Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα εξωτικά φρούτα και καταναλώνεται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι κάποιες αλλοιώσεις στο φρούτο μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία.
Αν η φλούδα της μπανάνας έχει μαυρίσει, αλλά το εσωτερικό παραμένει καθαρό, μυρίζει ευχάριστα και έχει φυσιολογική υφή, τότε το φρούτο είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Αντίθετα, η εμφάνιση κόκκινων κηλίδων, κόκκινων σπόρων ή κόκκινων γραμμών μέσα στη σάρκα της μπανάνας αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλοίωσης και το φρούτο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως.
Advertisement
Ο επικίνδυνος μύκητας Nigrospora
Οι κόκκινες αυτές ενδείξεις αποδίδονται σε μόλυνση από τον μύκητα Nigrospora, ο οποίος αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μπανάνας. Αν και ο συγκεκριμένος μύκητας δεν παράγει τυπικές μυκοτοξίνες και δεν έχει συνδεθεί άμεσα με τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο, η κατανάλωση μολυσμένου φρούτου μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Advertisement
Για υγιείς ανθρώπους:
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το βακτήριο Nigrospora από μπανάνες ενέχει πραγματικό κίνδυνο κατά την κατάποση, ειδικά εάν τρώτε αποφλοιωμένα φρούτα και δεν τρώτε τα κατεστραμμένα μέρη.
Για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα:
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το Nigrospora μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις (π.χ. πνεύμονες, δέρμα, παραρρινίων κόλπων), αλλά αυτό ισχύει κυρίως για άτομα με πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπερώριμη μπανάνα, αλλά ακόμα βρώσιμη:
Advertisement
Το κίτρινο δέρμα με μαύρες ή καφέ κηλίδες είναι φυσιολογικό.
Η σάρκα είναι μαλακή αλλά όχι εύθρυπτη.
Γλυκό άρωμα χαρακτηριστικό των μπανανών.
Μπορεί να καταναλωθεί ή να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να κάνει smoothies, τηγανίτες ή κέικ μπανάνας.