prasina-fasolakia-5-simantika-ofeli-apo-enan-pragmatiko-symmacho-gia-tin-ygeia-mas-70903
13:10

Πράσινα φασολάκια: 5 σημαντικά οφέλη από έναν πραγματικό σύμμαχο για την υγεία μας

13:10
Νίκη Μουλά

Τα πράσινα φασολάκια παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, C και K, φυτικών ινών και φολικού οξέως.

Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό με τεράστια ποσότητα φλαβονοειδών, τότε τα πράσινα φασολάκια το έχουν! Από την πρόληψη πολλών τύπων ασθενειών και την υποστήριξη της πεπτικής σας υγείας, τα πράσινα φασολάκια είναι ένα σπουδαίο λαχανικό για να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πράσινα φασολάκια είναι μία από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές.

Advertisement

Οφέλη για την υγεία από τα πράσινα φασολάκια:

1. Υγεία των οστών

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, τροποποιώντας τις πρωτεΐνες του οστικού πλέγματος και μειώνοντας την έκκριση ασβεστίου στα ούρα.

Μόνο 1 φλιτζάνι πράσινα φασολάκια παρέχει 14,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, ή περίπου το 20% της καθημερινής απαίτησης, το 4% της καθημερινής ανάγκης του ατόμου για ασβέστιο.

Advertisement

Δεν είναι μόνο τα μεταλλικά στοιχεία, οι βιταμίνες ή τα αντιοξειδωτικά που κάνουν τα λαχανικά όπως τα πράσινα φασολάκια να αποτελούν σημαντικό μέρος μιας διατροφής. Έχει αναφερθεί ότι η απομόνωση αυτών των υγιεινών θρεπτικών συστατικών σε συμπλήρωμα διατροφής δεν θα δώσει το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι καλύτερο να τα φάτε ως μέρος μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής.

Advertisement

2. Πρόληψη του καρκίνου

Τα πράσινα φασολάκια υποστηρίζουν διάφορες περιοχές του σώματος. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη είναι η ικανότητά τους στην πρόληψη και την καταπολέμηση της εξάπλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου σε όλο το σώμα.

Ένας από αυτούς τους λόγους είναι το υψηλό ποσοστό αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες. Επίσης, πολλά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα πράσινα φασολάκια περιέχουν ιδιότητες για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η λουτεΐνη, ένας από τους τύπους αντιοξειδωτικών που είναι γνωστά ως καροτενοειδή, υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φασολάκια. Άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες διαιτητικής λουτεΐνης έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας. Τα πράσινα φασολάκια κατατάσσονται όγδοα στον κατάλογο των τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη.

Advertisement

Η βιταμίνη C, η οποία είναι επίσης μια γνωστή αντικαρκινική βιταμίνη, σε μεγάλες δόσεις ωφελεί τη θεραπεία του καρκίνου. Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν επίσης τη βιταμίνη C για να συμπληρώσουν τα φάρμακα χημειοθεραπείας, καθώς αυτή η βιταμίνη βοηθά τα φάρμακα να στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, παρά ολόκληρο το σώμα. Μόλις 1 μερίδα φασολάκια έχει πάνω από το ένα τέταρτο της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C.

Επίσης, η ποσότητα της βιταμίνης Κ που υπάρχει σε μια μερίδα αυτών των λαχανικών παρέχει περισσότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης ανά ημέρα. Η βιταμίνη Κ έχει αναφερθεί ότι μειώνει επιτυχώς τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του καρκίνου του στόματος.

3. Διαβήτης

Τα πράσινα φασολάκια έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη ρύθμιση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη σε πολλούς ασθενείς. Ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει μια οριστική υπογλυκαιμική επίδραση σε ασθενείς με διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που απαιτεί διαρκή διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο φυσιολογικό επίπεδο, έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορεί να εκτελεί τις απαραίτητες λειτουργίες. Οι φυσικοί ρυθμιστές του διαβήτη δεν είναι συνηθισμένοι, επομένως η σύνδεση των φασολιών και παρόμοιων λαχανικών με την πρόωρη πρόληψη του διαβήτη είναι καλή είδηση.

Advertisement

4. Υγεία των ματιών

Μερικά συγκεκριμένα καροτενοειδή που υπάρχουν στα πράσινα φασολάκια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι μείωση της λειτουργίας των ματιών και της όρασης. Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη επικεντρώνονται στην κηλίδα του οφθαλμού και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη οποιουδήποτε στρες στις εσωτερικές λειτουργίες του ματιού.

Θυμηθείτε να διασφαλίσετε ότι αυτά τα επίπεδα καροτενοειδών παραμένουν ισχυρά για να αποφευχθεί η υποβάθμιση της όρασης. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά οφέλη της συμπεριφοράς των φασολιών στη διατροφή σας.

5. Καρδιακή νόσος

Τα πράσινα φασολάκια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων λόγω των υψηλών επιπέδων φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή είναι πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά που απαντώνται συχνότερα στα λαχανικά και τα φρούτα.

Αυτά τα λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και αυτά τα αντιοξειδωτικά περιέχουν ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές που είχαν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών παρουσίασαν αντιθρομβωτικά αποτελέσματα, αποτρέποντας έτσι τους θρόμβους αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες τους.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιακές προσβολές και οι καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούνται συνήθως από τη θρομβωτική δραστηριότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μια υγιής ποσότητα φλαβονοειδών και φασολιών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιων από αυτές τις καταστάσεις.