mykites-oyroloimoxeis-kai-flegmones-toy-gennitikoy-systimatos-giati-einai-sychnes-to-kalokairi-14045
06:36

Μύκητες ουρολοιμώξεις και φλεγμονές του γεννητικού συστήματος: γιατί είναι συχνές το καλοκαίρι

06:36
Newsroom

Καλοκαίρι: Ήλιος θάλασσα διακοπές, ένα τρίπυχο που πολλοί ανέμεναν με ανυπομονησία μετά από ένα χειμώνα που άφησε πίσω του την βαριά σκιά του κορονοϊού. Ωστόσο ενοχλητικά συμπτώματα όπως κάψιμο στην ουρήθρα, τσιμπήματα κατά την ούρηση, κνησμός γεννητικών οργάνων εξάνθημα μειώνουν δραματικά την ποιότητα της καλοκαιρινής εμπειρίας σε πολλούς συνανθρώπους μας. Ο πόνος κατά την ούρηση καλείται ιατρικώς δυσουρία και είναι ιδιαίτερα συχνός. Σε ένα σημαντικό τμήμα των συμπολιτών μας, οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται και επανεμφανίζονται.

Μύκητες ουροποιογεννητικού συστήματος

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί διαδεδομένοι στην φύση. Οι περισσότεροι μύκητες είναι ωφέλιμοι για τον άνθρωπο ή δυνητικώς παθογόνοι, γίνονται δηλαδή παθογόνοι υπό ορισμένες συνθήκες. Στη μυκητίαση του ουροποιογεννητικού συστήματος, οι συνηθέστερες θέσεις των μυκητιάσεων είναι τα γεννητικά όργανα και οι περιοχές πέριξ των γεννητικών οργάνων. Όταν ο μύκητας εντοπίζεται ή περιλαμβάνει τα γεννητικά όργανα κνησμός πόνος, δυσκολία κατά τη συνουσία, δυσάρεστη οσμή, αλλοίωση εκκρίσεων, κνησμός, καύσος και πόνος είναι συνήθη συμπτώματα. Οι μύκητες αγαπούν τα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα και ευδοκιμούν επίσης σε παρακείμενες των γεννητικών οργάνων υγρές περιοχές του σώματος, όπως η βουβωνική χώρα, οι γλουτοί και το εσωτερικό των μηρών. Η μυκητίαση των γλουτών-μηρών βουβωνικής περιοχής είναι ήπια μεταδοτική και συχνά μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή ένα αντικείμενο που μεταφέρει τον μύκητα και συχνά εκδηλώνεται ως κνησμώδες, κόκκινο εξάνθημα που συχνά έχει κυκλικό σχήμα, τοπική ερυθρότητα, κνησμό ή κάψιμο στη μολυσμένη περιοχή, ξεφλούδισμα δέρματος, αλλοίωση του χρώματος της περιοχής, ευθρυπτότητα.

Advertisement

Ουρολοιμώξεις και άλλες φλεγμονές ουροποιογεννητικού συστήματος

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι λοίμωξη που εστιάζεται σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιογεννητικού ουροποιητικού συστήματος (π.χ. νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, ουρήθρα, προστάτης,κόλπος). Οι περισσότερες λοιμώξεις περιλαμβάνουν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, πρόκειται δηλαδή για κυστίτιδες. Oι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως αναφέρει για το enimerotiko.gr η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, δεν προκαλούν πάντοτε συμπτώματα, αλλά όταν υπάρχουν, τα  συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονη ανάγκη για ούρηση, κάψιμο, συχνουρία, δυσουρία,  θολά ούρα, αλλοίωση του χρώματος ή της οσμής των ούρων, αιματουρία, πυελικό ή κοιλιακό πόνο, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, πόνο μέσης, ναυτία, έμετο. Συνηθέστερα πρόκειται για στελέχη κολοβακτηριδίου Ε. coli, στρεπτόκοκκο, πρωτέα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα (αφροδίσια νοσήματα)

Γιατί οι μύκητες οι ουρολοιμώξεις και οι φλεγμονές είναι συχνές κατά το καλοκαίρι

Το φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει ποικίλους μηχανισμούς άμυνας που το βοηθούν να αμύνεται αποτελεσματικά έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών που το απειλούν. Βασικοί μηχανισμοί άμυνας είναι το όξινο ph των ούρων, η αποτελεσματική πλύση της ουροδόχου κύστης με τη συχνή διούρηση, οι τοξικές ουσίες που εκκρίνονται από το φυσιολογικό ενδοθήλιο, η φυσιολογική αμυντική χλωρίδα του κόλπου και του εντέρου, η ετοιμότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Όταν οι ενδογενείς μηχανισμοί άμυνας δεν καταφέρουν να εξουδετερώσουν το πρόβλημα, δυσάρεστα συμπτώματα φλεγμονής αναπτύσσονται και αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως εποχής.

Advertisement

Ορισμένοι παράγοντες ωστόσο που συνδέονται με το καλοκαίρι οδηγούν σε αύξηση του προβλήματος σε αρκετούς ανθρώπους:

Advertisement

  • Η έκθεση σε μολυσμένα νερά κατά την κολύμβηση
  • Η παραμονή με μαγιό κατάχαμα σε παραλίες και χώρους πισίνας αμφιβόλου καθαριότητας
  • Οι κοινόχρηστες πετσέτες
  • Η παρατεταμένη υγρασία σε μαγιό και πετσέτες που χρησιμοποιούνται χωρίς να έχουν στεγνώσει επαρκώς με αποτέλεσμα να αποτελούν φιλόξενες εστίες μυκήτων και μικροβίων.
  • Η πλημμελής αποστείρωση εργαλείων και αντικειμένων σε χώρους όπως κέντρα αισθητικής ξενοδοχεία
  • Η κατάχρηση ακατάλληλων αντισηπτικών που αλλοιώνουν την φυσιολογική χλωρίδα του σώματος μετά τα θαλασσινά μπάνια
  • Η αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας συχνά χωρίς χρήση προφυλακτικών
  • Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς τήρηση κανόνων υγιεινής (π.χ. χρήση πρακτικών που εκθέτουν τον κόλπο και την ουρήθρα άμεσα σε μικρόβια από τον πρωκτό).

Το χλώριο της πισίνας, το αλάτι της θάλασσας, ακατάλληλα μαγιό, εσώρουχα, σαπούνια, αρώματα, και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμούς που πυροδοτούν άσηπτες φλεγμονές, κάψιμο ή κνησμό.