kalo-taxidi-sto-fos-neos-thrinos-sto-elliniko-tragoydi-dystychos-anakoinose-ta-dysaresta-o-dionysis-tsaknis-245461
15:01

“Καλό ταξίδι στο φως”: Νέος θρήνος στο Ελληνικό τραγούδι, δυστυχώς ανακοίνωσε τα δυσάρεστα ο Διονύσης Τσακνής

15:01
Γιώτα Κορώνα

Την προηγούμενη Τρίτη, 2 Απριλίου, απεβίωσε ο γνωστός συνθέτης και πιανίστας Νίκος Καλαντζάκος. Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε η επίσημη σελίδα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Instagram, εκφράζοντας θλίψη για τον χαμό του.

«Καλό ταξίδι μαέστρο, σε περιμένει ο Λαυρέντης να ενορχηστρώσεις τα τραγούδια του».

Advertisement

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Advertisement

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lavrentis Machairitsas (@lavrentis_machairitsas)

Advertisement

Επιπλέον, ο Διονύσης Τσακνής έγραψε με δική του ανάρτηση θέλοντας να αποχαιρετήσει τον συνθέτη: «Ο φίλος, ο κουμπάρος, ο συνεργάτης, ο δάσκαλος (με τον υπέροχο τρόπο του) για όλους εμάς της μουσικής οικογένειας, έκανε το τελευταίο … αστείο του. Μας άφησε μόνους και λιγότερους. Νικολή μας να είσαι σίγουρος πως θα σταθούμε όλοι μας δίπλα στον Τονίνο και τη Διονυσία».

Εκτός από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Διονύση Τσακνή, ο Νίκος Καλαντζάκος είχε συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Γιώτα Νέγκα και ο Φίλιππος Πλιάτσικας.

Advertisement

Το δικό του αντίο είπε και ο συνθέτης Αντώνης Μιτζέλος γράφοντας σε δημοσίευση: «Έφυγε από την ζωή ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της Ελλάδος, ένας καλός άνθρωπος. Ο Νίκος Καλαντζάκος. Εξαιρετική ψυχή και καταπληκτικός πιανίστας. Συνεργαστήκαμε σε πάμπολλες δουλειές και για πολλά χρόνια. Σοβαρός, ευγενέστατος, αλάθητος, ευφάνταστος και με υψηλή μουσική ευαισθησία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Αντίο αδελφέ μου, καλό σου ταξίδι στο φως».

Νίκος Καλαντζάκος

Δεν έχουν διαρρεύσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του θανάτου του Νίκου Καλαντζάκου.

Ποιος ήταν ο γνωστός συνθέτης;

Ο Νίκος Καλαντζάκος γεννήθηκε στην Αθήνα και είχε την πρώτη του επαφή με τη μουσική σε ηλικία 8 ετών, ασχολούμενος με την κιθάρα υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Φάμπα. Εν παραλλήλω, ασχολήθηκε με τα πληκτροφόρα όργανα, ξεκινώντας το ηλεκτρονικό όργανο – hammond σε ηλικία 14 ετών με τον Κώστα Γανωσέλη ως δάσκαλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη χρήση synthesizers και τις μουσικές εφαρμογές μέσω των υπολογιστών. Στη συνέχεια, εμβάθυνε στην Jazz μουσική, τη σύγχρονη αρμονία και ενορχήστρωση με τον πιανίστα Μάρκο Αλεξίου. Το 1994 συνυπήρξε με τους αναγνωρισμένους μουσικούς Βασίλη Τζιαζιά (κιθάρα), Γιάννη Βασσάλο (μπάσο) και Στέφανο Δημητρίου (τύμπανα) για να δημιουργήσουν το συγκρότημα Loud Jazz, το οποίο για πέντε έτη άφησε το στίγμα του στη μουσική σκηνή της εποχής.

Για σχεδόν τριάντα έτη, ο Νίκος Καλαντζάκος συνεργαζόταν με τους πιο σημαντικούς μουσικούς και τραγουδιστές της ελληνικής δισκογραφίας, συμμετέχοντας σε ενορχηστρώσεις, παραγωγές και ζωντανές εμφανίσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Αντύπας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώργος Ζαμπέτας, Νίκος Ζούδιαρης, Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Θηβαίος, και πολλοί άλλοι.