giati-dinoyn-zele-sta-nosokomeia-oi-eyergetikes-idiotites-tis-zelatinis-84270
17:39

Γιατί δίνουν ζελέ στα νοσοκομεία; -Οι ευεργετικές ιδιότητες της ζελατίνης

17:39
Newsroom

Ζελέ, ένα γλύκισμα που έχει φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς εχθρούς. Ένα γλύκισμα που επίσης θα το δείτε στο μενού των νοσοκομείων. Σερβίρεται στα νοσοκομεία διότι η ζελατίνη είναι κατασκευασμένη από αμινοξέα. Ειδικότερα από γλυκίνη και προλίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία πολλών οργάνων του σώματος. Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών υγιή. Για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση του βάρους.

Αλλά το πρόβλημα με αυτά τα αμινοξέα είναι ότι συνήθως βρίσκονται στα οστά, τους ιστούς και τα όργανα ζώων. Τα οποία έχουμε σταματήσει να καταναλώνουμε πολύ καιρό πριν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ζελατίνη είναι τόσο ευεργετική για την υγεία. Επειδή αντικαθιστά τα τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα αμινοξέα, κρατώντας το σώμα μας σε άριστη κατάσταση.

Advertisement

Το 1/3 της ζελατίνης αποτελείται από γλυκίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον ύπνο, να τον κάνει ευκολότερο και καλύτερο.

Ο λόγος είναι επειδή αποτελείται ως επί το πλείστον από υγρό, το οποίο είναι εύκολο για το σώμα μας να αφομοιώσει. Και δεν είναι βαρύ για το στομάχι. Επίσης, έχει άφθονη ποσότητα θερμίδων για να μας κρατήσει «γεμάτους», χωρίς να προκαλεί προβλήματα στο στομάχι.

Advertisement

Το συνηθισμένο ζελέ το οποίο είναι κυρίως ζελατίνη με χρωστική τροφίμων, μπορεί επίσης να βελτιώσει την ακεραιότητα του εντέρου. Και του πεπτικού συστήματος, ενισχύοντας την έκκριση γαστρικού οξέος και την αποκατάσταση του βλεννογόνου του στομάχου. Η ζελατίνη απορροφά επίσης το νερό και βοηθά στη διατήρηση υγρών στον πεπτικό σωλήνα. Συμβάλλει στην προώθηση της καλής εντερικής διέλευσης και τις υγιείς κινήσεις του εντέρου.

Advertisement

Ζελέ : Πλούσιο σε πρωτεΐνη

– Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες: μόνο μία κουταλιά της σούπας περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

– Βελτιώνει την πέψη: η ζελατίνη βοηθά στην κίνηση των τροφίμων μέσω της πεπτικής οδού πιο εύκολα.

– Βελτιώνει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Είναι πλούσια σε αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του χόνδρου στις αρθρώσεις.

– Μπορεί να βοηθήσει με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες: μπορεί να θεραπεύσει την «επένδυση» του στομαχιού σας και του πεπτικού σωλήνα.

– Αποτοξίνωση: χάρη στο υψηλό ποσοστό γλυκίνης που περιέχει, η ζελατίνη βοηθά το συκώτι σας να απομακρύνει τις τοξίνες από το σύστημά σας.

– Βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών, των νυχιών και των δοντιών. Περιέχει κερατίνη η οποία είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη, όταν πρόκειται για τα μαλλιά, τα νύχια και την υγεία των δοντιών.

– Χαρίζει στο δέρμα ελαστικότητα: σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, η ζελατίνη είναι ουσιαστικά «μαγειρεμένο» κολλαγόνο.

– Βοηθά να επουλώνονται οι πληγές πιο γρήγορα: όπως έχουμε ήδη πει, περιέχει γλυκίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.

Advertisement

– Σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα: σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η ζελατίνη όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά η τακτική κατανάλωσή της μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την υπνηλία και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σας.

– Προωθεί την απώλεια βάρους: σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η ζελατίνη διεγείρει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης και ενισχύει το μεταβολισμό.

Ζελέ : Η σπιτική συνταγή

Και επειδή, ζελέ δεν καταναλώνουμε μόνο στο νοσοκομείο, παρακάτω θα βρείτε την κατάλληλη συνταγή για να ετοιμάσετε τον θρεπτικό ζελέ στο σπίτι.

Υλικά για σπιτική συνταγή:

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένο)

1 φλιτζάνι χυμό σταφυλιών ή φρέσκες φράουλες

3 κουταλιές της σούπας ζελατίνη

1 φλιτζάνι πράσινο τσάι

μέλι ή στέβια

Advertisement

Αρχικά, ετοιμάστε το πράσινο τσάι και προσθέστε λίγο μέλι ή στέβια για γεύση. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζελατίνη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Μόλις έχει κρυώσει, προσθέστε το πορτοκαλί και το χυμό σταφυλιών και ανακατέψτε καλά και πάλι. Μεταφέρετε το ζελέ σε ένα δοχείο και βάλτε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες.