόποι που ο οργανισμός σου προσπαθεί να σου πει να ξεκουραστείς είναι η αύξηση του βάρους, τα προβλήματα στη μνήμη, τα προβλήματα όρασης και οι ασθένειες.

Advertisement

Η έλλειψη του ύπνου, λόγω πολλών παραγόντων, τείνει να γίνει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Advertisement

Μελέτες αποδεικνύουν πως οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν κοιμούνται όσο συνήθιζαν να κοιμούνται στο παρελθόν, γεγονός που αποδίδεται στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους, που είναι γεμάτη άγχος και στρες.

Advertisement

Η έλλειψη ύπνου, ωστόσο, μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αποδίδει σ’ αυτή προβλήματα υγείας, ενώ τη χαρακτηρίζει και ως πρώτη αιτία για ατυχήματα.

Advertisement

Πως όμως ο οργανισμός σου προσπαθεί να σε προειδοποιήσει ότι χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο;

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Αύξηση σωματικού βάρους

Έρευνες έχουν δείξει πως ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την αύξηση της όρεξης δεν είναι άλλος από την έλλειψη ύπνου. Μαζί, λοιπόν, με την αύξηση της όρεξης έρχεται και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Advertisement

Όταν νυστάζεις δεν προσέχεις τι θα καταναλώσεις, με αποτέλεσμα να τρως και να πίνεις οτιδήποτε μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου, με αποτέλεσμα να παίρνεις περιττά κιλά.

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Αδυναμία συγκέντρωσης

Ακόμα ένα σύνηθες σύμπτωμα της έλλειψης ύπνου είναι η αδυναμία συγκέντρωσης και η δυσκολία παρακολούθησης και εστίασης. Η έλλειψη ύπνου και σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σωρευτικά, ενώ σύμφωνα με σχετικές έρευνες την αδυναμία συγκέντρωσης την ακολουθεί η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του ατόμου. Η καφεΐνη μπορεί να θεωρηθεί ο καλύτερος σύμμαχος, ωστόσο, η επίδρασή της είναι προσωρινή.

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται πως είναι κακοδιάθετοι όταν δεν κοιμούνται καλά ή είναι ευάλωτοι. Επιστημονικές έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και σχετίζουν την έλλειψη ύπνου με την κατάσταση ενός ανθρώπου σε μέθη.

Συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσεις αδυναμία έκφρασης και αστάθεια στις απόψεις σου. Ενώ, έχει παρατηρηθεί πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κατάθλιψη και εξουθένωση στον επαγγελματικό χώρο.

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Προβλήματα μνήμης

Ο βαθύς ύπνος βοηθάει στη διατήρηση της καλής μνήμης διευκολύνοντας τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και την αναγέννηση των εγκεφαλικών νευρώνων. Συνεπώς, όταν δεν κοιμάστε καλά, είναι αναμενόμενο να ξεχνάτε εύκολα, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Αν λοιπόν, δίνετε κάποιο διαγώνισμα που απαιτεί καλή μνήμη, καλύτερα να κοιμηθείτε από νωρίς, παρά να ξενυχτίσετε διαβάζοντας.

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος

Όταν δεν κοιμάσαι κανένα από τα συστήματα του οργανισμού σου δεν λειτουργεί σωστά, κανόνας που περιλαμβάνει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάπως έτσι, η έλλειψη ύπνου σε κάνει πιο ευάλωτος σε ασθένειες και ακόμη και μια εποχική γρίπη ή μια απλή μόλυνση μπορεί να σε ρίξει στο κρεβάτι για μέρες. Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν πως ύπνος κάτω των 4 ωρών τη νύχτα, αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου σε βάθος χρόνου έξι ετών.

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Πτώση της ερωτικής επιθυμίας

Η έλλειψη ύπνου εκτός από την υγεία επηρεάζει και την σεξουαλική ζωή, καθώς μελέτες έχουν παρατηρήσει πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τη λίμπιντο. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων που προκύπτουν από ορμονικές διαταραχές εξαιτίας της έλλειψης ύπνου και της απώλειας ενέργειας, που οδηγεί σταδιακά τον οργανισμό σε εξουθένωση.

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Προβλήματα όρασης

Ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη ύπνου είναι η θολή όραση και η αδυναμία εστίασης. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί και το ενδεχόμενο παραισθήσεων, καθώς ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την ευθεία και την περιφερειακή όραση ταυτόχρονα.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως αυτό οφείλεται στους νευρώνες του εγκεφάλου, καθώς όταν στερούμε από αυτούς τον ύπνο που χρειάζονται, δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις λειτουργίες που έχουν αναλάβει.

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Καρδιακά προβλήματα

Επειδή η έλλειψη ύπνου, όπως προαναφέραμε οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και επειδή ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται αρκετά, με αποτέλεσμα η πίεση του αίματος να ανεβαίνει σημαντικά, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ύπνου αυξάνει την αδυναμία διαχείρισης του άγχους και του στρες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη καρδιακά προβλήματα.

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Γίνεσαι επιρρεπής σε ατυχήματα

Τα στατιστικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν πως οι άνθρωποι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα όταν εμφανίζουν αδυναμία συγκέντρωσης και όταν είναι κουρασμένοι. Αν λοιπόν, μέσα σε μια ημέρα, έχεις πολλά ατυχήματα, τότε καλύτερα να λάβεις υπόψιν τα μηνύματα που σου στέλνει ο οργανισμός σου και να πέσεις για ύπνο, προκειμένου να αποφύγεις τα χειρότερα.

Σημάδια έλλειψης ύπνου: Χρόνιες ασθένειες

Είναι πολύ πιθανό το χρόνιο στρες και το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, από την έλλειψη ύπνου, να προκαλέσουν την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν πως με τον ύπνο δεν συνδέονται μόνο τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και πολλές περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων και παχυσαρκίας.