Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Ο αόρατος κίνδυνος – Τι κοινό υλικό κουζίνας συνδέεται με καρκίνο πνεύμονα – Προσοχή στο σπίτι σας

20:36
Γ. Κ.

Ο αόρατος κίνδυνος στην κουζίνα: Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και καρκίνος πνεύμονα

Μια νέα μεγάλη μελέτη φέρνει στο φως έναν κίνδυνο που κρύβεται στα ράφια κάθε κουζίνας: τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (Ultra-Processed Foods – UPFs). Η κατανάλωσή τους φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ακόμα και σε άτομα που δεν καπνίζουν.

Advertisement

Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Πρόκειται για βιομηχανικά προϊόντα που περνούν πολλαπλά στάδια επεξεργασίας και περιέχουν πρόσθετα, συντηρητικά, αρωματικές ύλες και χρωστικές.
Συνηθισμένα παραδείγματα:

Advertisement

Η μελέτη

Κύρια ευρήματα

Συγκρίνοντας όσους κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες UPFs με εκείνους που κατανάλωναν τις μικρότερες, διαπιστώθηκε:

Τα αποτελέσματα παρέμειναν ισχυρά ακόμη και μετά την προσαρμογή για κάπνισμα και ποιότητα διατροφής.

Γιατί είναι επικίνδυνα τα UPFs

Πώς να προστατευτείτε

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, αλλά η τάση είναι σαφής: η διατροφή με πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν επηρεάζει μόνο το βάρος και την καρδιά, αλλά μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

TAGS:
Advertisement