Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Προσοχή εάν δείτε αυτά τα σημάδια στην μπανάνα, μην τη φάτε, πετάξτε την

22:47
Εβίτα

Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα εξωτικά φρούτα και καταναλώνεται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι κάποιες αλλοιώσεις στο φρούτο μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία.

Αν η φλούδα της μπανάνας έχει μαυρίσει, αλλά το εσωτερικό παραμένει καθαρό, μυρίζει ευχάριστα και έχει φυσιολογική υφή, τότε το φρούτο είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Αντίθετα, η εμφάνιση κόκκινων κηλίδων, κόκκινων σπόρων ή κόκκινων γραμμών μέσα στη σάρκα της μπανάνας αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλοίωσης και το φρούτο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως.

Advertisement

Ο επικίνδυνος μύκητας Nigrospora

Οι κόκκινες αυτές ενδείξεις αποδίδονται σε μόλυνση από τον μύκητα Nigrospora, ο οποίος αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μπανάνας. Αν και ο συγκεκριμένος μύκητας δεν παράγει τυπικές μυκοτοξίνες και δεν έχει συνδεθεί άμεσα με τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο, η κατανάλωση μολυσμένου φρούτου μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Advertisement

Υπερώριμη μπανάνα, αλλά ακόμα βρώσιμη:

Advertisement

Μπανάνα ακατάλληλη για κατανάλωση :

  1. Δυσάρεστη οσμή :
    • Ξινή, ξινή, που θυμίζει αλκοόλ – σημαίνει τη διαδικασία ζύμωσης.
  2. Βλεννώδης, κολλώδης σύσταση της σάρκας :
    • Αυτό είναι ένα σήμα της διάσπασης των πρωτεϊνών και των σακχάρων από μικροοργανισμούς.
  3. Έντονη μαύρη σάρκα:
    • Αυτά δεν είναι λεπτά καφέ νήματα, τα οποία είναι φυσιολογικά, αλλά εκτεταμένα μαυρίσματος, ειδικά αν συνοδεύονται από οσμή.
  4. Μούχλα στον φλοιό ή το στέλεχος:
    • Λευκή, πράσινη ή μαύρη επίστρωση – ειδικά αν διεισδύει μέσα στο φρούτο.
  5. Σκασμένη φλούδα με χυμό που στάζει:
    • Συχνά συνοδεύεται από ζύμωση και βακτηριακή ή μυκητιακή επιμόλυνση.
Advertisement
TAGS:
Advertisement