Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Ουρικό οξύ: Ποιοι οι κίνδυνοι από τη αύξησή του – 5 φυσικοί τρόποι για να το μειώσετε πριν να είναι αργά

13:17
Νίκη Μουλά

Ιατρικά γνωστό ως υπερουριχαιμία, τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή του οξέος στο σώμα. Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις που προκαλούνται από τα νεφρά που δεν εκκρίνουν το οξύ σωστά. Μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ουρικής αρθρίτιδας, η οποία συμβαίνει όταν υπάρχουν κρύσταλλοι ουρικού οξέος στις αρθρώσεις – συχνά στο μεγάλο δάκτυλο. Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν τις πέτρες στα νεφρά και την νεφρική ανεπάρκεια. Υπάρχουν ακόμη μελέτες που δείχνουν ότι το υψηλό ουρικό οξύ του αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα ουρικού οξέος με τα ακόλουθα φυσικά φάρμακα:

1. Μηλόξιδο

Αυτό το ξύδι είναι μια φυσική αποτοξίνωση που μπορεί να απαλλάξει από τα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένου του ουρικού οξέος. Το μηλόξιδο έχει μηλικό οξύ που μπορεί να μεταβολίζει και να απομακρύνει το ουρικό οξύ. Προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξιδο σε ένα ποτήρι νερό και πίνοντας το δύο με τρεις φορές την ημέρα μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία του αλκαλικού και του οξέος στο σώμα.

Advertisement

2. Χυμός λεμονιού

Πιστεύετε πιθανώς ότι τα λεμόνια μπορούν να κάνουν το σώμα σας πιο όξινο, αλλά στην πραγματικότητα έχουν αλκαλικές ιδιότητες όταν μπαίνουν στο σώμα. Απλά προσθέστε το χυμό από ένα λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το πριν φάτε οτιδήποτε το πρωί. Καταναλώστε το για μερικές εβδομάδες.

3. Κεράσια

Αυτοί οι μικροί καρποί έχουν χημικές ουσίες, όπως οι ανθοκυανίνες, ένας τύπος φλαβονοειδών που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, τη δυσκαμψία και το ουρικό οξύ. Mισό φλιτζάνι με κεράσια για δύο εβδομάδες ή περισσότερο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος. Μπορείτε επίσης να πίνετε ένα έως δύο φλιτζάνια χυμό κερασιών για ένα μήνα. Εκτός από τα κεράσια, μπορείτε επίσης να πάτε φάτε σκουρόχρωμα μούρα, ιδιαίτερα μωβ και μπλε χρώματα.

Advertisement

Advertisement

4. Αυγά

Επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη, τα αυγά πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σας εάν έχετε υψηλό ουρικό οξύ στο αίμα. Σιγουρευτείτε ότι προτιμάτε τα βιολογικά αυγά για τη μείωση των επιπέδων οξέος.

5. Νερό

Απλώς πίνοντας άφθονο νερό μπορεί να συμβάλει στη βελτιστοποίηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα φιλτράρει το ουρικό οξύ. Το νερό μπορεί να βοηθήσει ακόμη και να σταματήσει τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ουρικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι η κατανάλωση πέντε έως οκτώ ποτηριών νερού καθημερινά μπορεί να μειώσει πιθανή επίθεση ουρικής αρθρίτιδας κατά περίπου 40%.

Εκτός από τις φυσικές θεραπείες παραπάνω, βοηθάει αν γνωρίζετε τα τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να από προσβολές ουρικής αρθρίτιδας. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη, όπως αντσούγιες, μύδια, μαγιά, ρέγγα, σάλτσα, κρέας οργάνων και σκουμπρί.

Advertisement
TAGS:
Advertisement