chaker-chtypisan-ta-ellinika-amyntika-systimata-amp-8211-zitoyn-litra-se-bitcoins-109709
18:07

Χάκερ «χτύπησαν» τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – Ζητούν λίτρα σε bitcoins

18:07
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Θύμα επίθεσης χάκερ έπεσαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», άγνωστοι κατάφεραν να παραβιάσουν το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία.

Advertisement

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίθεση έγινε αντιληπτή πριν από μερικές ημέρες ενώ στην έρευνα για το συμβάν έχουν εμπλακεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Αστυνομία, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Την επίθεση διαπίστωσαν στελέχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων τα οποία αμέσως ενημέρωσαν το Πεντάγωνο, ζητώντας τη συνδρομή της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ.

Advertisement

Έπειτα, στελέχη της ΔΙΚΥΒ μετέβησαν για αυτοψία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας όπως και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας.

Advertisement

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Καθημερινής», οι δράστες κατάφεραν να παραβιάσουν υπολογιστές που λειτουργούν στα γραφεία της εταιρείας και όχι το δίκτυο που είναι συνδεδεμένο με το κομμάτι της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Ακόμα, κυβερνητικός αξιωματούχος που ερωτήθηκε σχετικά εκτίμησε ότι το συμβάν δεν συνδέεται με δράση κατασκόπων αλλά με ψηφιακό εκβιασμό.

Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος ασφαλείας, που μιλώντας στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψε ότι οι δράστες έχουν κλειδώσει αρχεία της εταιρείας και ζητούν την καταβολή λύτρων σε κρυπτονομίσματα (bitcoins) προκειμένου να επιτρέψουν στο προσωπικό την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρείας.

Οι λεπτομέρειες της επίθεσης θα γίνουν γνωστές μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Advertisement