poios-einai-o-zotikos-rolos-ton-antioxeidotikon-ston-organismo-73277
16:44

Ποιος είναι ο ζωτικός ρόλος των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό;

16:44
Newsroom

Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, η λέξη «αντιοξειδωτικά» ακούγεται σχεδόν πάντα, αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά ανταποκρίνονται στο όνομά τους γιατί είναι αληθές ότι το σώμα με ανεπαρκή διατροφή και ανθυγιεινές συνήθειες μπορεί να οξειδωθεί, απελευθερώνοντας μια σειρά από σοβαρών ασθενειών.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Όλα τα έμβια όντα που χρησιμοποιούν οξυγόνο και παράγουν ενέργεια από αυτό, παράγουν μια χημική διαδικασία που ταυτόχρονα παράγει οξειδωτικά ως απόβλητα. Αυτό δημιουργεί βιοχημική διάβρωση στα κύτταρα και επηρεάζονται επίσης τα ζωτικά τους μόρια, αλλά υπάρχουν αρκετά μόρια που μειώνουν αυτή την επίδραση και είναι γνωστά ως αντιοξειδωτικά.

Τα κανονικά παραγόμενα οξειδωτικά είναι απαραίτητα μόρια, καθώς το σώμα διαθέτει αντιοξειδωτικά συστήματα για να καταστρέφει τα οξειδωτικά που παράγονται σε λογικές ποσότητες. Έτσι το εξηγεί η ειδικός σε θέματα αντιγήρανσης και βιοχημείας Aysegul Coruhlu στο τουρκικό portal Sozcu, για να θυμηθούμε εγκαίρως ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, επειδή το επίπεδο κινδύνου στον οποίο υποβάλλουμε το σώμα για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και πολλών άλλων.

Advertisement

Οι αιτίες οξείδωσης στον οργανισμό

Μεταξύ των αιτιών της οξείδωσης στον οργανισμό , υπάρχουν συνήθειες όπως: το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ γιατί εξαντλούν γρήγορα το αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού, επιταχύνουν τη γήρανση και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών. Άλλα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα τρόφιμα που περιέχουν αλεύρι και ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτά που περιέχουν χημικές τοξίνες μειώνουν επίσης την αντιοξειδωτική ικανότητα. Όλα αυτά επιτρέπουν στα κύτταρα να καταστραφούν αναπόφευκτα και καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται, αναπτύσσονται ασθένειες.

Advertisement

Η παραγωγή αντιοξειδωτικών

Αν και το σώμα είναι ικανό να παράγει αντιοξειδωτικά, τα παίρνει και μέσω ορισμένων τροφών. Γι΄ αυτό είναι και ζωτικής σημασίας η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά στοχεύοντας στη διατήρηση της ισορροπίας με το αντιοξειδωτικό σύστημα κατά της οξείδωσης.

Οι πηγές αντιοξειδωτικών

Όλα τα λαχανικά, τα φρούτα και τα υγιή λίπη είναι πηγές αντιοξειδωτικών. Κάθε χρώμα τροφίμων περιέχει διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών. Στο κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο είναι τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης C, της καροτίνης, του λυκοπενίου. ενώ οι μοβ τροφές περιέχουν ρεσβερατρόλη. Αν και τα αντιοξειδωτικά έχουν διαφορετικά ονόματα, η λειτουργία όλων τους είναι να καταπολεμούν την οξείδωση. Καθώς τα χρώματα σκουραίνουν, η αντιοξειδωτική δύναμη των λαχανικών αυξάνεται. Όσο λιγότερα λαχανικά μαγειρεύονται ή τρώγονται ωμά, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά παίρνετε από αυτά.

Έτσι, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τη διαδικασία οξείδωσης που προκαλείται από κυτταρική βλάβη που εκθέτει το σώμα σε ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση, η οποία είναι ένας τύπος οξείδωσης. Με την οξείδωση της LDL, που είναι γνωστή ως κακή χοληστερόλη, παράγονται αθηροσκλήρωση και πλάκες χοληστερόλης. Μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο, τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού διορθώνουν την κατάσταση. Ο οργανισμός μπορεί να το κάνει αυτό για λίγο, γι’ αυτό οι ασθένειες δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά όταν τα αντιοξειδωτικά συστήματα του σώματος δεν επαρκούν πλέον, η ασθένεια αρχίζει να αναπτύσσεται πιο έντονα.

Advertisement