eycharista-nea-gia-ton-koronoio-4-logoi-poy-mas-kanoyn-na-aisthanomaste-aisiodoxoi-45477
11:43

Ευχάριστα νέα για τον κορωνοϊό: 4 λόγοι που μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι

11:43
Newsroom

Κορωνοϊός: Μπορεί η κατάσταση σε όλο τον κόσμο να είναι κρίσιμη. Μπορεί ο COVID-19 να έχει αναγκάσει σε καραντίνα τους πολίτες πολλών χωρών. Ωστόσο, ο στόχος δεν είναι άλλος από τη μη εξάπλωση του ιού. Μάλιστα, κάποια δεδομένα μπορούν να κάνουν την ανθρωπότητα να αισιοδοξεί; Ποια είναι αυτά; Οι συγκεκριμένοι λόγοι αισιοδοξίας ακολουθούν παρακάτω. Αναλυτικότερα:

Κορωνοϊός – Συμβουλές για την υγεία: Λειτουργικά μέτρα ελέγχου μολύνσεως

Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο που είχε το ξέσπασμα σε 43 δημόσια νοσοκομεία εκεί. Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί. Στις πρώτες 6 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας, 413 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ασχολήθηκαν με 42 επιβεβαιωμένα περιστατικά με νόσο COVID-19. Από αυτά, τα 11 είχαν απροστάτευτη έκθεση στο νέο κορωνοϊό.

Advertisement

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών για τον έλεγχο των λοιμώξεων; Κανένας από το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης δεν κόλλησε τον κορονοϊό κατά την περίοδο της μελέτης. Επιπλέον, δεν εμφανίστηκαν λοιμώξεις που να είχαν αποκτηθεί από κάποιο νοσοκομείο.

Ο δρ. Vincent C.C. Ο Cheng, από το Τμήμα Μικροβιολογίας στο Νοσοκομείο Queen Mary στο Χονγκ Κονγκ, και οι συνάδελφοί του καταλήγουν: «Τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων από τα νοσοκομεία μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του κορονοϊού. Εκείνη, που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη […] Η επαγρύπνηση στην καλή πρακτική υγιεινής των χεριών, η χρήση χειρουργικών μασκών στο νοσοκομείο και η κατάλληλη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στην περίθαλψη ασθενών […] αποτελούν βασικά μέτρα ελέγχου της λοίμωξης για την αποτροπή της νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού».

Advertisement

Κορωνοϊός – Συμβουλές για την υγεία: Υπαρκτές πιθανότητες ανοσίας

Μια μελέτη σε τέσσερις πιθήκους μακάκους ήταν ενθαρρυντική. Έδειξε, ότι αν κάποιος προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2, τότε προστατεύεται σημαντικά από μελλοντικές επιμολύνσεις.

Advertisement

Οι επιστήμονες μόλυναν εκ νέου με τον κορωνοϊό δύο από τους τέσσερις πιθήκους 28 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση.

Το σύνολο “96 ρινοφαρυγγικών και πρωκτικών επιχρισμάτων είχε αρνητικό αποτέλεσμα μετά την επανεμφάνιση του SARS-CoV-2”, αναφέρουν οι ερευνητές.

“Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι η κύρια μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά από πιθανές μελλοντικές επαν-εκθέσεις στον ιό. Αυτό έχει ζωτικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό των εμβολίων και στην πρόγνωση των ασθενειών από τον SARS-CoV-2”, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.

Advertisement

Κορωνοϊός: Δοκιμές σε εμβόλια

Μια δοκιμή πραγματοποιείται ήδη σε ανθρώπους για ένα πιθανό εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2. Τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) χρηματοδότησαν την εν λόγω δοκιμή, η οποία διεξάγεται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente στο Σιάτλ.

Στη δοκιμή, 45 υγιείς εθελοντές θα λάβουν ένα εμβόλιο που περιέχει τμήμα γενετικού κώδικα του ίδιου του ιού SARS-CoV-2. Καθώς το εμβόλιο δεν περιέχει τον πραγματικό ιό SARS-CoV-2, οι συμμετέχοντες δεν θα νοσήσουν με COVID-19.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν 12-18 μήνες προτού το εμβόλιο φτάσει στην αγορά και εξηγούν, ότι ο κύριος σκοπός αυτής της τρέχουσας δοκιμής είναι να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, πολλές άλλες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την παραγωγή νέων εμβολίων και έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.

Advertisement

Κορωνοϊός: Δυνατότητα επικράτησης ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του SARS-CoV-2

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, τεκμηριώνει την περίπτωση μιας ασθενούς με COVID-19, η οποία ξεπέρασε τη νόσο μέσα σε λίγες μέρες. Η ασθενής ήταν μια 47χρονη γυναίκα που είχε προσβληθεί από τον ιό στην πόλη Wuhan της Κίνας και οι ερευνητές εξέτασαν την ανοσολογική της αντίδραση στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την ανάκαμψή της.

Η καθηγήτρια Katherine Kedzierska, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανθρώπινων Τ-λεμφοκυττάρων στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης της Αυστραλίας, και οι συνεργάτες της, διαπίστωσαν αύξηση των ανοσοσφαιρινών (ο πιο συνηθισμένος τύπος αντισωμάτων) στα δείγματα αίματος της γυναίκας.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης έναν μεγάλο αριθμό βασικών κυττάρων ανοσίας, όπως τα εξειδικευμένα βοηθητικά Τ κύτταρα, τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β κύτταρα, με το πέρας 7-9 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του νέου κορωνοϊού.

“Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση του τι οδηγεί την ίαση της νόσου COVID-19. Ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους μας για να κατανοήσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις ασθενών σε μεγαλύτερη κλίμακα και επίσης να καταλάβουν τι λείπει σε αυτούς που καταλήγουν εξαιτίας της νόσου”.