giati-arrostaino-sychna-kai-ti-mporo-na-kano-21075
16:17

Γιατί αρρωσταίνω συχνά και τι μπορώ να κάνω;

16:17
Newsroom

Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν συνέχεια παρά το γεγονός ότι τηρούν προληπτικά μέτρα όπως αποφυγή ασθενών, εφαρμογή εμβολίων, σχολαστικό πλύσιμο χεριών, καθαριότητα οδόντων, αποφυγή χώρων με συνωστισμό κ.λπ. Ορισμένοι αρρωσταίνουν συνεχώς από αναπνευστικές λοιμώξεις, άλλοι από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, άλλοι από ποικιλία ετερόκλητων μεταξύ τους φλεγμονών ενώ άλλοι προσβάλλονται από κάθε νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοιού που κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων όπως είναι τοξικά ένζυμα και καθηλωμένα κύτταρα άμυνας που ευρίσκονται στις πύλες εισόδου των παθογόνων μικροοργανισμών, τα  λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στο αίμα, τα αντισώματα.

Advertisement

Ας εξετάσουμε ένα ένα τα αίτια όπως μας τα αναλύει στο enimerotiko.gr η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Μη επαρκής λήψη νερού

Το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγή βιοχημικών αντιδράσεων και την προστασία των ιστών. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων όπως η περιβαλλοντική θερμοκρασία, η ηλικία, η διατροφή, τα συμπαρομαρτούντα νοσήματα και μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια μόνο στα πλαίσια της σωστής παθολογικής εξέτασης, ιδιαίτερα όταν δεν λειτουργούν σωστά νεφρά, το αντανακλαστικό της δίψας ή σε περιπτώσεις χρόνιας φαρμακοθεραπείας. Εάν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα νερού, αναπόφευκτη συνέπεια είναι η αφυδάτωση, η οποία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για φλεγμονές ιδιαίτερα ουρολοιμώξεις.

Advertisement

Το κάπνισμα

Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου. Η διαταραχή επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα της πτώσης του οξυγόνου του αίματος της διόδου των τοξινών από την καύση στο αίμα και της δυσλειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων.

Advertisement

Η καθιστική ζωή

Η άσκηση οδηγεί σε καλύτερη μεταβολική κατάσταση και κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. Η κίνηση μπορεί να είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα της καθημερινότητας όπως είναι η χρήση σκάλας αντί του ανελκυστήρα, το καθημερινό γρήγορο βάδισμα, η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου. Η άσκηση υπό το φως του ήλιου το πρωί εφοδιάζει το σώμα με βιταμίνη D που συντελεί στη σωστή άμυνα.

Ο κακός ύπνος

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ομαλοποίηση της έκκρισης ορμονών και τη σωστή διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων που επιτελούνται στο σώμα.  Η διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου, η αποχή από ηλεκτρονικές συσκευές κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου, η μείωση έκθεσης στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, η εξασφάλιση αθόρυβου και με επαρκή συσκότιση υπνοδωματίου, το σωστό στρώμα, η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ τσάι ποτών τύπου cola αλκοόλ είναι σημαντικά για το σωστό ύπνο.

Η κακή διατροφή

Τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν μεσογειακή διατροφή που να περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), παρθένο ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα. Η καθημερινή διατροφή δεν πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Το ψάρι εφοδιάζει το σώμα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά, πολύτιμα άλατα και βιταμίνες και πρέπει να είναι συστατικό μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση κρέατος, λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων.

Advertisement

Η εξωγενής χορήγηση συμπληρωμάτων, είναι χρήσιμη, σε ορισμένες περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση (π.χ. γήρας).

Χρόνια νοσήματα που μειώνουν την δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα νοσήματα αυτά εντοπίζονται μόνο στα πλαίσια της σωστής παθολογικής εξέτασης που πρέπει να μην αναβάλλεται σε περιπτώσεις συχνών λοιμώξεων. Συνήθη τέτοια νοσήματα που αλλοιώνουν σημαντικά τη σωστή άμυνα και πρέπει να εντοπίζονται πρώιμα είναι ο διαβήτης, η χρόνια ηπατική βλάβη, η νεφρική ανεπάρκεια.

Το χρόνιο stress

To χρόνιο στρες εμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα η ανάρρωση μετά από λοιμώξεις να καθυστερεί, οι λοιμώξεις να είναι πιο συχνές και πιο σοβαρές και τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας να επιδεινώνονται.

Advertisement