koronoios-h-chora-poy-echei-mono-4-anapneystires-kai-24-krevatia-meth-gia-12-ekatommyria-katoikoys-41314
11:40

Κορωνοϊός: H χώρα που έχει μόνο 4 αναπνευστήρες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ για 12 εκατομμύρια κατοίκους

11:40
Newsroom

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα από την πανδημία του κορωνοϊού ξεπέρασαν σε αριθμό τα 2.400.000 άτομα. Διάφορες χώρες του πλανήτη προσπαθούν να πετύχουν την εξασφάλιση του απαιτούμενου ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και τον απαραίτητων φαρμάκων. Όλα αυτά, επειδή η πανδημία του COVID-19 αυξάνει αναγκαστικά και με πρωτόγνωρο τρόπο τη ζήτηση.

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να λυγίζουν κάτω από την πίεση του ιού. Εκείνος ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 165.000 ατόμων. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να καταστρέψει τις χώρες χωρίς εξοπλισμό και υποδομές υγείας. Το Νότιο Σουδάν, για παράδειγμα, διαθέτει μόλις τέσσερις αναπνευστήρες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ για έναν πληθυσμό 12 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό βασίζεται στα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC).

Advertisement

Αυτό σημαίνει ένας αναπνευστήρας για κάθε τρία εκατομμύρια άτομα. Η Μπουρκίνα Φάσο διαθέτει 11 αναπνευστήρες. Η Σιέρα Λεόνε διαθέτει 13 και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 3. Στη Λατινική Αμερική η Βενεζουέλα διαθέτει 84 κρεβάτια ΜΕΘ για πληθυσμό 32 εκατομμυρίων. Μάλιστα, το 90% των νοσοκομείων αντιμετωπίζουν ελλείψεις σύμφωνα με ΜΚΟ.

«Διαπιστώσαμε ήδη πώς με την πανδημία “κατακλύσθηκαν” γρήγορα οι υποδομές σε χώρες με σχετικά προηγμένα συστήματα υγείας», ανέφερε η Elinor Raikes, εκ μέρους της IRC. Η ίδια εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για τις χώρες με πιο αδύναμα συστήματα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου ένας στους πέντε που προσβάλλονται από τον ιό χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Advertisement

Advertisement

Κορωνοϊός: Οι πληττόμενες χώρες

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία προσπαθούν να προμηθευθούν αναπνευστήρες. Όπως αναφέρει το Johns Hopkins τα νοσοκομεία των ΗΠΑ ίσως χρειαστούν έως και μισό εκατομμύριο επιπλέον αναπνευστήρες. Αυτό, διότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση έχει αυξηθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη 110.000 αναπνευστήρες. Επιπλέον, χρειάζεται 18.000 ακόμα. Η Ιταλία έχει διανείμει 2.700 στις πληγείσες περιφέρειες. Αντίθετα, η Γαλλία θα κατασκευάσει 10.000 επιπλέον.

Όπως αναφέρει στο CNN η δρ. Alison Pittard, εκ μέρους του βρετανικού The Faculty of Intensive Care Medicine, ενός οργανισμού που εκπαιδεύει το προσωπικό των ΜΕΘ, στις ΜΕΘ δεν θεραπεύεται ο κορωνοϊός. Όμως, παρέχεται η κατάλληλη υποστήριξη, ώστε ο οργανισμός να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε αρρώστια.

«Χρειαζόμαστε οξυγόνο για να αναπνεύσουμε. Αν δεν μας παρέχεται για οποιονδήποτε λόγο, πεθαίνουμε». Η Pittard εκτιμάει ότι το 15-20% των ασθενών που νοσηλεύεται με κορωνοϊό και το 70% όσων τελικά αποφασίζεται να μεταφερθούν σε ΜΕΘ θα χρειαστούν αναπνευστήρα.

Advertisement

Κορωνοϊός: Η Αφρική

Μια περιοχή που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση είναι η Αφρική. Σε αυτή έχουν σημειωθεί περισσότερα από 12.400 κρούσματα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου. Αυτό ισχύει, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο δρ Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής Αφρικής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους. Επιπλέον, δύναται να επιφέρει οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ κάνουν λόγο για λιγότερους από 2.000 λειτουργικούς αναπνευστήρες σε 41 αφρικανικές χώρες. Επίσης, υπάρχουν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι λιγότερες από 5.000. Αυτό σημαίνει πέντε κλίνες ανά 1 εκατομμύριο άτομα την ώρα που στην Ευρώπη αντιστοιχούν 4.000 κρεβάτια σε 1 εκατομμύριο άτομα.

Παρότι ο ιός έφθασε αργά στην ήπειρο, σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου, ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε εκθετικά τις τελευταίες εβδομάδες και ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ωστόσο, οι ειδικοί αδυνατούν να προβλέψουν πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός στην Αφρική. «Όλες οι χώρες στην Αφρική ανταποκρίνονται επιθετικά σε αυτό το ξέσπασμα», δήλωσε η δρ Mary Stephen.

Το έκανε εκ μέρους του γραφείου Αφρικής του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες αναζητούν ενεργά για κρούσματα σε περιοχές με hotspot. Παράλληλα ανέφερε ότι οι περισσότερες χώρες στην Αφρική έλαβαν υλικά προστασίας, αναπνευστήρες, χειρουργικές μάσκες και γάντια από το ίδρυμα του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα. Όπως αναφέρει το CNN τα κρούσματα στην Αφρική είναι σχετικά χαμηλά, αλλά ο υψηλός επιπολασμός της φυματίωσης, του HIV, της ελονοσίας και του διαβήτη προκαλεί ανησυχία.

Advertisement

Κορωνοϊός: Επιπτώσεις κρίσεως

Οι ειδικοί και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας ανησυχούν ότι ο ιός θα πλήξει ευάλωτους πληθυσμούς που με σύνθετες ανάγκες, όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και σε ζώνες συγκρούσεων όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, στις οποίες αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η Kate White, εκ μέρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εκφράζει την ανησυχία της για μέρη όπου η ικανότητα διάγνωσης είναι περιορισμένη.

Επιπλέον, η Raikes για τους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς σε Υεμένη, Βενεζουέλα και Μπαγκλαντές, όπου πάνω από 850.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια ζουν στον καταυλισμό του Cox’s Bazar. Σύμφωνα με την ίδια η κρίση του κορωνοϊου έρχεται να προστεθεί σε υπάρχουσες κρίσεις και περιμένει να δει τα πολλαπλασιαστικά της αποτελέσματα καθώς θα πυροδοτήσει επισιτιστική ανασφάλεια, περισσότερους εκτοπισμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις, επιπλέον συγκρούσεις.

«Δεν είναι μόνο οι αναπνευστήρες», σημειώνει η Pittard. «Σε ένα υποθετικό σενάριο, θα μπορούσαμε να έχουμε πολλούς αναπνευστήρες: αρκετούς για κάθε άτομο. Αλλά αν δεν υπάρχει το προσωπικό να φροντίζει τον ασθενή και να χειρίζεται τον αναπνευστήρα, δεν έχει σημασία πόσους αναπνευστήρες έχουμε διαθέσιμους», υπογραμμίζει.