oi-5-typoi-ponokefalon-ti-toys-prokalei-kai-pos-na-toys-antimetopisete-111170
18:50

Οι 5 τύποι πονοκεφάλων, τι τους προκαλεί και πώς να τους αντιμετωπίσετε

18:50
Νίκη Μουλά

Υπάρχουν πέντε είδη πονοκεφάλων που προκαλούνται από διαφορετικές αιτίες, έχουν διαφορετικά συμπτώματα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο το καθένα.

Advertisement

Κάποιες φορές το πρόβλημα του πονοκεφάλου μπορεί να λυθεί εύκολα και απλά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί, ό,τι και αν κάνουμε και έτσι πρέπει να συμβουλευτούμε αμέσως το γιατρό μας.

Advertisement

Ο παρακάτω λεπτομερής οδηγός, θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το είδος του πονοκεφάλου που έχετε, καθώς και ποια είναι η καλύτερη μέθοδος ώστε να απαλλαγείτε από αυτόν μια για πάντα.

Advertisement

Πέντε είδη πονοκεφάλων: Κεφαλαλγία από εντάσεις

Advertisement

Αυτό είναι το πιο συχνό είδος πονοκεφάλου στον κόσμο και ο καθένας το έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Συνήθως, αυτός ο πονοκέφαλος ξεκινάει με ένα πολύ ελαφρύ πόνο και στη συνέχεια έχετε την αίσθηση ότι κάτι σας πιέζει γύρω από το μέτωπο. Τις περισσότερες φορές, η ένταση του πόνου αυξάνεται όσο περνάει η μέρα.

Advertisement

Οι παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην ένταση των πονοκεφάλων είναι το υπερβολικό στρες, η κούραση, η κακή στάση του σώματος και η ακατάλληλη θέση του κεφαλιού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι που προέρχονται από τις εντάσεις είναι σπάνιοι και συνδέονται συχνά με τραύματα στο κεφάλι ή το λαιμό.

Αυτό το είδος κεφαλγίας περνάει με οποιοδήποτε κοινό αναλγητικό. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται περιστασιακά. Αν οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης, προσπαθήστε να είστε σωματικά δραστήριοι, να τεντώνετε τακτικά τους ώμους και το λαιμό σας και να κάνετε καμιά βόλτα ώστε να απαλλαγείτε από το άγχος.

Πέντε είδη πονοκεφάλων: Κεφαλαλγία στα ιγμόρεια

Αυτό το είδος της κεφαλαλγίας προκαλείται από ιγμορίτιδα και συνοδεύεται από πυρετό, διόγκωση του προσώπου και ένταση στο μέτωπο και τα ζυγωματικά.

Αυτό το είδος πονοκεφάλου, δημιουργεί μια βαθιά πίεση και πόνο στο μέτωπό στην περιοχή των φρυδιών και κάτω από τα μάτια. Ο πόνος συνήθως γίνεται ισχυρότερος όταν μετακινείτε το κεφάλι σας απότομα. Η μύτη τρέχει συνεχώς ή είναι βουλωμένη και είναι αισθητό το αίσθημα κόπωσης.

Προκαλείται από ιγμορίτιδα. Επίσης, είναι κοινό μετά από ένα κρυολόγημα ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα και μιας εποχικής αλλεργίας.

Δεν περνάει μόνο του τόσο εύκολα. Σε περίπτωση αλλεργίας, τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις είναι καλύτερα να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει πιθανότατα αντιβιοτικά.

Εάν έχετε πονοκέφαλο και μετά από την κατανάλωση ακόμη και μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ, μπορεί τότε να βιώνετε μια ήπια μορφή ημικρανίας.

Πέντε είδη πονοκεφάλων: Ημικρανία

Όλα τα συμπτώματα αυτής της σοβαρής κεφαλαλγίας εξελίσσονται σε τέσσερα βασικά στάδια.

Η ημικρανία συχνά είναι μια αλλαγή των μεταβολικών διεργασιών στα αιμοφόρα αγγεία ή στον εγκέφαλο. Υπάρχει επίσης, και μια γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη αυτής της νόσου.

Αν και υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων των ημικρανιών, προς το παρόν δεν υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία για τις ημικρανίες. Για την επιλογή του σωστού φαρμάκου επισκεφθείτε το γιατρό σας. Επιπλέον, η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας.

Πέντε είδη πονοκεφάλων: Αθροιστική κεφαλαλγία

Αυτό το είδος κεφαλαλγίας είναι πολύ σπάνιο και επηρεάζει μόνο το 1% των ανθρώπων παγκοσμίως και είναι πέντε φορές πιο συχνό στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. .

Μια αθροιστική κεφαλαλγία, δημιουργείτε συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να προκαλέσει ένα πολύ δυνατό πόνο πίσω ή γύρω από τα μάτια, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν επίσης ερυθρότητα των ματιών, ευαισθησία στο φως, και δακρύρροια. Ο πόνος συνήθως διαρκεί από 15 λεπτά έως 1 ώρα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί αυτό το είδος του πονοκεφάλου, πιο συχνά ωστόσο, συνδέεται με διαταραχές του βιολογικού ρολογιού του σώματος.

Η θεραπεία αυτού του είδους του πονοκεφάλου μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς ο πόνος εμφανίζεται και εξαφανίζεται απρόβλεπτα. Τη λύση στο πρόβλημα σας μπορεί να σας την δώσει μόνο ο γιατρός.

Πέντε είδη πονοκεφάλων: Πονοκέφαλο μετά από μέθη

Ακούμε πολλές διαφορετικές εκδοχές σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι έχουν συχνά πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Μια από αυτές υποδεικνύει ότι το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό. Επιπλέον, το αλκοόλ προάγει την απώλεια του νερού και την αφυδάτωση – προκαλώντας έτσι πονοκεφάλους.

Η καλύτερη θεραπεία είναι να πάρετε ένα παυσίπονο, να πιείτε άφθονο νερό και να κοιμηθείτε καλά. Εάν έχετε πονοκέφαλο και μετά από την κατανάλωση ακόμη και μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ, μπορεί τότε να βιώνετε μια ήπια μορφή ημικρανίας.