Enimerotiko.gr
Κόσμος

Ανάπτυξη, δουλειές, ευημερία: Η μικρή χώρα των 5 εκατομμυρίων με την κορυφαία ποιότητα ζωής παγκοσμίως

Νέα Ζηλανδία: Πρόκειται για μία χώρα, με υψηλό βιοτικό επίπεδο και εξαιρετική ποιότητα ζωής. Η συγκεκριμένη χώρα κοντράρει στα ίσα την Ελβετία, τις τρεις σκανδιναβικές χώρες, καθώς και τον Καναδά. Από εκεί και πέρα, το σύμπλεγμα νησιών διαθέτει ήπιο κλίμα, καθώς και φυσική ομορφιά.

Νέα Ζηλανδία: Από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες

Η πρόοδος της μικρής «αδελφής» της Αυστραλίας με τον πληθυσμό των 5 εκατ. κατοίκων, είναι αλματώδης σε όλα τα επίπεδα. Ανάπτυξης, οικονομίας και εργασιακών ευκαιριών, εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, ελευθερίας και διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το Δείκτη Διαφθοράς Corruptions Perception Index, η Νέα Ζηλανδία είναι μαζί με τη Δανία στην πρώτη θέση των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών του πλανήτη. Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις, η πρωτεύουσα Ουέλλινγκτον και το Ώκλαντ συγκαταλέγονται διαρκώς στη λίστα των καλύτερων πόλεων για να ζει κάποιος.

Το Ουέλλινγκτον έχει τα μικρότερα ποσοστά ρύπανσης από κάθε άλλη μητρόπολη του πλανήτη. Θεωρείται παράλληλα η πιο ανερχόμενη πόλη του κόσμου σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό τομέα. Μόνο το 2016 μετανάστευσαν 48,000 άνθρωποι για να εργαστούν σε αυτόν τον κλάδο. Σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής, το κέντρο της πόλης έχει να επιδείξει σκηνή τέχνης, καφέ και νυχτερινή ζωή πολύ μεγαλύτερη από τις περισσότερες πόλεις του μεγέθους του.

Η Νέα Ζηλανδία είναι η τελευταία μεγάλη περιοχή της Γης που αποικήθηκε από Ευρωπαίους (τον 17ο αιώνα). Όμως, σήμερα θα μπορούσε να είναι η πιο περιζήτητη για αυτό το σκοπό. Είναι η 9η πιο προηγμένη οικονομία του πλανήτη. Η ανεργία βρίσκεται στο 4,2% (στην ΕΕ είναι στο 6,3%). Από εκεί και πέρα, το ποσοστό του ΑΕΠ που ξοδεύει για την εκπαίδευση είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Το εκπαιδευτικό της σύστημα θεωρείται ένα από τα κορυφαία. Πλασάρεται 10η στη λίστα με τους πιο μορφωμένους κατοίκους.

Νέα Ζηλανδία:

Στο Ώκλαντ ο μέσος μηνιαίος μισθός υπερβαίνει 2,700 δολάρια (!), χωρίς η πόλη να είναι τόσο ακριβή όσο π.χ. το Όσλο, το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη και το Παρίσι. Εξυπακούεται ότι η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, οι ευκαιρίες στο επιχειρείν, η κοινωνική πρόνοια και παροχές βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αλλά όπως είπαμε το κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από τα εντυπωσιακά τοπία. Το 23% της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δάση, o αριθμός των ηφαιστείων είναι πάνω από 80 και η θάλασσα κοντά σου όπου κι αν βρίσκεσαι (κανένα σημείο της χώρας δεν απέχει περισσότερα από 130 χιλιόμετρα από τον ωκεανό). Εξαιτίας της νησιωτικής βιογεωγραφίας της και της μακράς απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, για περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια, η Νέα Ζηλανδία έχει μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Περίπου το 80% της χλωρίδας της συναντάται μόνο εκεί!

Δεν είναι βέβαιο τυχαίο που επιλέχθηκε αυτό το φυσικό φόντο από την παραγωγή για να γυριστεί η επική τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο τουρισμός στη χώρα εκτοξεύτηκε λόγω της σύνδεσής της με το πιο διάσημο έργο του Τόλκιν (40% αύξηση από το 2000 έως το 2006) και οι τύποι το… τερμάτισαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Έχοντας προβλέψει ότι «ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών είναι η μεγαλύτερη δωρεάν διαφήμιση που είχε ποτέ η χώρα», ίδρυσαν από το 2001 Υπουργείο «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», προκειμένου να διερευνηθούν οι μέθοδοι καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της έκρηξης του τουρισμού, που θα έφερνε η τριλογία! Κοινώς, αν τύχει και σας βγάλει ο δρόμος, φροντίστε να μη γυρίσετε.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News