kathigitis-sypsas-amp-8220-dyskolos-minas-o-aprilios-amp-8211-oi-dyo-tropoi-gia-na-papsei-na-vriskei-thymata-o-koronoios-amp-8221-45365
18:38

Καθηγητής Σύψας: “Δύσκολος μήνας ο Απρίλιος – Οι δυο τρόποι για να πάψει να βρίσκει θύματα ο κορωνοϊός”

18:38
Newsroom

Καθηγητής Σύψας: Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλας Σύψας, φιλοξενήθηκε χθες στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Δέκα». Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία σειρά από θέματα, τα οποία είχαν σχέση με την παγκόσμια πανδημία του COVID-19. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Καθηγητής Σύψας – Συμβουλές για την υγεία: Τι ανέφερε για τα μέτρα

«Μέχρι στιγμής πάμε καλά αλλά αυτό δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο ή σε μια εβδομάδα. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά ετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο. Όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά θα χρησιμοποιήσουμε το μοναδικό όπλο που έχουμε ως ελληνικός λαός. Πόσο καλά θα πειθαρχήσουμε στα πολύ σκληρά και δυσβάσταχτα μέτρα που πήρε η πολιτική ηγεσία. Εκεί παίζεται το παιχνίδι αυτή τη στιγμή.

Advertisement

Μερικές φορές νομίζω ότι βρίσκομαι σε σκανδιναβικό κράτος και όχι στην Ελλάδα. Είναι πράγματι θεαματική η πειθαρχία των πολιτών. Κι αυτό μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία. Δυστυχώς υπήρξε και μια μειοψηφία που προφανώς δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος».

Καθηγητής Σύψας – Συμβουλές για την υγεία: Τι είπε για τα τεστ

«Το τεστ είναι ένα εργαλείο αλλά όχι τόσο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι η καραντίνα. Είναι άλλο να μολυνθούν 1 εκατ. Έλληνες και άλλο 10 εκατ. Έλληνες. Το τεστ δεν είναι το κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Είναι λανθασμένη η εντύπωση που υπάρχει για τεστ. Αν υποθέσουμε ότι κάνουμε τεστ σε 10.000 ανθρώπους και βρίσκουμε 30 θετικούς.

Advertisement

Τι θα τους πούμε; Μείνετε σπίτι. Εμείς λέμε και στους 10.000 μείνετε σπίτι. Τα πολλά τεστ δεν είναι η Λυδία λίθος. Οι χώρες που το εφάρμοσαν, η Κορέα ή η Σιγκαπούρη είχαν πολλούς άλλους παράγοντες για τους οποίους είχαν λιγότερους θανάτους. Πρώτον, είχαν πολλές περισσότερες κλίνες, ανά 10.000 κατοίκους απ όσες έχουν οι Ευρωπαίοι. Δεύτερον, οι χώρες αυτές έχουν περάσει την πανδημία του sars.

Advertisement

Γνώριζαν και ήταν πολύ πιο έτοιμες. Αντίθετα, η Ευρώπη και η Αμερική δεν είχαν τέτοια εμπειρία. Θα προσέθετα και τον παράγοντα – νοοτροπία του πολίτη, στην Κίνα, στην Ιαπωνία στις οδηγίες της κυβέρνησης και τη νοοτροπία ενός Ευρωπαίου ή ενός Αμερικανού που είναι λίγο πιο χαλαροί».

Καθηγητής Σύψας: Τι δήλωσε για την καραντίνα

«Όταν ο ιός δεν βρίσκει νέα θύματα για να μολύνει, τότε η επιδημία αρχίζει και πέφτει. Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάψει να βρίσκει θύματα. Ο ένας είναι να μας σκοτώσει όλους και ο άλλος είναι να κρυφτούμε. Ξέρουμε ότι ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας. Ελπίζουμε ότι τον Μάιο θα δούμε μια πτώση της καμπύλης».

Advertisement

Καθηγητής Σύψας: Τι ανέφερε σχετικά με τα φάρμακα και τα κοκτέιλ φαρμάκων

«Δεν έχουμε κανένα φάρμακο για τον ιό. Κανένα φάρμακο δεν έχει αποδεδειγμένα δράση έναντι του κορωνοιού. Όταν έχουμε έναν ασθενή σε βαριά κατάσταση ο οποίος πεθαίνει θα του δώσουμε οτιδήποτε έχουμε στη τσέπη μας. Ακόμα κι αν δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα. Οι εταιρείες από την Αμερική και την Ευρώπη μας ενημέρωσαν πριν από τρεις μέρες ότι ούτε τα έτοιμα αντισώματα βοηθάνε, ούτε τα κοκτέιλ. Και μας είπαν “μην τα δίνετε”».

Καθηγητής Σύψας: Τι είπε για την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας

«Και ως άνθρωπο και ως επιστήμονα, η μέθοδος της Βρετανίας με υπερβαίνει. Αυτή τη στιγμή το εθνικό σύστημα της Αγγλίας πιέζεται πολύ άσχημα. Έχω την αίσθηση ότι στο τέλος, δεν θα είναι καλά τα πράγματα στη Βρετανία».

Καθηγητής Σύψας: Τι δήλωσε για την αντοχή του ιού

«Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την πρόοδο και τη διάρκεια μιας επιδημίας. Εχουμε όμως στα χέρια μας το παράδειγμα της Κίνας η οποία με τα εξαιρετικά δραστικά μέτρα που πήρε είχε μια επιδημία που διήρκεσε περίπου οκτώ εβδομάδες. Αν τα μέτρα στην Ελλάδα δουλέψουν, κοντά στο τέλος Μαΐου οι καμπύλες θα έχουν πέσει χαμηλά. Εχουμε τη τύχη να είμαστε μια χώρα με θερμό κλίμα και χωρίς υγρασία. Αν είμαστε όλοι πειθαρχημένοι, στοιχημένοι, τον Ιούνιο, με την άνοδο της θερμοκρασίας , περιμένουμε το τέλος του πρώτου κύματος της επιδημίας».

Καθηγητής Σύψας: Τι ανέφερε για την επιστροφή του κορωνοϊού από το φθινόπωρο

«Οι επιδημίες όμως κάνουν κύκλους, Ο κορωνοϊός μπορεί να επανέλθει το φθινόπωρο. Όμως, τότε, θα υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που θα έχει αντισώματα . Δεν θα είμαστε εντελώς γυμνοί. Ενδεχομένως να έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο φάρμακο. Περιμένουμε κάποιες κλινικές μελέτες που είναι ελπιδοφόρες, προς το τέλος Απριλίου. Αν όλα πάνε καλά, μπορεί να είναι διαθέσιμο στη χώρα μας έως το τέλος του καλοκαιριού. Αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι, για τους επόμενους δύο μήνες, το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα».

Advertisement